IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Глoбaлно затопляне от 4 градуса ще е катастрофално

Надявам се докладът да ни шокира достатъчно, за да предприемем действия, коментира президентът на институцията

15:47 | 19.11.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засегната от 7 месечна суша местност в югоизточна Панама след изсичането на тропическата джунгла в региона на Азуеро Пенинсулар. Снимка: Ройтерс</p>

Засегната от 7 месечна суша местност в югоизточна Панама след изсичането на тропическата джунгла в региона на Азуеро Пенинсулар. Снимка: Ройтерс

За „опустошителни“ рискове, свързани с промяната на климата, предупреждава Джим Йон Ким, президент на Световната банка (СБ), позовавайки се на доклад за потенциалните последствия от глобалното затопляне, поръчан от институцията, съобщава Financial Times.

„Надявам се докладът да ни шокира достатъчно, за да предприемем действия“, казва Ким при представянето на изследването, прогнозиращо какво ще се случи, ако светът се затопли с 4 градуса по Целзий от нивата преди индустриалната революция.

Подобен ръст на температурите според учените може да се окаже факт до края на столетието, освен ако не бъдат предприети спешни мерки за ограничаване на емисиите парникови газове в резултат от изгарянето на ресурси като въглища, петрол и газ.

Подобен сценарий ще доведе до свят на безпрецедентни топлинни вълни, жестока суша, повишаване на нивото на световния океан и разтваряне на кораловите рифове, се посочва в изследването. В документа се подчертава, че не е сигурно, че„адаптация към свят с 4 градуса по-високи средни температури, е възможна“.

„Топлинни вълни като тази в Русия през 2010 г., която доведе до хиляди жертви и икономически щети за 15 млрд. долара, вероятно ще са нещо обичайно за летните месеци в свят с 4 градуса по-висока средна температура“, предупреждава още банката.

Опустошителни наводнения, влошени от покачващите се нива на световния океан, са вероятни в обширни райони, включително Индия, Бангладеш и Индонезия. Вероятни са и по-чести епидемии.

Всички потенциални ефекти от промяната обаче е трудно да бъдат предсказани.

Повечето правителства по света се съгласиха да не позволяват глобалните температури да нараснат с повече от 2 градуса, тъй като дори такава промяна би била доста опасна.

Изследването на Световната банка е третото за последните 10 дни, в което водеща институция предупреждава за потенциалните опасности от промяната в климата. Доклад на Централното разузнавателно управление в САЩ (ЦРУ), публикуван на 9 ноември, алармира, че глобалното затопляне се ускорява и че това може да доведе до безпрецедентен натиск върху американската армия и разузнаване поради хаоса, който то може да причини по цял сват.

Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
KostadinovK
преди 11 години
Истина, която никой не иска да приеме. (А на българина, ако му кажеш това ще те погледне с празен поглед - тези за кво ми говорят?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още