IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ротшилд: Рисковете пред световната икономика са шокиращи

Британският финансист посочва, че неговият фонд RIT Capital Partners понижава позициите си в петрол и злато

13:05 | 03.06.11 г. 35
Автор - снимка
Създател
Ротшилд: Рисковете пред световната икономика са шокиращи

Рисковете пред световната икономика са „шокиращи и глобални“ и растежът вероятно ще пострада, когато правителствата започнат да изтеглят фискалните и монетарни стимули, казва Джейкъб Ротшилд, председател на RIT Capital Partners Plc., цитиран от Bloomberg.

Възстановяването на щатската икономика е „крехко“, бъдещето на европейския валутен съюз е под въпрос, а Япония е изправена пред „монументални“ предизвикателства след земетресението по-рано тази година, казва Ротшилд в писмо до акционерите от петък. Инфлацията застрашава растежа в развиващите се икономики, допълва той.

„Рисковете, пред които сме изправени са шокиращи и глобални“, казва 75-годишният британски финансист. „Вероятно, изтеглянето на фискалните и валутни стимули, което със сигурност ще се случи скоро, ще има ефект върху глобалния растеж. Наистина, от март наблюдаваме известно забавяне“, допълва той.

Инвестиционни банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и UBS AG, понижиха прогнозите си за глобалния растеж, на фона на устойчиво високата безработица в САЩ, цените на петрола, застрашаващи да задушат възстановяването, и проблемите около дълговете в Европа. Всичко това подкопава доверието на инвеститорите.

От 31 март световният фондов индекс MSCI World се е понижил с 0,8% до 1325 пункта.

Ротшилд посочва, че неговият фонд понижава позициите си в петрол и злато, които бяха основни източници на приходи през 2010 г., без да уточнява конкретни причини.

За момента RIT Capital увеличава ликвидността си и инвестира в някои „гранични пазари“ с характеристики, сходни с тези на икономиките на страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) от преди няколко години.

През 12-те месеца до 31 март нетните активи на RIT са се увеличили с 9,3% до 3,24 млрд. долара. За сравнение, за същия период MSCI World нарасна с 5,2%, а FTSE All-Share - с 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
Lamer777
преди 12 години
За първи път го чувам този Джейкъб Ротшилд, явно е някой икономист - дилетант/ламер/... Препоръчвам му горещо - да прочете прогнозите на корифея в световната/и вселенска/ икономика г-н Дянков, който вижда стабилен растеж и бързо възстановяване !!! Ще ме извините г-н Ротшилд, ама аман от апокалиптици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Ротшилд не хвърля думи напразно. Правителствата и централните банки, които печатат пари и ги наливат за да подържат "растеж", вече са пред дилемата инфлация или свиване на икономиките. Човекът в прав текст им казва - ние сме съгласни със свиване, затова продаваме злато и петрол, на които тогава ще паднат цените. Всяко правителство само да си преценява накъде да поема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
стига си писал глупости- златото е на повече от 5000 -години и е съваршенната форма на пари....!!!!!....ако трябва да скъташ за 10-тина години злато или хартия-кое би избрал.....????!!!!....и не гледай какво приказват старите еврейте , а какво правят....!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Ricco
преди 12 години
Напротив, информирал съм го съвсем точно как стоят нещата към днешна дата. Истински пари златото е било до преди 50-80 години. Е, има голяма инерция в мисленето на хората и все още много хора не знаят какво е положението. Иначе, Кейнс нарича златото "варварски пари" защото ако парите са вързани за него, то паричното обращение започва да зависи от това дали някой е намерил някъде злато или не. Което от икономическа гледна точка е абсолютна глупост. Та така с "истинските" пари...П.П.Не вярвам да изпаднем до там, че някога да върнем златото като разменно средство (пари). Трябва да стане някой мнооого голям катаклизъм или сакатлък за да може да се случи това. Евентуално трябва правителствата да изпуснат контрола и властта и да настане пълна анархия и диващина. Е, ако някой вярва, в такъв сценарий - моля, нека се запасява със злато...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
doba28
преди 12 години
Не мисля, че коментарите трябва да са политически точно тук, а и когато е замесена фамилията на Ротшилд нещата със сигурност са сериозни. 1. Ако той "вижда" края на кризата и започва да се чисти от златото - изказването му цели разни хора да се паникьосат и да почнат да изкупуват, което ще му вдигне цената и съответно той ще спечели;2. Ако пък цели да смъкне цената, защото народа ще си каже щом той продава ще продавам и аз - явно ще го изкупува от другата страна;И в двата случая - след време ще може да каже аз бях прав.Въпросите са всъщност:1. Кой ли е варианта :) и как може да се разбере дали не е случай 2;2. Ако ще има сътресения по борсите (а то според мен ще има) как ще ни се отрази на нас;И моля тия, които мислят да пишат, че в България няма да ни се отрази - просто не го пишете това. В смисъл моля Ви културно и любезно, защото предполагам, че тук влизат само хора с интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
varna
преди 12 години
Ако в природата елиминираш по някакъв начин естественият подбор при определен животински вид, непременно ще получиш уродливо поколение, слабо и непригодно за живот. Ако в икономиката се опиташ да премахнеш действието на кризите, даваш живот на неефективни предприятия, които в крайна сметка ще докарат по-голяма и по-жестока криза, която да ги изчисти. Нещо от този род се получава и ни очаква в икономиката сега - пречистващото действие на кризите може да се отложи, но не и да се отмени, просто защото то е необходимо за развитието! Цяло едно общество, за което се смяташе, че е светлото бъдеще на човечеството, се сгромоляса по тези причини - безкризисният комунизъм. Умря, че не се видя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
ние кво да направим че е отишло за сгради - искахте див капитализъм ето ви го . кво ревеш не ми е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kanartikin
преди 12 години
A ние в БГ слава Богу не сме се натрупали със стимули които местната управляваща аристокрация да усвои / справка за пероида 2001-2008 в БГ са влезнали капитали поток 32 млрд от които в реална икономика само 2 млрд. - всичко останало отиде за лустро и сгради-=празни / та поне сега няма да се наложи и това да се изгладува. Естествено винаги ще се намерят доброжелателни помогачи които ще дават съвет как да се налива каца без дъно и от пусто в празно и да пледират за див социализъм и да наричат "некадърник" този който не допуска това. А с това показват и кой кой е в света на създаващите и пре разпределящите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
ГОЛЯМА глупост си изръсил колега . моля не давайте дезинформация на хората . човекът правилно пита защото наистина има разминаване в това коета казва Ротшилд . ако искаш да се откажеш от истински пари тогава златото наистина няма никакво приложение ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Златото, е актив без почти никаква практическа стойност - промишлената и бижутерска употреба са много малки. Повечето злато (вероятно около 95%) стои затворено в трезори и не се ползва за абсолютно нищо, освен за чиста спекула - купуваш, продаваш на други като теб и гледаш да ги излъжеш. Т.е. цената на златото се крепи само на надеждата, че някой друг ще го купи от теб и то със същата цел - да си го държи той (а не да го ползва за нещо). За разлика от петрола, който си е суровина със сериозен ефект и приложение в реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още