IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли капитализмът да спаси света?

Бившият американски президент Бил Клинтън и изпълнителният директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан споделят мисли от страниците на FT

08:33 | 22.01.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето анализатори са съгласни, че кризата на капитализма е причинена от два основни проблема: неспособността на системата да осигури устойчив просперитет чрез икономически растеж и работни места, както и виждането, че като цяло системата е твърде нечестна и социално несправедлива, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pimco, най-големият облигационен фонд в света, в коментар за Financial Times.

Да се провалиш по един параграф е проблем. Да се провалиш и по двата параграфа, при това по толкова драматичен начин е наистина „криза“, която повдига легитимни въпроси за системата като такава.

Първо, капитализмът винаги е бил и винаги ще бъде уязвим за традиционните капани на пазара. Ето защо трябва да направим така, че да понижим риска в няколко сектора, които имат свойството да усилват добрите и лошите аспекти на системата.

Финансовият сектор определено е един от тези сектори. През изминалото десетилетие 5 страни – Исландия, Ирландия, Швейцария, и което е по-важно поради систематичната им роля - Великобритания и САЩ, забравиха за факта, че финансите сами по себе си не са индустрия и че финансовият сектор зависи от способността си да обслужва реалната икономика. За катастрофата допринесе и виждането, че финансите представляват следващата стъпка на естествената еволюция на капитализма (от земеделие към индустрия, през услуги и накрая финанси).

Благотворителността сама по себе си няма да реши глобалните проблеми. Капитализмът от друга страна може да помогне, при това като върне хората на работа, коментира темата за състоянието на капиталистическата система бившият американски президент Бил Клинтън.

Винаги е съществувала пропаст между това, което правителствата могат да предложат и това което частният сектор може да произведе – пропаст, която благотворителността помага да бъде запълнена. Нашата отговорност се състои в това да преосмислим този модел, като преразгледаме връзката между икономическите и социалните предизвикателства, така че ползите и възможностите да са достъпни за повече хора.

Първо, преразглеждане на модела е необходимо защото хората искат това. От Закути парк край Уолстрийт до площад Тахир в Кайро протестиращите заявяват, че сегашната система не работи за твърде много от тях.

Второ, финансовата криза недвусмислено разкрива, че пътят който следвахме е бил нестабилен и неустойчив. Въпреки че глобалните икономически системи помогнаха на много хора да забогатеят, те на практика задълбочиха неравенството, включително и между отделните страни.

Неравенството не само че потиска бедните и убива мечтите на средната класа, но също така спъва продуктивността и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
И двата подхода - "социализъм/комунизъм" са се дискредитирали многократно в по-новата история. Ясно е, че настроенията на хората се сменят много бързо, когато не им е добре. Затова и времето на тези грандиозни идеологии отмина. Сега се търси нов баланс в световен мащаб, което изисква болезнени промени. Ако една система е гъвкава, тя ще се приспособява често и периодично към промените в конюнктурата с по-малко стрес, ако не - промените ще се случват по-рядко, но с революции и много болка. Кой е по-гъвкав тогава - една държавна администрация или пазарът? Пазарът, но само под условие, че държавата може да гарантира равенство пред закона на всеки икономически субект. В този смисъл "капитализмът" сега е в криза - узурпирал е демокрацията, т.е. свободата и затова сам си копае гроб. Иначе "невидимата ръка" зи знае работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
"За катастрофата допринесе и виждането, че финансите представляват следващата стъпка на естествената еволюция на капитализма (от земеделие към индустрия, през услуги и накрая финанси)." Ето тук е заровено кучето ! В момента финансовата компонента в крайната цена на продуктите е от порядъка на 40-50 % , а в началото на века - 10-15 % . Имено преекспонирането на финансовия сектор роди балоните чиито спукване разклати световна икономика . А дали капитализна ще спаси света - към настоящият момент няма универсална система която да действа навсякъде по света . Има различни модификации на капиталистическата система .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
Въпросът е грешно зададен. Трябва да бъде:"Могат ли парите да спасят света?"Е, не могат. Само трудът, произвеждането на блага, прави нещата да са добре. Другото необходимо е добро управление с мъдрост. Тогава строят наистина няма да има значение дали ще е капитализъм или социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
При оценка на качествата на Капитализма следва да се отчита, че сега същият е жертва на самия себе си, защото функционира в непълноценни условия и е обречен на саморазвиваща се криза и болезнени щети за участниците в стопански живот.Знае се за замяната на Златни с Незлатни долар, в резултат на която сега се ползват Незлатни долари.Нима тази полезна подмяна при вида на парите е приключена?Поради недовършеност при промяна вида на парите в съответна държава се прилага наследен стар, от време със Златни долари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни долари.Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза, заради започната-недовършена замяна на Златни с Незлатни пари.До 24 часа след като в съответна страна завърши замяната от Златни с Незлатни пари и е налично ДФУ, което е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари сегашната тяхна стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
shinawatra
преди 12 години
До: rover(8)"желанието за потребление - безгранично": да, но с малкото уточнение -- в едно КОНСУМАТОРСКО общество! Като цяло пълна глупост е самата идея да притежаваш всичко и заради самото притежание. Извода: гоите трябва да бъдат превъзпитани в умерен консумеризъм, като се намали неравенството и се наложат определени ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
няма значение строя - важно е преразпределението и по точно съотношението най-беден/най-богат (Хитлер се е мъчил да го постигне). Второ, трябва да се компенсира заместването на хората от машините. Колкото по "автоматизирана" икономика - толкова по социална държава....И деглобализация - за да стане икономиката обозрима, а политиката отговорна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
21.12.2012
преди 12 години
За да се отговори на въпроса дали капитализмът може да спаси света, трябва първо да се даде определение за това, що е капитализъм. И дали ако в основата на капитализма стои протестантската етика - Макс Вебер, то сегашната система капитализъм ли е? Защото именно капитализмът стои в основата на индустриалната революция и последните 500 години възход на Запада. Социалната държава не е несъвместима с принципите на капитализма. Точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Можеш ли да дадеш пример за благо, чиято стойност не е субективна. Дори парите като опит за универсална обменна единица са със субективна стойност, както се вижда от валутната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
ZoneP
преди 12 години
Може ли мафията някога да се пребори с мафията...Капитализмът е заробването на човека от човека, комунизма обратното...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Още повече, че човешкия индивид/независимо при коя от двете еквивалентни системи/, при липса на ангажираност за създаване на блага/от тук и изкривена преценка каква е материалната и морална стойност/, се възпроизвежда почти безконтролно. И обратното при общества силно ангажирани със създаване на блага, следва изхабяване и демографска криза. Факт! От там и интереса на икономически и финансови групи към "глобална" организация на обществата. Но както по-долу има коментар, историята/фараоните/ и глобалната промяна на климата/ с добавка един конфликт/ ще ни принудят да вземем мерки. Инстинкта за самосъхранение е по силен от алчността и глупостта. Нужно е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още