IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновни ли са европейските банки за ипотечната криза в САЩ?

По-строгите капиталови изисквания в ЕС са ги превърнали в едни от основните виновници за раздуването на американския ипотечен балон, коментира анализатор

15:35 | 22.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Виновни ли са европейските банки за ипотечната криза в САЩ?

Според общоприетата теория влошаването на качеството на ипотечния пазар и ипотечните деривати в САЩ е основна причина за глобализацията на финансовата криза, пише Джон Карни, главен редактор на CNBC в коментар за изданието.

Това виждане е залегнало в обвиненията на щатската комисия за ценни книжа (SEC) срещу Goldman Sachs. Според регулаторите банкери на Goldman, корумпирани от неоправдани бонус схеми, са подмамвали европейски клиенти да изкупуват токсични ипотечни деривати, афиширани като безрискови.

Друга версия на същата история стоварва вината върху рейтинговите агенции. В нея се изтъква, че рейтинговите агенции са били корумпирани от собствената си система за възнаграждения, при която емитентите на облигации са плащали за получаването на „розови“ оценки за инвестиционните си продукти.

Розовите рейтинги са примамвали невинните европейци да купуват ипотечни облигации и структурирани дългове, както и да инвестират във всички останали "токсични" продукти на ипотечния балон.

Все пак тази теория е доста опростена. Тя хвърля вината върху доставчиците и оневинява потребителите на финансовите продукти, довели до раздуването на ипотечния балон. Теорията оправдава и илюзията, че нова криза може да бъде предотвратена чрез въвеждането на ограничения в предлагането – затягане на регулациите за емитентите и рейтинговите агенции.

Истината е, че съществуваше силно търсене за инвестиционни инструменти с първокласен кредитен рейтинг. Колкото повече финансови продукти получаваха висок кредитен рейтинг, толкова повече набъбваха балансите на банките, нуждаещи се от качествени рисково претеглени активи за покриване на изискванията за капиталова адекватност.

Нещо повече, знаем със сигурност, че германската банка, търгувала с Goldman Sachs - IKB Deutsche Industriebank, активно е искала от щатските си партньори да й осигуряват все повече и повече структурирани облигационни емисии с висок рейтинг и в голяма степен е пренебрегвала потенциалните рискове. Стига инвестиционният инструмент да е имал висок рейтинг и да е носел по-висока доходност от останалите ААА облигации, германската банка не се е интересувала какво се включва в него.

Това виждане е описано от Хюн Сон Шин, професор от университета в Принстън и автор на „Глобалното банково пресищане и рисковите премии по кредитите“ (Global Banking Glut and Loan Risk Premium). Шин твърди, че причина за кредитната безотговорност е „глобалното банково пресищане“ и по-конкретно разширяването на балансите на европейските банки.

Изследването повдига ключови въпроси, които в повечето случаи са пренебрегвани от анализаторите, ентусиазирани да демонизират щатската банкова система. Нещо повече, докладът показва, че именно европейските банки са тези, които в най-голяма степен са допринесли за задълбочаването на пропастта между щатските кредитополучатели и кредитори.

Казано с други думи, европейските банки бяха тези, които най-често ползваха депозитите на американците за кредитиране на щатския пазар на недвижими имоти чрез фондове на паричния пазар.

Защо европейските банки са изиграли тази роля? Според Шин причината се крие във въведените през 2008 г. от Европейския съюз (ЕС) капиталови регулации за банковия сектор, известни като Базел II.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
1. Банките в еврозоната така са я закъсали, че американските банки йм отказват финанови операции, които в нормални времена са обичайни, като например суапови операции - замяна на притежавани активи/които явно са ***/ срещу пари. 2. Понеже ЕЦБ не може да печата пари/извън купуването да държавни облигации/ , а ФЕД може/и го прави много успешно/, няма откъде да се вземе паричен ресурс освен от ФЕД.Само че нуждата от тези пари е ужасна новина.Това означава, че европейските банки имат много скрити за сега загуби в балансите си, и нямат никакъв друг начин да ги покрият. 3. Има явна подготовка за фалита на Гърция.Когато фалита бъде обявен, първият голям проблем от паниката ще бъде спиране на финансирането между отделните банки. Ето тогава договорените пари ще бъдат "манна небесна". 4. Всичко изброено в комбинацияА папагалите ще говорят как всичко е "розово" защото централните банки са се "погрижили" за проблемите.Акциите са отново на зелено, нефта поскъпна/защото видите ли икономиката се възражда/, златото поевтиня, изобщо идилия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Защо ли пак закачат каруцат пред коня или поредният опит да се првхвърлят проблемите от болната на здравата глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Патиланчо, понякога пишеш пълни глупости друг път смислени неща, да ти се чуди човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Европейският съюз защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Това е една пирамида за ограбване на обикновеният човек.Създаването на еврото бе нужно на големите банки, за да може експанзията на фалшивите им пари да продължи отвъд националните им граници. Когато не могат повече да продължават да растат, те умират. Защото, когато паричното предлагане не се увеличава, кредитополучателите повече не могат да изплащат дълговете си и всички банки едновременно търпят значими загуби.Редица евро-страни вече изпитаха върху себе си какво означава банки от по-богати страни да нахлуят и да започнат да пръскат евтини заеми, които местната икономика не може да изработи и изплати. След това министрите на финансите хвърлят милиарди, за да спасят банките и еврото, на гърба на европейските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още