IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте балона, които ще погубят капитализма на САЩ

Новият екстремен американски капитализъм в стил Айн Ранд е самоунищожителен, и катастрофата е само въпрос на време, пише Пол Фарел

08:10 | 04.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някъде през лятото на 2005 година - 3 години преди колапса на Wall Street - икономисти предупредиха за „опасността от спукването на най-големия балон в историята“, пише Пол Б. Фарел, анализатор на MarketWatch, в коментар за изданието.

През 5-те години след спукването на „dot-com“ балона през 2000 г. цените на недвижимите имоти по света нараснаха с безпрецедентните 75%. Секторът на недвижимите имоти се превърна в новия dot-com.

През април 2007 г. Джеръми Гартмън, основател на GMO, повтори предупреждението, допълвайки, че това ще се окаже „първият наистина глобален балон с потенциал да засегне всички страни и всички активи по света“.

Към средата на 2007 г. Гартмън коментира, че „сме свидетели на много бавна влакова катастрофа“. През октомври същата година той вече предупреждаваше, че „влакът е на път да излезе от релсите с пълна скорост“. Година по-късно, съвсем по разписание, кредитният експрес на Wall Street наистина катастрофира.

Преди месеци в началото на 2012 г. Гартмън предупреди за ускоряването на „още по-голям влак“.

Ако се вгледаме става ясно, че „в капитализма няма етика или съзнание, а най-голямата слабост на системата се крие в абсолютната й неспособност да осъзнае факта, че ресурсите не са неизчерпаеми и че математически е невъзможно да се поддържа устойчиво висок растеж на реалното производство“.

Феноменът е придобил популярност като „Мита за самозахранващия се растеж“ - псевдонаучната обосновка на съвременния капитализъм.

Гартмън заключава, че пропуските на капитализма са толкова сериозни, че „въпреки че успява да реши много проблеми хиляди пъти по-добре в сравнение с други системи“, той търпи пълен крах в три ключови области. „За наше общо съжаление всеки един от тези проблеми има потенциала да разруши системата и живота ни“. 

Капитализмът е на път да се самоубие и да разруши света със себе си.

Фарел обръща внимание на 10 балона, които са недвусмислено предупреждение за опасността надвиснала над системата. Ето ги и тях:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Pitashtia
преди 11 години
Системата има положителни обратни връзки, които могат да бъдат частично компенсирани с регулации, но пазарният фундаментализъм твърди, че те са вредни. Точно той е причината, това вторично подивяване на капитализма вследствие на глобализацията и повишената мобилност на капиталите, което поставя капитала в по-изгодни позиции спрямо наемният труд. Това води до нарушаване баланса между потребление и натрупване.Балоните са следствие от този дисбаланс и изчерпване възможностите за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Гари
преди 11 години
Тоя *** просто кръщава всеки проблем "балон". А изводът, че капитализмът е виновен просто се появява от нищото без да е базиран на някакви факти и разсъждения. Този Пол Фаръл не е анализатор, а *** пропагандист, който да промива мозъците на американците. Които и без това са зомбирани отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
dobribozhilov
преди 11 години
Аз предлагам да се нарича "печалбизъм". Система, в която всеки се стреми към печалба, това не е незаконно и неморално и печели онзи, който е по-умен и предложи по-добър продукт. Ако някой мисли, че подобна система няма да работи, нека да каже защо. А ако работи, нека истинското и име (капитализъм) да бъде жертвоприношението в името на по-доброто бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
dobribozhilov
преди 11 години
Чета поредната статия за това как ще се разпадне капитализмът и от статията всъщност разбирам как ще се разпадне социализмът. Абсолютно нито един пример няма на нещо капиталистическо, което да се разпада. Всичко разпадащо се са различни социални и държавни системи. Единственото капиталистическо е само името. Разпада се "капитализмът" :) В този смисъл, мисля че трябва да се откажем от понятието "капитализъм". То е вече твърде протрито и фактически е обсебено от левичарите в опита им да обяснят кризата. Обективен факт е, че световната стопанска система се разпада. Обективен факт е, че тази система е социалистическа. Обективен факт е, че наричат това "крах на капитализма". ОК. Нека сме мъдри като Айн Ранд. Нека не воюваме с глупостта, а просто да се оттеглим и да я оставим сама да рухне. Т.е. нека просто жертваме понятието "капитализъм" и да оставим така да наричат системата на рухващия свят. Нека измислим ново име на това, което трябва да бъде и би работило. Аз предлагам да се нарича "***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
mia11
преди 11 години
1 91 Анонимен преди 3 часаВелосипедист - това е истинско бедствие за икономиката. Той не купува автомобил и не взима за него кредит. Не купува бензин. Не ползва автосервизи и автомивки. Не си прави "гражданска отговорност", каско. Не ползва платени паркинги или синя зона. Не страда от затлъстяване. А и здрав, да му се невиди! Здравите хора не са нужни на икономиката. Той не купува лекарства. Не ходи и по доктори. Просто не увеличава БВП на страната. "Този цитат го взех от същата статия, но в "Днес" и тъй като и аз съм велосипедист, разбрах, че съм терорист и заплаха за БВП на страната ни, съжалявам за което.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
I
преди 11 години
Някой умишлено се опитва да внуши на хората, че този социалистическофашистки строй в америка се нарича капитализъм. Не е капитализъм.А, що се отнася до стила на писане на Айн Ранд, ето какво е написала: http://***.whoamijournal.com/content.php?193-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
kanartikin
преди 11 години
Този да си бе направил труда да прочете поне едно на Айн Ранд.Ама че нелепост. Тя описва съветският тоталитаризъм и влиянието му върху поведението на хората, покваряването на индивида и превръщането му в *** чрез контрол и липсата на личен избор.Щатите упорито завиват към съветски уклон.Не капитализма, а намесата на държавата изцяло и навсякъде създава балоните. Явно изборната кампания навлиза в дълбочина там.Що за простотия, дезинформация и пропаганда.Чиновника, назначен с връзки и не можещ да си намери никъде реализация освен в администрацията, та бюрократът администратор знае повече и как да управлява чуждите пари, а и дейност, бизнес и ефективност.Какво безсрамие. Държавен контрол над частен бизнес се нарича фашизъм, а този дето е писал, няма свян да го рекламира на навалицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още