IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте балона, които ще погубят капитализма на САЩ

Новият екстремен американски капитализъм в стил Айн Ранд е самоунищожителен, и катастрофата е само въпрос на време, пише Пол Фарел

08:10 | 04.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някъде през лятото на 2005 година - 3 години преди колапса на Wall Street - икономисти предупредиха за „опасността от спукването на най-големия балон в историята“, пише Пол Б. Фарел, анализатор на MarketWatch, в коментар за изданието.

През 5-те години след спукването на „dot-com“ балона през 2000 г. цените на недвижимите имоти по света нараснаха с безпрецедентните 75%. Секторът на недвижимите имоти се превърна в новия dot-com.

През април 2007 г. Джеръми Гартмън, основател на GMO, повтори предупреждението, допълвайки, че това ще се окаже „първият наистина глобален балон с потенциал да засегне всички страни и всички активи по света“.

Към средата на 2007 г. Гартмън коментира, че „сме свидетели на много бавна влакова катастрофа“. През октомври същата година той вече предупреждаваше, че „влакът е на път да излезе от релсите с пълна скорост“. Година по-късно, съвсем по разписание, кредитният експрес на Wall Street наистина катастрофира.

Преди месеци в началото на 2012 г. Гартмън предупреди за ускоряването на „още по-голям влак“.

Ако се вгледаме става ясно, че „в капитализма няма етика или съзнание, а най-голямата слабост на системата се крие в абсолютната й неспособност да осъзнае факта, че ресурсите не са неизчерпаеми и че математически е невъзможно да се поддържа устойчиво висок растеж на реалното производство“.

Феноменът е придобил популярност като „Мита за самозахранващия се растеж“ - псевдонаучната обосновка на съвременния капитализъм.

Гартмън заключава, че пропуските на капитализма са толкова сериозни, че „въпреки че успява да реши много проблеми хиляди пъти по-добре в сравнение с други системи“, той търпи пълен крах в три ключови области. „За наше общо съжаление всеки един от тези проблеми има потенциала да разруши системата и живота ни“. 

Капитализмът е на път да се самоубие и да разруши света със себе си.

Фарел обръща внимание на 10 балона, които са недвусмислено предупреждение за опасността надвиснала над системата. Ето ги и тях:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
Няма ли математика и математическо моделиране, няма наука. Бих се заел с проблема, но трябва да се обработи огромно количество икономическа информация, това не е работа за един човек или дори екип, а за цял институт. Всъщност никой няма интерес да го направи.Възможно е да се създаде модел, който е игра, но с реални залози и който се развива. Така ще се включи човешкият фактор и психология. С такъв модел може да се експериментира как ще се отразят определени промени в правилата на играта. Например какво ще стане , ако играчите играят със свалени карти при пълна прозрачност, тоест няма банкова и фирмена тайна , а счетоводството е онлайн публично. как това ще се отрази на инвестиционният процес и вземането на решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
Пазарният фундаментализъм е идеология. Най *** е ,че икономическите дисциплини са идеологизирани, което се забелязва ако се проследи сблъсъкът между различните школи и течения. Абсурдното е, че можем да създадем модел на времето или на ядрен взрив, а няма работещ икономически модел от който да е видно кои са положителните и кои отрицателните обратни връзки и как системата може да се регулира и управлява, кое е вход в системата и кое изход. Вместо това идеологеми и простотии на ента степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
изход има и той е в регреса ни в поне едно от трите - демография (структура, а не численост, т.е. по кратък живот), глобализация(т.е.деглобализация) или НТпрогрес (автоматизация,роботизация). Друго решение е катаклизъм и рестарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Незнам.. и нямам мнениеЕдно време писах една дълго дисертация на тема "Рейгънизмът като социална промяна" и в нея се опитах да оправдая Рейгън...Но сега ясно виждам че нещата не вървят на добре - и най-важното ,че не се вижда изход от кризата, ама съвсем не се вижда..ми става тъжно.А за балоните този автор е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
До мистър Сакамото - да съм казал такова нещо?Казвам, че там където има регулиран пазар няма свободен пазар.Свободния пазар умря през 73-та, мисляимам предвид Бретън-Ууд. Оттогава понятието свободия пазаре просто дъвка използвана от политиците предназначена за балъците......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
Sakamano
преди 11 години
Нещо не мога да ви схвана мисълта. Да не твърдите, че свободният пазар е виновен за това, че няма свободен пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Поредният полезен ид*от обвиняващ всяка издънка на държавните регулатори за капитализъм в стил Айн Ранд. Факта че правителството на САЩ е огромно и става все по-голямо, а икономическата свобода все по-малка не му пречи да обяснява как това бил капитализъм в стил Айн Ранд. Като започнем от здравната система където повечето пари потъват в правителствените програми медикеър и медикейд та стигнем до корупцията във Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
Много бих искал мистър Сакамото да ми покаже къде, аджеба, в съвременния свят битува тъй нареченото чудо СВОБОДЕН ПАЗАР. От 1973 год. като Диоген обикалям и го търся , *** нанай..... нема го .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Де го сЕга чичко Ленин да рипне, па да викне "Вся власть советамЪ!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 11 години
Понятието "капитализъм" се използва предимно от социалистите. Те са го измислили, Маркс го е популяризирал и всичко това в опит да бъде пришит идеологически смисъл на един чисто икономически механизъм.Консерваторите го наричаме свободен пазар. Който го нарича фундаментализъм явно го бърка с някаква религиозна секта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още