IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Мерките за строги икономии възпрепятстват икономическия растеж

Според Нобеловия лауреат освен ако не се променят правителствените политики, периодът на разочарование ще продължи още дълго

08:58 | 12.02.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: Мерките за строги икономии възпрепятстват икономическия растеж

Реалният (изгладен спрямо инфлацията) БВП на глава от населението в повечето от страните в Северното полукълбо е нисък в сравнение със стойностите му през 2007 г. В Гърция икономиката се сви с 23%. За последните шест години Германия – най-добре представящата се държава в Европа – отчете мизерен среден годишен икономически растеж от 0,7%. Американската икономика все още е приблизително с 15% по-малка, отколкото би била, ако растежът бе продължил, дори и с умерена траекторията, преди кризата.

Но дори и тези цифри всъщност не ни казват колко лоши са всъщност нещата, защото БВП не е най-добрият измерител на успеха. Далеч по-точен измерител са доходите на домакинствата. Медианният реален доход в САЩ е под нивата си от 1989 г., т.е. от преди четвърт век. Медианният доход на мъжете, работещи на пълен работен ден, днес е по-нисък в сравнение с размера му преди 40 години.

Някои като икономиста Робърт Гордън предположиха, че трябва да се приспособим към новата реалност, при която дългосрочният растеж на производителността ще бъде далеч под този, който наблюдавахме през последното десетилетие. Всичко изглежда пределно ясно - освен ако не се променят правителствените политики, периодът на разочарование ще продължи дълго.

Пазарите не се самокоригират. Стоящите в основата проблеми, които очертах по-рано, могат да се влошат - а много от тях вече се влошиха. Неравенството води до слабо търсене. Разширяващото се неравенство дори отслабва търсенето още повече, а в много страни, включително и в САЩ, кризата само влоши неравенство.

Търговските излишъци на Северна Европа се увеличиха, дори след като Китай модифицира модела си на икономически растеж. По-важното е, че пазарите никога не са били добри в постигането на своите бързи структурни трансформации. Преминаването от селското стопанство към промишленото производство, например, е бе доста плавно? Напротив - то бе съпроводено от значителна социално дислокация и от Голямата депресия.

Този път също не е по-различен, но в някои случаи дори може да бъде по-страшен. Секторите, които могат да растат, отразявайки нуждите на гражданите, са услугите като образование и здравеопазване, които традиционно се финансират публично и то за добро. Но вместо правителствата да улесняват прехода, мерките за строги икономии го възпрепятстват.

Безпокойството е за предпочитане пред рецесията, а тя от своя страна е за предпочитане от депресията. Но трудностите, пред които сме изправени сега, не са резултат от неумолимите закони на икономиката, към които просто трябва да се приспособим, както бихме го направили при природно бедствие като земетресение или цунами, например. Те дори не са един вид наказание, чрез което изплащаме греховете от миналото. Все пак, за да бъдете сигурни, неолибералните политики, които доминират през последните три десетилетия, имат много допирни точки със сегашната ни съдба.

Вместо това сегашните трудности са резултат от погрешните политики. Има алтернативи. Но ние няма да ги открием при самодоволните елити, чиито доходи и портфейли с акции растат за пореден път. Изглежда, че само някои хора трябва да се адаптират към един постоянен, по-нисък стандарт на живот. За съжаление, тези хора изглежда са повечето хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
ПИЧ
преди 10 години
За каква стагнация говори бай ви Стиглиц, след като и МВФ и Световната банка прогнозираха ръст от 3.2% на световната иконимика, дори гледам в последия преглед пише 3.7%. ето линка: http://***.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/update/01/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
amanotumnici
преди 10 години
Мерките за икономии наистина подтискат икономическия растеж. Той може да бъде стимулиран или с печатане на пари или с емитирането на дълг. Първият вариянт води до обезценка на спестяванията на хората, което не е справедливо. Вторият вариант за икономически растеж е нож с две остриета. Ако емитирането на дълг води до икономически растеж, който ще възстанови в бъдеще получените пари, това е добре. Но, ако емитирането на дълг бъде използвано с политически цели в краткосрочен план, икономиката ще генерира краткосрочен растеж, който ще приключи с висящи задължения за бъдещото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Строги мерки за икономии свързани с безогледно печатане(ФЕД) на пари, раздаване на ниско лихвени кредити(ЕЦБ), опрощаване на стотици милиарди държавен дълг (Гърция). Егати мерките, егати теглилките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
Да, именно затова има нобелови лауреати по "икономика" спечелили "наградата" не само с противоречащи една на друга икономически теории, а даже за почти всички видове избор на аргументи от които зависи изграждането на дадена икономическа теория - за да може да се ползват когато е нужно като "аргумента на авторитета" пред маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още