IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците от Германия

Днес Германия има балансиран бюджет, докато повечето страни от еврозоната имат дефицити, които са по-високи от германския преди 10 години

09:03 | 22.03.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлин. Снимка: Ройтерс

Преди 10 години Германия се приемаше за болния човек на Европа. Страната беше в рецесия, докато Европа се възстановяваше – германската безработицата беше по-висока от средната за еврозоната, а правителството в Берлин нарушаваше европейските правила за бюджетна дисциплина като си позволяваше високи дефицити на фона на локална финансова криза.

Десетилетие по-късно Германия вече е модел за подражание. Имаме ли обаче основание за подобна оценка, пита Даниел Грос, директор на базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания, в коментар за ProjectSyndicate.

За да преценим дали германският модел трябва да се приложи и в други страни от еврозоната, трябва да правим разлика между това, което правителствата могат да направят и отговорността падаща върху бизнеса, профсъюзите и обществото като цяло.

Единствената област, в която правителствата определено има какво да направят, са публичните финанси. През 2003 г. Германия имаше фискален дефицит от близо 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) – вероятно не толкова висок, колкото дефицитите, които наблюдаваме през последните години в много европейски страни – но все пак по-висок от средния за Европа в онези дни.

Днес Германия има балансиран бюджет, докато повечето страни от еврозоната имат дефицити, които са по-високи от германския преди 10 години.

Промяната в германските публични финанси беше извършена главно чрез понижаване на разходите. През 2003 г. общите правителствени разходи възлизаха на 48,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което беше над средното за еврозоната. През следващите 5 години обаче тези разходи бяха понижени с 5 процентни пункта.

Като резултат в навечерието на Голямата рецесия, която започна през 2008 г., Германия имаше едни от най-ниските разходи като процент от БВП в Европа.

Правителството обаче не можеше да направи много за основния проблем на Германия – липсата на конкурентоспособност. Днес е трудно да си представим това, но през първите години след въвеждането на еврото германската икономика се считаше за неконкурентоспособна заради високите заплати.

След въвеждането на еврото редица наблюдатели се опасяваха, че проблемът с конкурентоспособността в Германия няма да може да бъде решен, тъй като правителството вече няма да е в състояние да задържа поскъпването на валутата.

Както добре знаем сега Германия отново е конкурентоспособна – дори твърде конкурентоспособна, според някои – благодарение на комбинация от по-ниски заплати и структурни реформи за повишаване на производителността. Всъщност този анализ е само частично верен.

Последна актуализация: 15:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Германия ще излезе от еврото само когато и последната по-неконкурентна от нея "държава" напусне ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
daa
преди 11 години
Кризата никога няма да отмине защото Германия печели от нея 1 По-слабо евро зада има повече износ 2 Паричния поток който се влива в германски банки идващ от страните в рецесия 3 Разграбването на национални компани в в страните в рещесия Ще дайде момент във който Германия сама ще излезе от еврото и пак ще има много стабилно евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Винаги, когато става въпрос за БВП, трябва да се има предвид, че БВП-то е силно манипулиран показател - 20-30% и повече! Ето едно образователно 16 минутно филмче по темата (за четящите - под плеъра го има и текста):http://***.peakprosperity.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 10
prectical
преди 11 години
Поредната уникално заблуждаваща статия.Всичко се дължи на световната политика имаща за цел да подпомага изключително богатите държави срещу развиващите се.ЕС не позволява,както и СТО да се въведе политика на протекционизъм с цел да на навлизат ГМО *** от страни като Великобритания и най-вече САЩ. Надали Германия щеше да е аут от кризата,ако всяка една държава защитаваше националният си интерес и не се допускат толкова лесно чуждите стоки.Ето поради тази причина бедни страни като България никога няма да се развиват.Ние сме само един пазар от 7 милиона души потребявашти европейски ГМО ***.Вместо да си отглеждаме качествени домати и краставици,ние внасяме турските и испанските инжектирани с тонове химикали.Още веднъж казвам,че световната политика е пълна глупост, подпомагащта богатите и силно развити страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
Всичко това е чудесно в период на ръст , но не виждам как ще помогне в период на депресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
намаляването на процент от разходите става ичрез ръст на брутния продукт в абсолютно число и задържане на разходите в абсолютно числое ако БВП ръст на година със 2% а разходите със 1% процент то за 5 г ще се стигне до намаляване на разходите процентно със 5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
haqan
преди 11 години
ромяната в германските публични финанси беше извършена главно чрез понижаване на разходите. През 2003 г. общите правителствени разходи възлизаха на 48,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което беше над средното за еврозоната. През следващите 5 години обаче тези разходи бяха понижени с 5 процентни пункта.опити за сериозна манипулациявинаги когато се говори за на маляване на това число се визират намаляване на социалните разходи и програми и разходи за здравеопазванемога да викажа че миналата година съм бил германия и тя е по социална държава 10 пъти от българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
mick
преди 11 години
"Заплатите вече падат под тежестта на изключително високите нива на безработица. Това обаче е най-болезненият изход от ситуацията и той води до социална и политическа нестабилност. Един много по-добър начин за ограничаване на трудовите разходи е повишаването на производителността"Ако беше толкова лесно да се увеличава производителността/години трябват/.. а и даже да се увеличи, нали някой трябва да купува стоки? А безработицата е голяма.. значи няма голямо търсене.Има две решения - намаляване на заплатите, и второто - популистко - взимане на заеми, които да плащат следващите поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
deant
преди 11 години
Уроците от Германия: Имайте ген за завладяване на света, след това убедете някой да налее милиони долари маршал във вашата икономика и се засилете да завладеете това което ви принадлежи по право , след това луната, марс, слънчевата система и после галактиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още