IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция върна призрака на Lehman Brothers в Европа

Инвеститорите обаче би трябвало да са доста по-подготвени за банкрут на гръцкото правителство, отколкото бяха при фалита на банката

15:10 | 22.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Гърция върна призрака на Lehman Brothers в Европа

Призракът на Lehman Brothers броди из европейските финансови пазари - централните банкери предупреждават, че евентуалната неплатежоспособност на Гърция може да предизвика дори по-тежко сътресение от фалита на американската инвестиционна банка.

Има обаче причини да се мисли, че щетите могат да бъдат ограничени по-лесно, отбелязва
Ройтерс.

Инвеститорите са по-добре подготвени, отколкото при фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година. Слабите места във финансовите отчети на банките са по-ясни, а Европейската централна банка (ЕЦБ) е разработила редица инструменти, които може да използва за стабилизиране на пазарите.

На фона на нарастващия натиск върху Гърция да действа радикално за решаване на дълговите си проблеми през последните месеци, определящите политиката на ЕЦБ предупредиха правителствата по най-категоричен начин срещу каквото и да е разрешаване на спиране на плащанията или преструктуриране на облигации.

Голямата разлика между Гърция и Lehman Brothers е елементът на подготовка. Фалитът на банката, чийто дълг достигна 700 милиарда долара, бе изненада. Гръцката криза се развива на
забавен каданс вече 18 месеца.

Това даде възможност на инвеститорите да намалят рисковете си при суверенния дълг на Гърция, който възлиза на около 340 милиарда евро (480 милиарда долара).

Близо 90 милиарда евро вече минаха в балансовите отчети на ЕЦБ, европейците правителства и Международния валутен фонд (МВФ) под формата на заем за Атина.

Lehman Brothers вся паника отчасти защото имаше огромната несигурност за рискове в балансовия отчет на компанията, а също в балансовите отчети на други компании като застрахователя AIG.

Отчетите за държавните финанси на правителствата от еврозоната бяха обект на щателен преглед през миналата година. Както и при Lehman Brothers, най-големият риск при евентуален гръцки фалит би бил заразяването на други части от финансовата система.

Инвеститорите вероятно ще започнат да спекулират за възможността Ирландия, Португалия и евентуално Испания също да спрат да покриват задълженията си. За разлика от Lehman Brothers, усилията за ограничаване на заразата от Гърция вече са в ход.

Ирландия и Португалия получават международна спасителна финансова помощ и вече не зависят от средствата, набирани на пазарите. Испания започна финансови реформи, които поне стабилизираха облигационните й спредове.

Първата линия на защита на ЕЦБ при евентуален гръцки банкрут ще бъде политиката й да предлага неограничени заеми на паричния пазар в еврозоната. ЕЦБ също така може да поднови предлагането на пари за по-дълъг срок от сегашния максимален срок от три месеца.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Спорът, който водим е с тема: Какво да е съответно държавно финансово управление в Р. Гърция, според ползвани Златни или Незлатни пари.Тезата ми е резултат на мои изследвания, анализи, преценки и изводи.Нейната същност е:1) При употреба на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари" се подсигурява развитие на диспропорции и стопанска криза, което определя съответното държавно финансово управление като грешка.Тази държавна управленска грешка е означена Грешка на Джон Лоу. Същата е допусната за първи пън в света през 1716 г. и през XXI век продължава в практиката на държавите, като заема позиция на особено важна причина за стопанска криза. 2) За да има пълноценно обеществено развитие при употреба на Незлатни пари е необходимо, спрямо времето със Златни пари усъвършенствано с Модел Ресурси М държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
защо не намалиха рейтингът на америка след лемън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Hala
преди 12 години
Дори да приемем, че грийк дефоулт е прайсд ин (разбира се, пазара е прав, дори леко подскочил с текущите нива на западни индекси и EUR), при такъв случай кредитните пазари ще "замръзнат" и ще има нов макро делевераджинг. Дали тригъра ще бъде Гърция, Португалия, някой щат в Америка или самите САЩ (дебт сийлинг!), глобалната финансовата система е ънсъстейнабъл.Просто големите банки (същите, акционери във Фед) трябва да се превърнат от хедж фондовете (TBTF), кои са, в институции в услуга на реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
Божеее.... аман! Какъв призрак кви 5 лева. Я вижте борсите колко са нагоре тази седмица, вижте еврото. А сега погледнете при Лимън как беше.... Нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още