fallback

Сорос: ЕЦБ трябва да се намеси и да спаси еврозоната

Заплахата от дефлация е реална и това е проблем, който започват да отчитат дори в Германия, коментира инвеститорът

14:25 | 21.11.11 г. 13
Автор - снимка
Създател

Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Наблюдавайки сътресенията на облигационните пазари, откриваме стряскащи паралели със ситуацията през есента на 2008 г., пише инвеститорът милиардер Джордж Сорос в коментар за Financial Times.

Тогава клиентите и инвеститорите бяха изгубили доверие в стабилността на институциите, където държаха парите си и единственият възможен отговор на заплахата от тотален колапс на финансовия сектор се оказа предоставянето на пълни правителствени гаранции за всички банки.

Днес сме свидетели на разпродажби на облигационните пазари – самосбъдваща се криза на доверието в стабилността на повечето страни от еврозоната. Това повишава дългосрочните лихвени проценти, така че за все повече правителства от региона временният проблем с ликвидността се превръща в хроничен проблем с платежоспособността.

Тъй като регулаторните органи все още третират държавните ценни книжа като сигурно ядро на финансовата система, омагьосаният кръг заплашва стабилността на финансовите институции не само в еврозоната, но и в цял свят.

Това усилва и рецесионните тенденции в глобалната икономика, като в същото време влошава допълнително финансовата ситуация на правителствата. На практика наблюдаваме перфектен омагьосан кръг.

Този кръг може да бъде разрушен само ако разпродажбите на облигации бъдат прекратени възможно най-скоро. Администрацията в Брюксел може да използва Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), за да позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа като банка от последна инстанция, без с това да бъдат нарушавани предоставените й правомощия.

На практика ЕЦБ ще предостави неограничена ликвидност, а EFSF ще гарантира платежоспособността на банката, след като институцията поеме допълнителните рискове с изкупуването на ДЦК.

Последните разпродажби на облигационните пазари станаха факт поради ожесточените сблъсъци между европейските политици по въпроса за легитимността на политиката за изкупуване на облигации от централната банка. Bundesbank продължава ожесточено да се противопоставя на подобно решение.

Заплахата от дефлация обаче е реална и това е проблем, който започват да отчитат дори в Германия. ЕЦБ наистина трябва да гарантира ценовата стабилност, но това означава да следи, както за възможна поява на инфлация, така и на дефлация. Проблемът обаче се крие не в правомощията на банката, а в съзнанието на германците, които са обременени исторически от спомена за хиперинфлация. Но все пак ЕЦБ е автономна институция, чиято независимост трябва да да бъде зачитана дори от Bundesbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback