IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цената на петрола обърка света

Докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, за други икономики се превръща в спасителен пояс

11:27 | 15.10.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. Снимка: Ройтерс

„Това е нещо като намален данък, който потребителят може да използва, за да излиза по-често да се храни навън, да купува повече стоки, или да спести за нова къща", казва Райън. Въпреки че тези икономии няма да представляват "огромен тласък" за брутния вътрешен продукт, те ще се отразят "положително на американските концерни", които предлагат стоки и услуги, казва анализаторът.

Според Том Клоза, главен анализатор на нефтените пазари в Gasbuddy.com, всяко средностатистическо американско семейство спестява от началото на новия спад на цените през юни по 50 долара всеки месец.

Суровият сорт Брент, глобалният измерител за петролния пазар, се обезцени във вторник с още 4,3% до 85,04 долара за барел. Това е почти четиригодишно дъно. За Брента това  беше и най-големият процентуален дневен спад от септември 2011 г.

Други икономисти предупреждават обаче, че цялостният ефект за икономиката на САЩ може да отрицателен – в крайна сметка именно сегашното забавяне на растежа на световната икономика е основната причина за падащите цени на петрола. Същото се отнася в голяма степен и за Европа. 
 

„Ако не разполагаме с пазари, на които да можем да продаваме нашия износ, това ще повлече надолу цялата икономика, дори ако заради спадащите разходи за бензин потребителите ще имат малко повече пари за харчене", казва Джеймс Хамилтън, икономист в Университета на Калифорния в Сан Диего.

Потенциалните икономически и политически последици варират в световен мащаб. Венецуела, която е основен износител на петрол и член на ОПЕК, може да влезе заради драматичния спад в цените на суровия петрол в политическа криза, смятат някои анализатори. Снабдяването на страната с храна, коли и други стоки е силно зависимо от вноса. Но страната разполага с все по-малко твърда валута, за да плати за тези стоки.

И обратно - по-ниските цени на петрола могат да насърчат значително икономиките на страни като Япония, Южна Корея и Тайван, които са силно зависими от вноса на енергия. Това ще се случи дори ако цените на петролния пазар спрат да падат.

Доскоро цените на суровия петрол все още бяха високи въпреки нарасналите доставки. Причината бе, че войните и размириците по света се отразяваха негативно на пазара на петрол. Но сега „има изобилие от геополитическите рискове, но има и още по-голямо изобилие от петрол", казва Даниел Йергин, заместник-председател на компанията за пазарни проучвания IHS.
 

Причините за сегашното шоково предлагане се коренят от преди едно десетилетие. Тогава за първи път американски компании в Северен Тексас използват хоризонтални техники за сондиране от минното дело и ги комбинират с технологията на хидравличния фракинг. Считаното за немислимо досега постижение се оказва напълно възможно: нефт и газ може да се пресова от скалните пластове.

От 2004 г. насам производството на американския петрол се увеличава с 56%. Това е еквивалентът на 3,1 милиона барела петрол на ден, които идват в допълнение към традиционните американски добиви от места като Оклахома или Мексиканския залив. През миналата седмица Рекс Тилърсън, изпълнителен директор на Exxon Mobil, заяви, че в Северна Америка е започнала "нова ера на енергийното изобилие". Същевременно обаче търсенето на бензин и други горива в САЩ е намаляло за периода от 2004 г. насам с 8%.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още