IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки преосмислят политиките си

Монетарните власти се отърсиха от сляпата си отдаденост на инфлационната стабилност и дават приоритет на растежа

15:09 | 21.12.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни, управителят на Канадската централна банка, който скоро ще оглави Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управителят на Канадската централна банка, който скоро ще оглави Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Едва доловима промяна в политиката на централните банки настъпва с новото поколение банкери, опитващи се да подсигурят възстановяването на икономиката, загърбвайки старата догма за ниска инфлация на всяка цена, пише Ройтерс. 

Марк Карни, управителят на Канадската централна банка (КЦБ), който скоро ще оглави Английската централна банка (АЦБ) може и да не е имал намерение да предизвика толкова ожесточен дебат с коментара си за степента, в която централните банки трябва да обръщат внимание на инфлацията. С речта си за гъвкавия подход на КЦБ при гарантирането на ценовата стабилност и други алтернативни политики обаче той постигна точно това.

В рамките на два дни британският финансов министър, двама високопоставени представители на Английската централна банка (АЦБ) и много икономисти изказаха предположения, какво Карни е имал предвид за бъдещата монетарна политика на Острова.

Бурната реакция отразява напрежението около промяната на политиката на редица водещи централни банки вследствие на икономическата криза.

Управители на централни банки от САЩ до Япония облекчиха заложените инфлационни цели и сега отделят по-голямо внимание на икономическия растеж, въпреки че това не влиза официално в мандата им.

„Централните банкери се отърсиха от сляпата си отдаденост към инфлационната стабилност“, изтъква Карл Таненбаум, бивш представител на Федералния резерв (Фед), който сега е главен икономист на Northern Trust.

Никой централен банкер обаче не би допуснал рязък инфлационен скок, за да се справи с безработицата или да подкрепи растежа.

Централните банкери отхвърлят някои от по-радикалните ориентири за постигане на икономическите цели, преди всичко определянето на цел за номиналния брутен вътрешен продукт - реалният БВП плюс инфлацията.

Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 11 години
Всички знаем и сме видяли в какво са най-добри кредитните пари - въздухът, от който са създадени е идеален за надуване на балони от всякакъв тип. Няма по-лесен и безумен начин да опропастиш бъдещи ресурси в преследване на лесна и бърза печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Извинявай много, но какво искаш да кажеш с думите :"И всъщност ако ЦБ поемат кредитирането изцяло, вече няма да има нужда от инфлация и тя може да бъде спряна". Какво ще правят останалите банки, ако не могат да кредитират? Може би ще ги закрием? Или национализираме? Този филм го гледахме вече и наистина в България десетилетия наред имаше само Централна банка и нищо друго. И инфлацията, поне за известно време, наистина беше нулева, защото сиренето беше 2.50, киселото мляко 18 ст., маслото 50 и цените бяха заковани със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Монетарните власти се отърсиха от сляпата си отдаденост на инфлационната стабилност и дават приоритет на растежа" За какъв растеж може да става дума без финансова стабилност умът ми не го побира. Сигурно съм много глупав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...И разбира се, когато говорим за кредити става дума за обезпечени такива. Доброто обезпечение е в основата на стабилното кредитиране, а не високите лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И всъщност, ако ЦБ поемат кредитирането изцяло, вече няма да има нужда от инфлация и тя може да бъде спряна. Така тези, които разполагат с пари няма да са принудени да ги харчат/влагат сега и на момента, а ще могат да изчакат когато има възможност, която е добра за тях. И никой не губи нищо от това. Пари на когото му трябват ЦБ може да му даде. А който няма какво да ги прави в момента може просто да изчака. Ситуацията е печеливша за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Многовековната мечта на банките се сбъдна - сега те могат неограничено да създават и дават пари, зад които не стои нищо."------------Кредитните пари имат двояк смисъл - зад тях може и да не стои нищо, но това не е важно. Важно е какво стои ПРЕД тях. Какво ако с напечатани пари се открие и пусне в експлоатация ново нефтено находище например? Или нов завод за автомобили? Нищо! Парите се увеличават, но се увеличават и стоките на пазара. Така че, в кредита сам по себе си няма лошо. Лошото е когато с него започнат спекулации и виртуално-деривативни гимнастики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Обезсмисля се трупането им, те вече не са наши."----------------И защо да е така? Нашите пари са си наши. Проблема е, че много хора вече не искат да си харчат собствените пари, не искат и да ги рискуват в инвестиции, а предпочитат да ги дадат на заем щото по-лесно и по-просто нещо от лихварството няма. И точно по лихварството бие политиката на ЦБ. И мисля няма нищо лошо в това - време е всеки, който има пари да се погрижи да ги инвестира РЕАЛНО. За своя сметка и риск. Заеми ще дават ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тази статия направо ме остави без думи. Не знам как да я коментирам. Повече от ясно е, че все по-намаляващите по брой хамстерчета няма как да успяват да въртят колелото все по-бързо, каквото е желанието на банкерите. Единственото, което ми идва на ум е една стара, но много хубава песен на Europe - The final countdown. Има я в Ю тюб, можем да си я слушаме, докато чакаме края на света, нищо, че днес ни се размина. Всъщност края на света може и да не дочакаме, но рухването на банковата система и валутите такива, каквито сме ги познаволи до сега със сигурност не е много далеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 11 години
До нищо добро няма да доведе "новаторската" политика на централните планировчици. Дори и финансовата система, като човешко творение трябва да се подчинява на простите природни принципи - няма неограничен растеж (ако не говорим за тумор, но и той умира с организма, от който произлиза). С новото "ОК" на лека инфлацийка, се слага край на нуждата от спестяванията. Не знам дали го разбират всички, но предстои пълно предефиниране на парите. Обезсмисля се трупането им, те вече не са наши. Многовековната мечта на банките се сбъдна - сега те могат неограничено да създават и дават пари, зад които не стои нищо. Всички, които спестяват (т.е. предявяват някаква собственост върху дадена сума пари) ще бъдат наказани с обезценяването на това, което са скътали. Могат да се харчат само пари непосредствено предоставени от банките, т.е. пари, които не са наши, а на банките - живот на кредит. Какво лошо има в това ли? Ми друг природен принцип - не можеш днес да изядеш, твоето утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 11 години
Обратната връзка между инфлацията и безработицата е основен момент в теорията на Кейнс. Но може да се случи и стагфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още