IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Двойна рецесия в развитите страни, ако петролът достигне 140 долара

Според икономиста докато безработицата задържа инфлацията, преждевременното повишаване на лихвените проценти в някои развити страни ще бъде грешка

13:42 | 09.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Рубини: Двойна рецесия в развитите страни, ако петролът достигне 140 долара

Нуриел Рубини - икономистът, който предрече глобалната финансова криза, заяви, че евентуалното повишаване на цените на петрола до 140 долара за барел ще предизвика двойна рецесия в някои развити икономики, съобщава Bloomberg.

Подчертавайки колко крехко е глобалното икономическо възстановяване, Рубини отбелязва, че Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще направи грешка, като повиши лихвените проценти „твърде скоро“, докато притиснатите от дългове страни от периферията на еврозоната се опитват да подобрят конкурентоспособността на износа си.

Миналия месец потребителските цени в еврозоната нараснаха с 2,4% - най-високият ръст от октомври 2008 г., а президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви, че банката може да повиши лихвените си проценти още през април.

„Според мен ЕЦБ се притеснява за инфлацията прекалено много“, казва Рубини.

„Ако цената на петрола се повиши до нивата от лятото на 2008 г., до 140 долара за барел, някои от развитите икономики ще изпаднат в двойна рецесия“, каза Рубини пред журналисти в Дубай. „В САЩ, където растежът бързо се ускорява, при увеличение на цената на петрола с между 15% - 20% икономиката няма да изпадне в двойна рецесия, но растежът ще се забави отново“.

Бунтовете в Близкия Изток и Северна Африка, където се намират повече от половината доказани нефтени залежи на планетата, изстреляха цената на суровия петрол Брент до 120 долара за барел. На фона на гражданската война в Либия Goldman Sachs Group Inc повиши прогнозата си за цената на сорта Брент за второто тримесечие на годината до 105 долара за барел.

През януари Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за глобалния растеж през 2011 г. до 4,4% от 4,2%, отчитайки по-силния икономически ръст в САЩ, подпомогнат от удължаването на данъчните облекчения от ерата на Буш, както и добрите темпове на възстановяване на развиващите се пазари.

При сегашните си нива цената на петрола вероятно няма да доведе до „чувствително“ ускоряване на инфлацията в развитите страни, тъй като те се възстановяват от „тежка рецесия“ и все още страдат от висока безработица, казва Рубини.

Безработицата в САЩ неочаквано се понижи до 8,9% през февруари – най-ниското ниво от почти две години.

Щатската икономика нарасна с 2,8% през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо 2,6% през третото.

Според Рубини докато безработицата задържа инфлацията, преждевременното повишаване на лихвените проценти в някои развити страни ще бъде грешка.

Рубини предупреждава и за риск от двуцифрена инфлация в някои развиващи се икономики, освен ако централните банки не започнат да повишават лихвените проценти или да използват валутните курсове за стабилизиране на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Този не е икономист, а поставено политическо лице, изразяващо някакво мнение по икономически въпроси. Получи нобелова награда и се продаде на политически интереси. Говори само измислици и всичките в една посока - колко ще е зле ЕС, а колко ще е добре САЩ. Като ги гледам как са я закършили САЩ, не бих се притеснявал за другите.Вдигането на цените на всички видове стоки е също резултат от неспиращите печатници на ФЕД. За тях това е изгодно в краткосрочен план. Бутат икономиката с безценни хартийки. Скоро ще усетят, че не това е начина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Некрофил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Ми честно казано, не видях нищо вярно в това което казва, освен нещата които всички ги знаят, но ще видим докога САЩ ще харчат с 50% над приходите си и как може да излязат от това положение никой не знае, а че цената на петрола нямало да им се отрази много само да спомена, че ако цената на петрола се вдигне с 20 % в европа цената на бензина ще се вдигне с под 10%, а в САЩ ще скочи с над 15 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Според мен е прав и е добре, че прави разграничение между америка, останалите развити и развиващите се страни. Рецептата е различна - няма как различни болести да се лекуват ефективно с едно и също лекарство, дори напротив, то може да се окаже вредно за някои от симптомите. Оставям настрана емоционалните нагласи към Рубини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
И аз да имам печатница за пари в къщи и аз няма да се притеснявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
interest-free
преди 13 години
Този е гоялм мушморок.... За развитие ЕВРОПЕЙСКИ икономики, зле, а за САЩ, едва забелижими последици ще има....И този го включиха в пропагандната машина на чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още