IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на шефовете на компании за имоти в САЩ отчитат сериозен ръст

Ръстът изпреварва поскъпването на акциите им, като най-голямо влияние оказват бонусите и дългосрочните стимули

09:17 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Заплатите на шефовете на компании за имоти в САЩ отчитат сериозен ръст

Заплатите на ръководните служители в публичните компании за недвижими имоти през миналата година са нараствали с по-бързи темпове в сравнение с поскъпването на акциите на компаниите, пише Wall Street Journal

Това обаче поражда негодувание сред акционерите, посочва изданието.

Според резултатите от проучване на FPL Associates, компания за консултации в областта на работните заплати от Чикаго, средната заплата за най-високопоставените ръководни постове в 100-те водещи компании за имоти в САЩ се е увеличила с 14% през 2011 г. спрямо предходната година до 8,65 млн. долара. Това е най-високото равнище на възнагражденията откакто се прави подобно проучване и е почти два пъти над средното поскъпване на акциите на същите тези компании.

FPL включват в сметките си основната заплата, бонусите и стойността на дългосрочните стимули в момента, в който са предоставени.

Данните сочат още, че най-голямо влияние върху възнагражденията оказват бонусите и дългосрочните стимули, които нарастват средно с 24% до 4,65 млн. долара.

Базовите заплати, които бяха почти без промяна между 2008 г. и 2010 г., пък са нараснали с 10% през миналата година. Това е най-голямото повишение на годишна база, откакто FPL води статистика (2002 г.) Освен това то е в рязък контраст със ситуацията в повечето други индустрии, където заплатите не са помръдвали от две години.

Резултатите от проучването показват, че най-високоплатеният мениджър е Майкъл Фаръл, главен изпълнителен директор на Annaly Capital Management - тръст за инвестиции в имоти от Ню Йорк, който инвестира в ипотечни ценни книжа и управлява портфейл на стойност над 100 млрд. долара.

Миналата година Фаръл е получил общо 35 млн. долара, като 32 млн. долара са били под формата на парични бонуси. Спрямо 2010 г. доходите му са нараснали с 48%, като те надхвърлят сериозно възвръщаемостта от 7% за акционерите за последните 12 месеца.

Втори в списъка е Дейвид Саймън, главен изпълнителен директор на Simon Porperty Group - най-големият собственик на търговски центрове в САЩ. През 2011 г. той е получил около 32 млн. долара, или със 159% повече от 2010 г. Миналата седмица обаче акционерите отхвърлиха осемгодишния договор на Саймън, който включва премия от 12 млн. долара годишно, за да не напуска поста си.

Преди две седмици акционерите на Kilroy Realty Corp се възпротивиха и на заплатата на главния изпълнителен директор Джон Килрой. Неговото възнаграждение е около 18 млн. долара.

Анализатори и инвеститори отдавна предупреждават, че заплатата на Килрой е твърде висока, съпоставена с размера на фирмата. Пазарната капитализация на Kilroy е около 3 млрд. долара, или 1/12 от тази на Simon Property.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още