IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри на компании от FTSE 100 осигуряват най-голяма стойност за акционеритe

Компаниите трябва да обвържат по-голяма част от заплащането за представяне на мениджърите с не толкова конюнктурни мерки за успех, твърдят от High Pay Centre

21:05 | 14.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мениджъри на компании от FTSE 100 осигуряват най-голяма стойност за акционеритe

Главните изпълнителни директори на големите компании осигуряват много по-голяма стойност за акционерите от тези в малките, сочи проучване на консултантската компания Patterson Associates, публикувано днес и цитирано от британския вестник Financial Times.

Най-добре представилите се в това отношение са Питър Восър от Royal Dutch Shell, Стюарт Гъливър от HSBC, сър Андрю Уити от GlaxoSmithKline, Виторио Колао от Vodafone и Октавио Алвидрес от Fresnillo, като и петте компании са включени в британския борсов индекс FTSE 100.

Най-слабите представители са главно от компании от по-широкия FTSE 250 като например Йън Фармър от Lonmin, който обяви оттеглянето си от добивната компания през декември.

„Проучването ни показва ясно, че главните изпълнителни директори на компаниите във FTSE 100 осигуряват по-голяма стойност от тези във FTSE 250“, заяви Саймън Патерсън, президент и основател на Patterson Associates, разработил т. нар. Индекс на Патерсън за измерване на представянето на главните изпълнителни директори.

Проучването се появи на фона на предупреждението на неправителствената организация High Pay Centre, че компаниите трябва да обвържат най-малко половината от заплащането за представяне на високопоставения мениджърски персонал към по-широки мерки за успех като задоволството на потребителите и ангажираността на персонала, а в противен случай рискуват бизнесът им да западне.

В доклад, публикуван също днес, организацията посочва, че 96% от пакетите с възнагражденията на главните изпълнителни директори на компаниите от FTSE 100 са свързани с краткосрочни мерки или представяне на компаниите като динамика на печалбата или цената на акциите.

Данните на Patterson изглежда подкрепят акционерите, които твърдят, че големите компании се склонни да наемат най-добрите и най-талантливи мениджъри. Големите компании също обикновено заемат и най-голям дял на пазара, затруднявайки по-малките да се конкурират с тях.

„По-просто казано, можете да сравните нещата с футбола. Алекс Фъргюсън е най-добрият футболен мениджър и е на работа в един от най-големите футболни клубове в света - Манчестър Юнайтед“, заяви високопоставен портфолио мениджър във водещ британски инвестиционен фонд.

Главен изпълнителен директор от FTSE 100 е добавил средно 339 паунда стойност за инвеститорите при оценяване на стойността на акциите, дивидентите и обратното изкупуване за всеки паунд, който е получил, при 120 паунда за мениджърите от FTSE 250 между юни 2008 и юни 2012 г.

Восър и предшественикът му Йерун ван дер Веер са абсолютните звезди в проучването, като са осигурили 3 631 паунда за всеки паунд, получен като заплата, бонус и дългосрочни стимули през посочения период. Най-добре представилият се във FTSE 250 Дейвид Форси от Sports Direct International е осигурил 1 995 паунда според Индекса на Патерсън.

Някои акционери обаче твърдят, че средните по размер компании могат да осигурят по-висока стойност. Те изтъкват като доказателство по-доброто с 16% представяне на FTSE 250 спрямо FTSE 100 през посочения период.

Проучванията се появяват в момент, в който инвеститорите гледат все по-критично на заплащането на главните изпълнителни директори преди годишните събрания на акционерите, провеждани традиционно през пролетта. През миналата година ще се запомни как 60% от акционерите гласуваха против увеличаването на заплатата на сър Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на рекламната група WPP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още