IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС променя правилата за държавна помощ за проблемни банки

Акционерите в банките и необезпечените кредиторите ще се включват в осигуряването на капитал преди спасяването

16:43 | 10.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС променя правилата за държавна помощ за проблемни банки

Новите ръководни правила за случаите, когато проблемна банка получава държавна помощ, бяха публикувани днес от Европейската комисия, съобщи MarketWatch.

В тях се посочва, че акционерите в банките и кредиторите с необезпечени вземания ще трябва да участват в осигуряването на недостигащия капитал, преди институцията да има право да получи пари от данъкоплатците.

Новите правила ще изискват също подготовката на пълна програма за преструктуриране дори в спокойна обстановка, „включващ план за набиране на капитал“, за да покажат колко печеливши биха били в дългосрочен план, преди да се наложи да получат държавна помощ.

Правилата ще могат да бъдат заобикаляни само при извънредни обстоятелства, когато „финансовата стабилност“ е изложена на риск, се посочва в съобщение на ЕК.

„Днешните промени на кризисните правила се основават върху добри практики от последните години в процедирането при спасяване и преструктуриране на банки“, заяви европейския комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

По думите му гарантирането, че акционерите в банките и кредиторите с необезпечени вземания ще дадат своя дял преди данъкоплатците ще „изравни условията, в които действат банки със сходна дейност в различни държави-членки и ще ограничи раздробяването на финансовите пазари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А правила за фактически фалит на банки няма ли да измислят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още