IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истинската причина за срива на златото

Забавянето на глобалната инфлация понижава стойността на благородния метал като хедж, смятат анализаторите на JPMorgan

11:05 | 16.04.13 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последните дни цената на златото е с траектория на годежен пръстен, падащ от масата, пише Bloomberg Businessweek.

Златните фючърси с доставка през юни за момента се стабилизираха на цена около 1361 долара за тройунция, след като докоснаха нива от под 1320 долара. Това всъщност представлява спад от над 200 долара само за два дни. В същото време изгубените от 11 април 13% представляват най-тежката серия на загуби за благородния метал от 1980 г. насам. 

Защо сме свидетели на този колапс? Основният фактор е забавянето на глобалната инфлация, която понижава стойността на благородния метал като хедж срещу повишаващите се цени. Освен това инвеститорите в злато, които залагаха на рязък ръст на инфлацията, сега се опитват да обърнат залозите си и да се измъкнат от златния капан на всяка цена, смятат анализаторите на JPMorgan.

За потребителите, които едвам успяват да свържат двата края, може да е трудно да повярват, че инфлацията отслабва.

Доказателствата обаче са налице. Глобалният индекс на потребителските цени на JPMorgan Chase, който покрива над 30 страни, представляващи над 90% от глобалната икономика, се понижава.

Според индекса на JPMorgan глобалната инфлация е достигнала апогей през 2011 г. при стойност от 4% и оттогава се забавя устойчиво. През февруари глобалните цени са били с едва 2,5% по-високи от тези преди година.

JPMorgan разглежда два варианта за това какво ще се случи оттук насетне. Основният сценарий на банката е базиран на кошница от прогнози на различни анализатори за глобалните тенденциите при цените сектор по сектор. Според този сценарий до края на годината инфлацията ще се повиши минимално.

Вторият анализ е изготвен от икономисти на банката и разглежда цените на фючърсните договори за суровините наред с други фактори. Според него през втората половина на годината глобалната инфлация ще се забави до 2%.

Анализът на JPMorgan е озаглавен: „Забавянето на глобалната инфлация не е приключило“.

Миналата седмица друга голяма банка - Goldman Sachs, предупреди, че поевтиняването на златото се ускорява след най-дългото рали, което сме наблюдавали от 9 десетилетия.

„Всеки, който е купувал преди този спад, вероятно губи пари“, казва Доналд Селкин, който управлява активи за около 3 млрд. долара в National Securities Corp. в Ню Йорк.

„Усещането е, че златото всъщност не е необходимо като актив за убежище. Хората гледат фондовите пазари и не могат да повярват на очите си. Отгоре на всичко няма и инфлация, така че си казват: "За какво по дяволите ни е злато?“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
vicsuna
преди 11 години
http://***.marketanthropology.com/ причините отдавна са ясни след като убиха Осама факторът страх, който помпаше цената на благородните метали изчезна, Европейската дългова криза запали един голям бичи пазар при долара, приземяването на развиващите се пазари към по нормални темпове на развитие(един от главните фактори за повишаването на цената на суровините последното десетилетие) и не на последно място хората се осъзнаха, защото няма света да свърши утре и няма хиперинфлация. П.С.: предоставения сайт ви съветвам да го следите най-добрия трейдър в интернета абсолютно безплатно, напълно гениален(следя го от миналата година за технически анализ, но погледнете архивите му като 2011 или клипчето му най-доброто от 2012)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 3
ghettoff
преди 11 години
Написаното в тази статия със сигурност не е истинската причина за срива на златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Ценността на златото, а и изобщо на всичко, което служи за единица мярка за стойност, е в...главите! Защо някой мисли, златото трябва да е ценно? Защо да не е среброто или бронза....Всичко само и единствено емоционална стойност...и нищо повече! Сега един хляб струва (грубо казано)- 1 лев, ама "утре"....Единственото нещо което е истински ценно е живота и това което биологически го поддържа, т.е. храната! Храната НИКОГА няма да поевтинее, а ще поскъпва, защото истинската храна ще става все по-кът! Така, че който залага дългосрочно на активи и развитие в хранителният бранш, НЯМА да сбърка! Всичко друго е преходно и ценно от емоционална гледна точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
Не знам за "Глобалният индекс на потребителските цени на JPMorgan Chase" - кой ги измисля тези глупости, но ето някои цифри от НСИ за периода 01.01.2012 - 01.01.2013 г. Свинско +17.2%, пилешко +13.6%, ток +14%. Една година не е толкова показателна, но aко се върнем 10-15 години назад от въвеждането на "нов български лев" = 1 DM = 0.51 EUR инфлацията в цените на храни и горива е над 10%/год. за всички. Въпросът ми е: На кого да вярвам, на намазаните банкери от JPM или на очите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още