IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp реже заплати и бонуси на служителите си

Преди дни стана ясно, че компанията е ипотекирала и сградата на централата си в Токио

18:00 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн  Sharp Corp ще намали годишните заплати на мениджърите си с 10% и търси начин за орязване на заплащането на останалите служители, като по този начин закъсалата във финансово отношение компания търси нови начини да спести разходи. 

В допълнение към намалените заплати с 10% Sharp ще намали наполовина изплащаните бонуси за мениджърите, се казва в изявление на компанията от вторник. Концернът се опитва да сключи споразумение със синдикатите за намаляване на заплатите на редовите служители със 7% за една година, след като през май бе постигнато споразумение за намаляването им с 2%.

Последното рязане на разходите трябва да спести на компанията допълнителни 14 млрд. йени (179 млн. долара). Преди това концернът обяви плановете си да съкрати 10 000 работни места, или една десета от работната си сила, в това число 2000 служители в Япония. Тези съкращения са първи в компанията от 60 години насам.

Ако се стигне до споразумение за по-ниски заплати, на Sharp може да не наложи да съкращава служители. Съкращенията в Япония са скъпи, като служителите обикновено получават най-малко едногодишна заплата като обезщетение.

Преди дни стана ясно, че изпадналият в затруднения концерн е трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени (около 1,5 млрд. евро), както пише японският вестник Asahi Shimbun.

Според материали на местните медии кредитното споразумение е сключено на 31-и август – в деня, в който се очакваше да се сключи и договорът за влизането на Foxconn в японския концерн. Вместо това изпълнителният директор на Foxconn Тери Гоу отпътува от Токио след неуспешни преговори, което доведе до нов спад на и без това обезценената акция на Sharp.

Първоначално по силата на сключено през март споразумение Foxconn искаше да придобие 10 на сто от Sharp, което при цена от 550 йени за акция щеше да донесе на японците около 67 млрд. йени (около 680 млн. евро). Заради срива на акциите обаче китайският производител би могъл да поеме дела в японците при значително по изгодни условия.

Освен огромните загуби Sharp е изправен и пред високи вноски по дълга си, заради които концернът изпитва спешна нужда от свежи пари. А че сега Sharp трябва да предложи такава обширна допълнителна гаранция за заеми, показва колко трудно стана набирането на капитал за концерна. Рейтинговата агенция S&P вече понижи на 31-и август рейтинга на Sharp до неинвестиционен клас, а в сряда Moody's последва тази негативна оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още