IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истинската причина за срива на златото

Забавянето на глобалната инфлация понижава стойността на благородния метал като хедж, смятат анализаторите на JPMorgan

11:05 | 16.04.13 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последните дни цената на златото е с траектория на годежен пръстен, падащ от масата, пише Bloomberg Businessweek.

Златните фючърси с доставка през юни за момента се стабилизираха на цена около 1361 долара за тройунция, след като докоснаха нива от под 1320 долара. Това всъщност представлява спад от над 200 долара само за два дни. В същото време изгубените от 11 април 13% представляват най-тежката серия на загуби за благородния метал от 1980 г. насам. 

Защо сме свидетели на този колапс? Основният фактор е забавянето на глобалната инфлация, която понижава стойността на благородния метал като хедж срещу повишаващите се цени. Освен това инвеститорите в злато, които залагаха на рязък ръст на инфлацията, сега се опитват да обърнат залозите си и да се измъкнат от златния капан на всяка цена, смятат анализаторите на JPMorgan.

За потребителите, които едвам успяват да свържат двата края, може да е трудно да повярват, че инфлацията отслабва.

Доказателствата обаче са налице. Глобалният индекс на потребителските цени на JPMorgan Chase, който покрива над 30 страни, представляващи над 90% от глобалната икономика, се понижава.

Според индекса на JPMorgan глобалната инфлация е достигнала апогей през 2011 г. при стойност от 4% и оттогава се забавя устойчиво. През февруари глобалните цени са били с едва 2,5% по-високи от тези преди година.

JPMorgan разглежда два варианта за това какво ще се случи оттук насетне. Основният сценарий на банката е базиран на кошница от прогнози на различни анализатори за глобалните тенденциите при цените сектор по сектор. Според този сценарий до края на годината инфлацията ще се повиши минимално.

Вторият анализ е изготвен от икономисти на банката и разглежда цените на фючърсните договори за суровините наред с други фактори. Според него през втората половина на годината глобалната инфлация ще се забави до 2%.

Анализът на JPMorgan е озаглавен: „Забавянето на глобалната инфлация не е приключило“.

Миналата седмица друга голяма банка - Goldman Sachs, предупреди, че поевтиняването на златото се ускорява след най-дългото рали, което сме наблюдавали от 9 десетилетия.

„Всеки, който е купувал преди този спад, вероятно губи пари“, казва Доналд Селкин, който управлява активи за около 3 млрд. долара в National Securities Corp. в Ню Йорк.

„Усещането е, че златото всъщност не е необходимо като актив за убежище. Хората гледат фондовите пазари и не могат да повярват на очите си. Отгоре на всичко няма и инфлация, така че си казват: "За какво по дяволите ни е злато?“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 18
vicsuna
преди 11 години
На въпроса за бъдещето и какво е долара: първо долара е световната валута резерв и най-сигурната на пазарите, не случайно всичко е деноминирано в долари. Бъдещето колкото и несигурно ми се струва до болка познато, както казах доларът е в дългосрочен бичи пазар и последния бичи пазар на долара е 90-те http://4.bp.blogspot.com/-YJaOs3CiwYs/UWxhyzPMPzI/AAAAAAAAJL8/w9wqTT_F7Oo/s640/Screen+shot+2013-04-13+at+8.41.30+PM.png , https://pbs.twimg.com/media/BHwz5JiCIAEHhxz.jpg:large , http://3.bp.blogspot.com/-hJu0nO4rWJI/UWyugjGaDII/AAAAAAAAJM8/R69GnMA19Bc/s640/eursilver.png , https://pbs.twimg.com/media/BHgkJnwCIAAs9gv.jpg:large защото единствената константа на пазарите е човешката психология, можете да видите сами какво се случва с S&P и не се учудвайте, че продължава да върви нагоре, а еврото и златото надолу :) айде лека и доходна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
vicsuna
преди 11 години
Добър въпрос. Централните банки диверсифицират своите валутни резерви за десетилетия напред. Златото е актив, който може да ги предпази от системен шок и световна валутна криза. Началото на бичия пазар на златото е 1999 Септември месец(най-ниската стойност в последните 30 години) за 3 седмици цената на благородния метал скача с близо 40% . Всичко това заради Вашингтонският договор за поддържане на цената на златото и забраната на централните банки да продават злато на финансовите пазари. Този договор е обновен 2004 и 2009, тоест централните банки се превърнали от нетни продавачи на злато на купувачи. От тогава златото се е повишило с 4600%. Ситуацията сега е обратната задлъжнелите държави и техните централните банки получават разрешение да обезпечават дълга си със злато, а пазара се възползва от това. Колкото и да е трудно човек да си представи, че след толкова много години златото вече не е най-сигурният актив на финансовите пазари е най-добре да го приеме, а не да го отрича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
"Най-големи са златните резерви на САЩ и Германия, където златото съставлява 70% от резервите.".....защо ли?????????????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
...най-добре си отговори на въпроса какво в момента е $ и какво очакваш да стане в близко бъдеще а после се мятай където ти видят очите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 14
vicsuna
преди 11 години
алоо вземи се осъзнай, че не живеем в ада ;) актив или не цената на златото след падането на златния стандарт е обратна функция на долара. Ако долара е в бичи пазар, златото е в мечи, не е толкова сложно. Ти явно нямаш никаква позиция иначе досега да си се метнал отнякъде, ако така мислиш за златото. Забележете, че когато Америка пусна последните 2 облекчения тази есен, те бяха баш на върха(при то не нов връх, а краткосрочен) на цената на златото. Вече само хората, които знаят да отричат всичко и не знаят какво да правят с парите си държат злато. Вярно е че цената му падна твърде рязко и вече не е оферта да се скъсява, ама тази паника беше само заради пазарните очаквания, че в близките години цената ще е къде-къде по-ниска. Впрочем Карлос Слим най-богатият човек на света, хеджира производството на сребърните му мини през 2011 за години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 11
4o4kobg
преди 11 години
Всеки пита кой го направи(merrill lynch,Кипър),Сами си го направихте с вашия балон, това е простия отговор.А и Merril Lynch нямат floor teams.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
По всичко личи, че някой влиятелни ЦБ си отвориха място за още облекчения, като в процеса "шамаросаха" доста народ ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Ето още малко инфо от друга страница:"Но основната причина за разпродажбите на злато през последните дни е друга. Това е решението на Стоковата борса в Чикаго да увеличи изисквания за обезпечения за търговия със злато, сребро и фючърсни договори на други благородни метали, което влиза в сила в края на работния ден днес.Маржин изискването за търговия със златни деривативи през Comex ще нарасне с 19%. От CME ще повишат обезпечението за среброто с 18%, а за фючърсите на природния газ с 5.6%.Това ще оскъпи маржин търговията и ще намали печалбите на спекулативните инвеститорите в ценни метали и природен газ в САЩ.Така на практика цялото поевтиняване на златото през последните дни дойде от пазара на фючърси, където само в петък бяха изтъргувани контракти еквивалентни на повече от 1100 тона от ценния метал количество, съпоставимо на съвкупното годишно търсене на най-големите пазари на физическо злато, Индия и Китай. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 1
nide
преди 11 години
Изтъгуваните фючърси върху злато (хартиено, електронно) на COMEX за петък, 12 април, и понеделник, 15 април са в размер на 1 милион договори т.е. 100 млн. тройунция (3100 т.), което е около 12% над годишното световно производство на физическо злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 8
Lucifer
преди 11 години
някой май съвсем позабравиха за лавината от "облекчения" на ФЕД,... ами японските хартишки.????....щото "облекчаването" при еврото тепърва предстои.....хайде продавайте злато на безценица сега...това си е част от постановката...аз обаче мисля да продължа да продавам бумажките си...за същото това "никому не нужно злато"...дето през последните 7000 години винаги е било неоспорим актив...някой да е виждал актуална валута от преди толкова години????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още