IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2013 г. Morgan Stanley залага на злато, царевица и боб

Банката смята, че златото ще продължи да поскъпва поради ниските и дори негативни номинални лихвени проценти и геополитическите рискове

08:30 | 07.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сряда Goldman потвърди очакванията си, че през следващите 12 месеца суровините ще донесат 7% възвращаемост. Прогнозата е включена в анализ на Джефри Кюри, директор за търговията със суровини на банката. От своя страна Citigroup Inc. вярва, че супер цикълът е приключил.

„Възстановяването на предлагането, растежът в Китай и нормализирането на приходите на производителите ни изкушава да заявим, че супер цикълът е приключил“, пише Кюри. „Това, което наблюдаваме в момента обаче, е просто следващата фаза на цикъла на инвестиции в суровини, който започна в края на 90-те години. Ето защо ние виждаме в настоящия преход ренесанс, а не край на цикъла“.

Goldman, която залага на петрола, царевицата и медта, очаква златото да достигне пикова стойност през 2013 г. заради възстановяването на американската икономика. 

Morgan Stanley от своя страна смята, че златото ще продължи да поскъпва поради ниските и дори негативни номинални лихвени проценти, геополитическите рискове в Близкия изток и търсенето от страна на централните банки. Така наречените негативни реални лихвени проценти описват депозитни лихви, които са по-ниски от инфлацията.

От януари златото с незабавна доставка е поскъпнало с 8% и е на път да приключи 12-та поредна година с ръст.

От началото на годината сред страните, които са разширили златните си резерви, се нареждат Южна Корея, Бразилия и Русия. В допълнение гарантираните със злато активи в борсово търгувани продукти (ETP) са нараснали до рекордни нива.

Morgan Stanley очаква по-високи цени на царевицата и соята поради слабите южноафрикански доставки. В същото време наводненията в Аржентина и сушата в Бразилия застрашават реколтата от бобени насаждения.

Банката е мечо настроена спрямо алуминия, тъй като разширяването на капацитета за добив влошава положението с излишъка в предлагането. Средната цена на алуминия през 2013 г. вероятно ще нарасне до 2300 долара за тон в сравнение със средно достигнатите 2049 долара за тон от началото на годината.

Глобалното предлагане на захар отново може да надвиши търсенето поради нарастващите запаси в Бразилия и стабилното производство в Индия, се посочва в анализа на Morgan Stanley.

От друга страна високите нива на запаси и нарастващото производство в Китай вероятно ще понижат необходимостта от внос на захар в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Боба е полезен, от него произвеждаме метан. Един вид 2 в 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Много ясно че храните и енргията няма да стават по евтини. Но пък за сметка на това ще имаме все по евтини безполезни вещи като супер модерни телефони и компютри :). А и първокласник да питаш и той мой да ти даде не по лоша прогноза за валутите и соровините :D. Все пак всеки може да хвръля боб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
ето и тези използват боба ахаахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още