IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на излишъците в Русия е към своя край

Според руската централна банка страната ще отчете дефицит по текущата си сметка през 2015 г.

11:47 | 04.10.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ерата на излишъците в Русия е към своя край

Генерираният от износа на петрол и газ излишък, който предпазваше руската икономика от външни сътресения в продължение на десетилетие, ще се стопи в началото на 2015 г., когато вносът се очаква да надхвърли приходите от износа на енергийни суровини, разкрива прогноза на централната банка в Москва, цитирана от Financial Times.

Прогнозата е първото официално признание, че икономическият модел на разточително харчене на петролни долари, характерен за управлението на Владимир Путин, е към своя край.

Търговският излишък на страната, който за периода 2000-2011 г. генерира 785 млрд. долара – сума еквивалентна на 40% от руския брутен вътрешен продукт (БВП) – помогна на Москва да акумулира третия по големина валутен резерв в света, в размер на приблизително половин трилион долара.

В периода 2008-2009 г. този резерв позволи на Кремъл да похарчи над 200 млрд. долара, за да се защити от глобалната финансова криза и да избегне фалита на редица руски компании.

Икономика с „двоен дефицит“, при която, както правителственият бюджет, така и външният търговски баланс са негативни, е нещо, с което руските политици ще трябва да свикнат.

„Това е една напълно непозната макроикономическа парадигма за страна, която е свикнала да живее с излишъци“, казва Иван Чакаров, главен икономист за Русия на Renaissance Capital в Москва.

Според средносрочната монетарна стратегия на руската централна банка - документ, части от който бяха публикувани в сряда - излишъкът по текущата сметка на Русия ще се свие от прогнозираните 79,9 млрд. долара през 2012 г. до 25,2 млрд. долара през 2013 г. и дефицит от 8,8 млрд. долара през 2015 г.

Прогнозата е базирана на сценарий, при който през 2015 г. цената на петрола ще достигне 104 долара за барел.

Тази прогноза като цяло съвпада с очакванията на Международния валутен фонд (МВФ), според който през 2016 г. текущата сметка на Русия ще е негативна.

Последният път, когато Русия имаше дефицит по текущата сметка на тримесечна база, беше в края на 1997 г. Според анализаторите това е и основната причина за колапса на рублата през август 1998 г.

Отчасти поради политическата несигурност през 2011 г. нетното изтичане на капитали от страната достигна 84 млрд. долара, или еквивалента на 5% от руския БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Да де , за това се радвам че евентуално цените ще падат . Но темата беше съвсем друга . А това което казвам е че русия е не конкурентна във всичко друго освен износа на суровини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Искаш цени на газа като за Германия? Няма проблем! Нека Булгаргаз да участва с 30% в строежа на тръбата на Южен поток ДО ТУК!, както BASF в Северен поток и съм сигурен, че руснаците ще ни дадат и по-ниски цени от на германците! Ама ние даже не можем да си платим участието само за половината, което ще е на наша територия! И я сметни какви количества годишно гарантира, че ще получи и плати Германия и виж ние колко получаваме и как точно ги плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Чети бе момче, чети в линка, който дадох! В случая първата таблица е за индустрията, но ако скролнеш по-надолу, има и за бита! Има и ток, и бензин, и нафта - гледайте как ни дерат руснаците, мръсните комунисти! Смятайте и като скъсаме с руснаците и изравним цените си с нашите братя от ЕС, колко гот ще ни стане! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Поредно доказателство, че се дуднят некви мантри, заклинания, всичко друго, но не и аргументирана дискусия! Така дискутират футболните фенове на Левски и ЦСКА - и едните, и другите знаят само "комунисти"... хахахНали е редно преди да напишеш нещо, което претендира да бъде число, демек - факт някакъв, да погледнеш някакъв достоверен източник? Или не?Ето го моят източник за всякакв,и касаещи енергията цени в ЕС:http://***.energy.eu/#Industrial-Gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Турция купува синьото гориво за 280 долара за 1000 куб. м, а за Германия същото количество струва 330 долара. Най-скъп газ плащат в Италия - 380-400 долара за 1000 куб. м за краен потребител, а в самата Русия цената е 120 долара, за БЪлгария 728,34 лв. .Ако плащаш най-скъпо за нещо - ти не се ли радваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Някои тук май забравят и какви камари с пари, взети срещу суровините си, руснаците връщат обратно в ЕС срещу стоки, произведени тук!Я питайте германския бизнес какво цунами ще го тресне, ако руснаците му хлопнат вратата и турят камъка?! И не са само германците, дето чакат руснаците да си платят, за да дадат заплати!Някой да е чул руснаците да правят фасони за цените, на които Мерцедес-Бенц, Байер и Тиссен си продават стоката там?Голяма част от коментарите до тук са в стил "футболна агитка" и не оставят чувството, че пишат хора от бизнеса...???!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Много правилно казано. Знам и още един виц за българина. Дето Господ дошъл при него и му казал: - Ще ти дам каквото поискаш. Имам само едно условие. За комшията ти ще е двойно.На което българинът отговорил: - Извади ми едното око.Не знам защо чуждото нещастие ни носи толкова голяма радост, та чак сме готови да го споделим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Телешкия възторг идва от евентуалното положително търговско салдо на България в следствие на намалените цени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Аз не разбирам, защо е този телешки възторг от намалелите обеми от продажби на енергоносители на руснаците? Някой дава ли си сметка какво значи това, та толкова се радвате? Падат и обемите, падат и цените заради зверската криза на основния им търговски партньор! ЕС вече не се нуждае от толкова много нефт и газ поради затихващото потребление! Ние не гледаме тук какво ще стане тази зима, а се радваме как след няколко години руснаците ще спрат да имат излишък! Имате ли идея какви енергийни проекти са в ход от другата страна на Урал?В същото време сещате ли се какво означава намаляването на потреблението на горива за Рено, Пежо-Ситроен и др.?Вече писах веднъж: не плачете на чужд гроб, да не паднете в него!Също много актуално: Че си запалим къщата, та дано да изгори и на Вуте плевнико!Btw, верно само руснаците могат да си удължат експлоатацията на реакторите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Искаш ли да се обзаложим че кандидати за работа ще има ? Да ти ги изреждам ли : Арева , Сименс и те ли нямат лиценз ? Не виждаш ли че в следствие на "далновидната" руска политика от велика държава се превърнаха в суровинен придатък на Европа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още