IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ препоръчват на Русия да модернизира „ахилесовата си пета“ - икономиката

Ако страната не диверсифицира икономиката си и не либерализира държавното устройство, може да стане заплаха за регионалната и световна сигурност, сочи доклад

11:15 | 11.12.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
САЩ препоръчват на Русия да модернизира „ахилесовата си пета“ - икономиката

През следващите 20 години Русия може да има по-голяма тежест в света, ако модернизира икономиката си, която засега „остава нейната ахилесова пета“, се посочва в доклад на Националния разузнавателен съвет на САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съветът е аналитично подразделение към директора на американското разузнаване и подготвя препоръки за Белия дом и други правителствени ведомства. Документът, озаглавен „Глобални тенденции до 2030 г.: алтернативни светове“, е бил представен вчера в Националния клуб на печата във Вашингтон.

На пресконференция председателят на Националния разузнавателен съвет Кристофър Коуджъм е отбелязал, че „Русия остава в силна зависимост от добива на полезни изкопаеми и по-специално на петрол и газ“. „Ако Русия не успее да създаде по-диверсифицирана икономика и по-либерално вътрешнодържавно устройство, тя може да се превърне в нарастваща заплаха за регионалната и световната сигурност“, смята експертът.

Руският държавен бюджет продължава да се формира до голяма степен за сметка на продажбата на енергийни ресурси, „опитите за модернизиране на икономиката не се увенчаха с голям успех, а застаряването на работната ѝ сила ще продължи да задържа икономическия растеж“, посочват авторите на доклада.

Те обръщат внимание и на сложните демографски проблеми в страната, чието население според техните прогнози „ще намалее от 143 млн. души през 2010 г. до 130 млн. през 2030 г.“. Макар че нивото на раждаемостта в Русия в момента е приблизително като това в много от държавите в Европейския съюз, „продължителността на живота на руснаците е с 15 години по-малка от тази на европейците“, се отбелязва в доклада.

Там се добавя, че „количеството на работната сила в Русия намалява от 2007 г. и тази тенденция ще продължи и през следващите две десетилетия“.

„Но най-сериозният демографски проблем на Русия е в необходимостта от интегриране на бързо увеличаващото се мюсюлманско население при едновременно намаляване на числеността на етническите руснаци. Сега в Русия живеят около 20 млн. мюсюлмани, които представляват около 14% от населението ѝ. Според прогнозите до 2030 г. делът им ще се увеличи до близо 19%. Промяната на етническия състав на населението изглежда вече се е превърнало в източник на засилващо се социално напрежение“, пише в изследването.

За да постигне по-сериозни успехи в икономиката, „Русия трябва да подобри условията за чуждестранните инвестиции и да създаде възможност за износ на руски промишлени стоки“, подчертават авторите на доклада.

По думите им „влизането на Русия в Световната търговска организация би трябвало да даде тласък на тези усилия и да помогне на Москва да диверсифицира икономиката на страната“. Според някои оценки „присъединяването на Русия към СТО може да ускори икономическия ѝ растеж в близко бъдеще с 3 процентни пункта от брутния вътрешен продукт, а в дългосрочна перспектива – с 11 процентни пункта.

Съставителите на документа представят различни сценарии за развитието на отношенията на Русия със западните държави и с Китай – от укрепване на партньорството до възникване на конфронтация, но изтъкват, че при всички случаи това ще зависи както от избора на бъдещия външнополитически курс от страна на Москва, така и от положението вътре в страната.

Същевременно те уточняват, че не са се стремили „да предсказват бъдещето“, а като главна своя задача виждат „стимулирането на обсъждания“ в американското държавно ръководство по темата за глобалните тенденции в световното развитие през периода до 2030 г.

Сред тези тенденции в доклада са посочени засилването на мултиполярността в света и разширяването на ролята на развиващите се държави в световната икономика, застаряването на населението в развитите страни, увеличаването на дела на жителите на градовете и числеността на средната класа, увеличаването на дефицита на храни и водни ресурси, намаляването на броя на въоръжените конфликти и пренасянето на тероризма в киберпространството.

Най-нестабилните региони през предстоящите две десетилетия ще останат Близкия Изток и Южна Азия, а огромното мнозинство от местата в списъка на потенциалните „държави-неудачници“ е заето от страните от Централна и Източна Африка, но са включени също Афганистан и Пакистан.

Що се отнася до Европа, експертите на американския Национален разузнавателен съвет смятат, че ако тя успее да преодолее „настоящата политическа и икономическа криза, то ролята ѝ по световните въпроси ще се усили“. „Тази Европа би могла да помогне на бързо развиващите се нейни съседи в Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия да се интегрират в световната икономика и в системата на международните отношения“, се отбелязва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
реалните стоки и услуги на Щатите-може книга да се напише:) Държавата, която по спомен си сформира 1/4 от БВП през военната промишленост и друга 1/3 през финансовият(който, не ми дреме какво пише в дебелите книги, не е редно да бъде толкова голям, а да отразява равнищата на реалното производство). Та тая държава с трилионите единствените начини да върне дълговете си са:1. Да продължат да печатат яко-светът ще ги поддържа заради липсата на алтернатива на световна валута; 2. Чрез танковете си. Бг дългът е...как да го кажа...толкова е мижав, че със земеделската ни продукция за една две години можем да си го покрием. Относно реалните стоки и услуги-освен селско стопанство, силен ИТ сектор(много силен при това), силна фармация(предвид големината на държавата), това е дълг на държава която има много малко разходи. Та не бих се притеснявал за Бг дълг(освен ако Дянков не повтори мандата си-тогава не се знае-ако пак забави плащанията ще му се наложи да взима още пари на заем-офф топик малко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"поради какви причини като дам положителен вот на някой от мненията след по-малко от 10 секунди вота ми изчезва"------------------Най-вероятно сайта има бъг - това е така от няколко дена - откакто направиха някои промени (като новия бутон "Следвай"). Обаче не знам защо не го оправят вече толкова време - дали пък не са го забелязали...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
За жалост докато номера с печатницата продължава да минава, дълга на американеца няма да е от значение. Ако Русия можеха да наложат рублата за световна валута, щяха да са на същото дередже, като САЩ. Явно света е решил, че хартиите със зелен цвят са много по важни от хартиите с червен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Определено и двете страни си имат свои проблеми. Нито Русия, нито САЩ са перфектни. Това е така. Състоянието на руската икономика обаче определено е повод за тревога, най-вече за самите руснаци. Да, Путин беше този, който върна Русия обратно на сцената, но неговото присъствие в Кремъл може би обрича страната на нисък растеж през следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Не знам защо и на каква основа някои хора оприличават САЩ като 'кьорави", но определено руската икономика буксува. Ако трябва да се направи един паралел между двете държави пред последните 20 години например, ще се види кой наистина умее да управлява икономиката по-добре. Фактите показват, че в тази схватка победители ще са американците. 1.САЩ се справиха по-добре с дълговата криза в сравнение с други развити държави. 2.В близките години Щатите ще се превърнат в най-големия производител на петрол и природен газ. 3.Наличие на благоприятна среда за бизнес. От другата страна Русия- 1.Силно зависима от износа на енергийни ресурси(2009 година икономиката на Русия спада с около 7-8% -повече дори и от развитите икономики). 2.Много високо ниво на корупция. 3. Липса на ПЧИ. 4.Намеса на държавата в икономиката. 5.Лош бизнес климат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
"От Националния съвет по разузнаването, който функционира в състава на управлението на Директора на националната разузнавателна служба на САЩ, смятат, че до 2030 година населението на Земята ще бъде 8.3 милиарда души, което е с 1.2 милиарда души повече, отколкото днес. В тази връзка след 15-20 години в света ще се засилват такива демографски тенденции, като урбанизацията и миграцията на населението. На фона на напредъка в развитието в технологиите в здравеопазването ще нарасне и продължителността на живота, което ще способства за застаряването на населението, особено в развитите страни. Освен това до 2030 година с 35% ще се увеличи търсенето на хранителните продукти, близо двойно - търсенето на вода, както и на енергийни източници."Както е видно, не се очертава намаляване на търсенето на енергоресурси, а напротив - увекичаване х2. Руснаците освен нефт и газ имат и огромни запаси от питейна вода! Аз на тяхно място също бих инвестирал в отбрана - мераклии да управляват тази земя бол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Нямам право да си дам оценката на дадено мнение или оценката не се харесва на ***??????????? Моля да ми бъде отговорено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
До *** поради какви причини като дам положителен вот на някой от мненията(натискане на ръчичката на горе) след по-малко от 10 секунди вота ми изчезва. И това става много кратно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Най малко американците са заинтересовани от силна и стабилна Русия, така че на прогнозите им следва да се гледа с МНОГО ГОЛЕМЕ РЕЗЕРВИ! Колкото и да се стараят едва ли за тях ще се върне в обозримо бъдеще времето на Елцин с неговите американски "съветници"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 11 години
Кьоравия упътва слепия. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още