IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2018 г. банките ще трябва да покрият 3% ниво на ливъридж

Новото изискване на Комитета за банков надзор ще бъде истинско предизвикателство за банките

08:14 | 25.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2018 г. банките ще трябва да покрият 3% ниво на ливъридж

Европейският съюз не възнамерява да поставя като задължително това условие за банките

Правителствата на 28-те държави-членки могат да въведат това изискване, ако пожелаят. Поне до 2015 г. обаче, когато стандартът влезе в сила, банките ще трябва се отчитат пред правителството за напредъка си.

До 2016 г. Европейската комисия обеща да потвърди дали ще направи задължителен за банките лимита на ливъридж. Базелският комитет препоръча на страните да въведат изискването за нивото на ливъридж едновременно с новите капиталовите стандарти, според които банките ще трябва да поддържат капитал, достатъчен, за да покрие 7% от рисковопретеглените активи.

Дори и ЕС да отлага изискването за нивото на ливъридж, Комитетът възнамерява да въведе 3-процентното изискване постепенно. Планът, който ограничава сделките и транзакциите с ценни книжа, които банките могат да не впишат в баланса си, може да увеличи почти два пъти активите на американските инвестиционни банки Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Шестте най-големи европейски инвестиционни банки ще могат да закупуват повече деривати под Базелските стандарти, базирани на Международните счетоводни стандарти. Банките обаче ще трябва да добавят някои задбалансови активи, като неизползваните кредитни линии, например, които не се вземат предвид от счетоводните правила в САЩ.

Какво трябва да направят европейските банки?

Банките, които създават отчетите си по Международните счетоводни стандарти, а това са почти всички европейски банки, започнаха да се съобразяват с новите правила, като извадиха на светло някои свои задбалансови активи, тъй като успяха да привлекат капитал, с който могат да ги покрият.

Deutsche Bank

Най-голямата банка в централна Европа, ще намали активите си, като продаде част от кредитите си и намали ликвидните си резерви. Това е част от плана, с който банката трябва да свие баланса си с 20%.

За Deutsche Bank ще бъде истинско предизвикателство да съкрати активите си, служещи за изчисляване на нивото на ливъридж, до 3%. Банката ще трябва или да набере още 12,3 млрд. евро капитал или да продаде 20% от активите си, или което е 409 млрд. евро. По този начин до 2015 г. банката ще е изпълнила изискването.

През април тази година Deutsche Bank продаде акции за 3,9 млрд. долара, а през май - 1,5 млрд. подчинен срочен дълг, за да изпълни капиталовите изисквания. Последно банката продаде акции през 2010 г., когато тя трябваше да увеличи капитала си с 10,2 млрд., за да купи Deutsche Postbank и да укрепи капиталовите си позиции.

Credit Suisse, Societe Generale и Barclays

Credit Suisse ще трябва да се набере 1,14 млрд. франка за посрещане на новите изисквания за нивото на ливъридж до 2015 г. Societe Generale се нуждае от 1,59 млрд. евро. Barclays ще трябва да увеличи капитала си с около 7 млрд. паунда (10,8 млрд. долара), за да изпълни правилото от 3 на сто.

Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Е разгеле, трееше целия свят да изгърми да се усетат. Ама нема да е зле да е 5%, според мене 3% е малко, а пък като нашите тука по 8%-10% е малко в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още