IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Ел-Ериан: Бедствието в Япония застрашава световната икономика

Ериан изброява причините, поради които рискът от повратна точка в глобалната икономиката не бива да се пренебрегва

13:19 | 17.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 9pt">Бедствията в Япония допълват шока за световната икономика, вече изправена пред последиците от финансовата криза и от въстанията в Близкия Изток. </span><i><span style="font-size: 9pt">Снимка: Sxc.hu</span></i></p>

Бедствията в Япония допълват шока за световната икономика, вече изправена пред последиците от финансовата криза и от въстанията в Близкия Изток. Снимка: Sxc.hu

Бройте ме сред онези, които вярват, че с последното си изявление Федералният резерв вдигна прогнозата си за растежа и инфлацията в САЩ. И все пак, това, което може да се окаже много по-значимо относно изявлението, се крие в това, което то не включи, а именно: Япония, пише в коментар за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, който е начело на най-големия облигационен фонд в света Pimco.

В обичайния си стегнат начин, Комитетът за операции на откритите пазари към Федералния резерв ни уведоми, че икономическото възстановяване на САЩ „е на по-здрава основа", и че сме изправени пред инфлационен "натиск." Надеждата е, че икономиката ще се окаже устойчива и инфлацията ще бъде временна. Нито едно от двете обаче не е сигурно, предупреждава Ел-Ериан.

Изявлението бе лишено от оценка на последиците за САЩ от трагичната катастрофа в Япония, третата по големина икономика в света. Сещам се за две основни причини за това, коментира анализаторът.

Федералният резерв може да не е разполагал с информация, необходима дори за заемане на предварителна позиция по въпроса. В крайна сметка, срещата се състоя само няколко дни, след като земетресението и цунамито удариха Япония. А голяма част от основния материал за срещата е бил изготвен преди тези ужасни събития. Освен това, несигурността преобладава след такива бедствия. Всъщност, японските власти все още нямат добра оценка за размера на щетите, а запазващата се нестабилност в няколко ядрени реактора съществено увеличава несигурността.

Второто тълкувание на мълчанието е, че Федералният резерв счита, че икономическите последици от бедствието в Япония върху САЩ ще бъдат временни. Като такива, то би било оправдано за централната банка да „пренебрегне” трагедията при оценката на последиците й за икономиката на САЩ.

Оценка на въздействието

Този оптимистичен поглед може да звучи абсурден и безсърдечен в светлината на ужасяващите кадри на човешкото страдание и физическите вреди. И все пак, подобна оптимистична оценка дадоха и някои икономисти, които използваха за ориентир земетресението в Кобе от 1995 г.

През тази призма последиците от бедствията в Япония ще бъдат доминирани от големите разходи за възстановяване. Растежът ще продължи V-образно и първоначалният инфлационен риск (причинен от недостига на стоки) ще се нормализира, докато веригите за доставка се възстановяват. В този случай би било неразумно за Федералният резерв да реагира на непосредствените икономически последици от бедствията, тъй като те ще се окажат временни и обратими.

След като спасителните операции приключат, Япония наистина ще предприеме мащабна програма за възстановяване, която, според мен, ще бъде успешна. И все пак има три причини поради които е твърде рано да се заключи, че тези събития ще имат само временно въздействие върху световната икономика, коментира Ел-Ериан.

Смразяващи последици

Първо, помислете за естеството на този ужасен удар. В допълнение към унищожаването на благосъстояние и тревожните рискове за здравето, идващи от изтеклия радиоактивен материал, спираловидната криза в ядрените реактори на Фукушима повдига трудни въпроси за това как и кога електрозахранването ще бъде възстановено напълно в цялата страна. Аварията също така ще подхрани световния дебат за бъдещето на ядрената енергетика, която е важен източник на енергия.

Второ, помислете за финансирането на програмата за реконструкция на Япония. Смесицата от дългово финансиране и репатриране на японските спестявания, вложени извън страната, ще има силно въздействие върху различни класове активи. Както Федералният резерв добре знае, промените в остойностяването на активите може да повлияят на поведението на потребителите и нестабилността на пазара.

На трето място, бедствията в Япония не се случват в изолация. Те допълват шока в доставките, пред който глобалната икономика вече е изправена вследствие от въстанията в Близкия Изток и свързаното с тях увеличение на цените на петрола. По този начин рискът от повратна точка в икономиката в световен мащаб не може, а и не бива да се пренебрегва. Ето защо, ако Федералният резерв ще допусне сериозна грешка, ако просто реши да „подцени” последиците от трагедията в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Бен справяш се много добре ти си най-добрия печатар на долари продължавай за да може по скоро да се отървем от химерийския кърлеж. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още