IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ротшилд: Рисковете пред световната икономика са шокиращи

Британският финансист посочва, че неговият фонд RIT Capital Partners понижава позициите си в петрол и злато

13:05 | 03.06.11 г. 35
Автор - снимка
Създател
Ротшилд: Рисковете пред световната икономика са шокиращи

Рисковете пред световната икономика са „шокиращи и глобални“ и растежът вероятно ще пострада, когато правителствата започнат да изтеглят фискалните и монетарни стимули, казва Джейкъб Ротшилд, председател на RIT Capital Partners Plc., цитиран от Bloomberg.

Възстановяването на щатската икономика е „крехко“, бъдещето на европейския валутен съюз е под въпрос, а Япония е изправена пред „монументални“ предизвикателства след земетресението по-рано тази година, казва Ротшилд в писмо до акционерите от петък. Инфлацията застрашава растежа в развиващите се икономики, допълва той.

„Рисковете, пред които сме изправени са шокиращи и глобални“, казва 75-годишният британски финансист. „Вероятно, изтеглянето на фискалните и валутни стимули, което със сигурност ще се случи скоро, ще има ефект върху глобалния растеж. Наистина, от март наблюдаваме известно забавяне“, допълва той.

Инвестиционни банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и UBS AG, понижиха прогнозите си за глобалния растеж, на фона на устойчиво високата безработица в САЩ, цените на петрола, застрашаващи да задушат възстановяването, и проблемите около дълговете в Европа. Всичко това подкопава доверието на инвеститорите.

От 31 март световният фондов индекс MSCI World се е понижил с 0,8% до 1325 пункта.

Ротшилд посочва, че неговият фонд понижава позициите си в петрол и злато, които бяха основни източници на приходи през 2010 г., без да уточнява конкретни причини.

За момента RIT Capital увеличава ликвидността си и инвестира в някои „гранични пазари“ с характеристики, сходни с тези на икономиките на страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) от преди няколко години.

През 12-те месеца до 31 март нетните активи на RIT са се увеличили с 9,3% до 3,24 млрд. долара. За сравнение, за същия период MSCI World нарасна с 5,2%, а FTSE All-Share - с 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
RIT Capital Partners Plc. на Ротшилд продава позиции в петрол и злато. Инвеститорите го гледат какво прави, защото е име в тези среди и също започват да продават. Така цените падат и друг фонд, също на Ротшилд, изкупува евтино позициите. После цените се качват и Ротшилд прави парата.Схемата е отигравана от векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ние пък в БГ въобще не получихме ни монетарни ни фискални стимули . вместо това получихме увеличение на лихвите и строга фискална политика която ни вкара директно в депресия от която няма измъкване докато онзи некадърник не се махне от МФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
Ротшилд е като Сорос - винаги знае за кво става въпрос но не винаги казва истината . който си понижава позициите в злато и петрол ще си яде пръстите когато доларът се срине .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba28
преди 12 години
Има нещо което не разбирам и ми се ще някой да ми го обясни. След като ще има шок и ужас - защо понижава позициите си в злато? За петрола... да кажем имам обяснение, но за златото? Може ли някой да ми го обясни? Признавам, че не разбирам от тези неща, но си е интересно :) още повече ако го казва/прави някой Ротшилд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Рисковете, пред които сме изправени са шокиращи и глобални. - Балона не може само да се надува. Отвреме навреме трябва да се изпуска въздуха или пък да се спуква.Ако на мен ми дърпаха паничката и аз щях да рева :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още