IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2018 г. банките ще трябва да покрият 3% ниво на ливъридж

Новото изискване на Комитета за банков надзор ще бъде истинско предизвикателство за банките

08:14 | 25.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2018 г. банките ще трябва да покрият 3% ниво на ливъридж

Различни континенти, различия мнения

Според бившите управители на Английската централна банка Пол Тъкър и Андрю Бейли изискването за 3-процентното ниво на ливъридж трябва да бъде изпълнено незабавно. Според тях съотношението трябва да отразява и потенциалните загуби, което обаче ще направи изискването още по-строго.

Фредерик Удея, главният изпълнителен директор на Societe Generale, сподели, че европейските банки не бива да бъдат подлагани на същите изисквания за нивото на ливъридж, каквито са те за щатските банки, защото те не залагат толкова на отпускането на кредити в бизнес моделите си. Някои също казват, че е нереалистично европейските банки да покрият изискванията, подобни на тези в САЩ.

Някои регулатори пък се въздържат от проучване на вътрешните модели на банките за изчисление на риска, защото по техни думи те са твърде трудни за разбиране. Поради тази причина те вярват на тотално грешно изчисления коефициент на ливъридж.

Увеличението на капитала явно е неизбежно

Според анализаторите на Английската централна банка свиването на кредитирането не е вариант за посрещане на изискването за ливъридж. През 2011 г. Европейският банков огран (ЕБО) даде подобни препоръки на европейските банки, след като те трябваше да увеличат капитала си, с което да върнат доверието, че банките ще устоят на дълговата криза.

„Дори и да избегнат по-строгите изисквания за нивото на ливъридж банките от еврозоната все пак ще трябва да увеличат капитала си, защото е много вероятно ЕЦБ да въведе по-строги критерии за оценка на риска за националните регулаторни органи“, казва Клаус Флешер, професор по финанси и банково дело в Университета за приложни науки в Мюнхен.

ЕЦБ предстои да направи анализи за качеството на активите на банките и ще определи дали те изпитват недостиг на капитал. Анализът ще е насочен главно към банките от Германия, Италия, Франция и Испания. Резултатите от него ще ускорят увеличаването на капитала, защото за банките в еврозоната ще бъде трудно да свият активите си с общо 1,5 трлн. евро, показват данни на Ernst & Young LLP.

Вероятността, че европейските банки ще трябва да увеличат капитала си се отразява на техните пазарни оценки“, коментира Питър Брендъл от управляващото дружество Swisscanto Asset Management в Цюрих. „Пазарната стойност на банките намалява, което показва, че много анализатори считат увеличаването на капитала за фатално.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Е разгеле, трееше целия свят да изгърми да се усетат. Ама нема да е зле да е 5%, според мене 3% е малко, а пък като нашите тука по 8%-10% е малко в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още