IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите регулации са застрашени от "балканизация"

Банките се нуждаят от единен глобален стандарт, смята ръководителят на Deutsche Bank Аншу Джейн

13:41 | 05.06.13 г.
<p>
	Аншу Джейн е предпазлив оптимист за бъдещето на глобалната икономика.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аншу Джейн е предпазлив оптимист за бъдещето на глобалната икономика. Снимка: Ройтерс

Главният съизпълнителен директор на Deutsche Bank AG Аншу Джейн, който е предпазлив оптимист за бъдещето на глобалната икономика, се опасява от регулаторна "балканизация".

"В момента, в който програмата на Федералния резерв на САЩ за изкупуване на облигации достигне до своя край, това ще окаже влияние върху цялостната структура на лихвените проценти", коментира експертът пред CNBC, отбелязвайки, че нормализирането на доходността на облигациите, което наблюдавахме през изминалия месец, е било конструктивено.

Джейн добави, че докато пазарите се притесняват от Фед и възможните последици след края на програмата за количествени улеснения, инвеститорите ще са умерени оптимисти за бъдещето на глобалната икономика.

"Тази нотка на предпазлив оптимизъм е в рязък контраст със състоянието по това време миналата година", каза още главният съизпълнителен директор на Deutsche Bank, отбелязвайки, че миналогодишните притеснения от потенциален европейски дефолт и повторна рецесия в САЩ са намаляли.

Deutsche Bank очаква по-висок растеж на икономиката на САЩ, отколкото много други банки, виждайки преустановяване на програмата на Фед за изкупуване на облигации още в края на годината или най-късно през първото тримесечие на 2014 г.

Що се отнася до глобалните банкови регулации, главният съизпълнителен директор на немската банка отбеляза, че е "по-притеснен от балканизация на регулациите, отколкото от обема им".

"Няма съмнение, че почти всеки аспект на нашия бизнес модел – нашите капиталовите съотношения, нашите бизнес практики, e внимателно проверен и e предмет на регулиране", каза Джейн.

Експертът отбеляза още, че банковата индустрия се нуждае от регулаторна реформа, но тя трябва да бъде добре балансирана и да създаде единен глобален стандарт. Аншу Джейн допълни, че единната европейска програма Базел III има да извърви дълъг път преди да достигне до това.

Джейн също така заяви, че трябва да се помисли за връщане на повече пари на акционерите – нещо, което инвеститорите изискват от банките, когато институциите достигат до своите целеви капиталови равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още