fallback

Евроскептикът Фелдстейн вярва в оцеляването на еврото без Гърция

Италия може да се справи, но ЕЦБ не трябва да купува нейните облигации защото така смекчава пазарния натиск за реформи, смята харвардският професор по икономика

12:36 | 16.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Професорът от Харвардския университет Мартин Фелдстейн, който през 1998 г. прогнозира, че еврото ще се окаже „икономически вредно“ заяви, че единната европейска валута ще оцелее засега, въпреки че Гърция ще напусне валутния съюз в рамките на година, пише Bloomberg.

“С изключение на напускането на Гърция, не мисля, че еврозоната ще се разпадне скоро“, посочва икономистът в телефонно интервю от 14 ноември. „Ситуацията в Гърция е невъзможна“.

Прогнозата на Фелдстейн за Европа има все по-голяма тежест, след като двугодишната дългова криза потвърди отправеното през 90-те години от икономиста предупреждение, че обвързването на толкова много различни страни с единна валута и единни лихвени проценти може да се окаже грешка.

Фелдстейн, който е на 72 г., посочва, че наскоро е прегледал скептичните си статии за еврозоната и че ги намира „доста прецизни, въпреки че са писани преди 20 години“.

Заключенията на Фелдстейн често са го противопоставяли с вече бившия президент на европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който нееднократно е отхвърлял като „абсурдни“ спекулациите, че еврозоната може да се свие.

През последните месеци от 8-годишния си мандат, който приключи на 31 октомври, в три свои изказвания Трише нападна икономистите, споделящи позицията на Фелдстейн с аргумента, че еврото е създадено да оцелее и че икономическите му преимущества „са пренебрегвани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 10.09.22 г.
fallback