IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: САЩ е „банкрутирала Мики Маус икономика“

Американският кредитен риск е огромен и САЩ имат две опции – или да обявят фалит или да оставят долара да девалвира значително спрямо валути като юана и рублата, коментират анализатори

08:13 | 17.08.10 г. 17
Автор - снимка
Създател
Инвеститори: САЩ е „банкрутирала Мики Маус икономика“

Съединените Щати са „Мики Маус икономика“, която технически е банкрутирала, казва Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, цитиран от CNBC.

„Днешна Америка изглежда като Русия през 1998 г. Всички, потребителите, компаниите и правителството дължат много пари. В резултат на това Америка не е нищо по-различно от една банкрутирала Мики Маус икономика“, казва Вермут.

Коментарът е направен във връзка с новината, че Фед разширява програмата си за Количествено улесняване (Quantitative easing), след като Федералният комитет за свободен пазар (Federal Open Market Committee) обяви забавяне на темпа на растежа на производството и създаването на нови работни места.

Количествено улесняване е инструмент на паричната политика на централните банки, при който се "печатат пари" с цел да се увеличи ликвидността на паричните и дългови пазари.

Фед прекара последните три години в агресивно понижаване на лихвените проценти и закупуване на различни активи за трилиони долари, но сега остава без амуниции, казва Мохамед Елериан, изпълнителен директор на Pimco, най-големият в света фонд за търговия с облигации.

Според Вермут, който има опит с инвестиции в Русия, ако същият екип на Международния валутен фонд (МВФ), който работеше по разрешаването на финансовата криза в Русия през 1998 г. сега извърши проверка на щатската централна банка, веднага щеше да оттегли подкрепата си за настоящата фискална политика на Вашингтон.

„Големият грях, който МВФ искаше да предотврати в Русия през 1998 г. беше изкушението Централната банка в Москва да започне да финансира държавния дълг на страната“, посочва Вермут.

„Дори преди програмата за количествено улесняване (Troubled Asset Relief Program) и закупуването на активи от Фед, общият американски публичен и частен дълг като процент от БВП на страната достигаше 290%, а сега този процент е доста по-голям“, допълва той.

„Американският кредитен риск е огромен и САЩ имат две опции – или да обявят фалит или да оставят долара да девалвира значително спрямо валути като юана и рублата“, казва Вермут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
sirFaith
преди 13 години
ае сега "специалистите" почват да клатят форекс пазара с " новини" в обратната посока .. Предлагам да си гледаме нашата държава(че не сме китка за мирисане), пък бананите произвеждани по екзотични плантации да оставим за маймуните в другите държави.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Абсолютно тенденциозен и лишен от реалност коментар. Тук определено се търсят ефекти целящи преки доходи и печалби за говорещия тези неща. Такак както все още го има еврота така и доларът ще го има още доста години. Смешници като този трупат пари на гърба на наивници готови да ги последват , а в крайна сметка се оказва , че най-често този който е викал дръжте крадеца е най-големия крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Danten
преди 13 години
Англо-саксонският модел не се харесва на т.н. евроаристокрация. Видно е, че в САЩ фалират основно банките, а в европа предприемачите. Междуфирмената задлъжнялост в Европа расте и фалитите ще продължат. Така ще е докато доминират чиновниците, а не капиталът. ( ...а там, където доминира капиталът, процъфтява икономиката. Адам Смит ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
http://***.wermutham.com/about-us/senior-advisory-board/Както обикновено истината лъсва доста бързо - про-руски пристрастия в случая. Няма да се изненадам ако основните идеи са инвестиции в БРИК - оттам и тенденциозни изказвания (но и с доста истини в тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 13 години
До някъде е прав, но само донякъде. Сами дъгл не е чак такъв проблем сам по себе си - в историята примери за държави, дори и с по голям процент дълг спремо БВП, които за 5-10 год. са "изплували" - колкото искате - примери Великобритания от 80-те, Швеция от началото на 90-те и т.н Голямия проблем на САЩ е променяшата се структура на и собственоста на БВП - и изтичането на доход от страната.Нещо за което почти никой не говори. Според различни данни в момента 12 от всеки 100 долара произведени в САЩ са собственост на Саудитска Арабия, 7 на Русия, и 6 на Китай. И това + дълга вече прави нещата опасни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Естествено, че всичко написано е вярно, САЩ са банкрутирали отдавна, допреди няколко години целия свят се страхуваше САЩ да не банкротира, но вече на никой не му пука за това и затова никой не им копува ДЦК, а всеки гледа да се оттърве от тях и те няма какво друго да правят освен дда ПЕЧАТАТ ПАРИ. А в историята няма някой да се е оправил с печатането на пари, така че долара съвсем скоро ще се обезцени много силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
GHOST_FX
преди 13 години
Абсолютно нищо не пречи, една икономика да прави и 28 трилиона БВП и пак да е зле. Мисля че положението на US икономиката никак не е розово, но пък те са свикнали да се справят с това не със икономически лостове и механизми а до голяма степен със силата на оръжието. Например като заграбят ресурси или си завладеят пазари. Защо ли така усилено се спряга война с Иран ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Много ми е смешно когато икономисти като този започнат да сравняват икономиките на Русия и С А Щ -а разликата е от земята да луната Хора като този вече 100 година чакат икономиката на САЩ да фалира а тя произвежда Б В П за 14 трилиона долара Кои ли им плаща толкова много пари за бонуси и заплати на икономисти като този Чаооо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още