IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Мюлбауър: Европа се нуждае от количествени улеснения за хората

ЕЦБ трябва да разработи стратегия, която да работи в уникалната система на еврозоната, основаваща се на идеята за „парите от хеликоптер", смята професорът

08:34 | 13.11.14 г. 28
Автор - снимка
Създател
Джон Мюлбауър: Европа се нуждае от количествени улеснения за хората

Вече е почти сигурно, че до края на годината падащите цени на енергията и суровините ще повлекат годишната инфлация в еврозоната под 0%, далеч от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%.

Затова вместо да продължава с погрешното си традиционно мислене, което, концентрирано около германската икономическа идеология, възпрепятсва креативните решения на проблема, ЕЦБ трябва да потърси „количествени улеснения за хората“ – адаптация на стратегията на Милтън Фридман за „парите, спускани от хеликоптер“, чрез които да обърне хода на дефлацията и да върне еврозоната на правилния път.

Това пише професорът по икономика в Оксфорд Джон Мюлбауър в сайта на организацията Project Syndicate.

В настоящия си вид традиционната парична политика имаше малък ефект върху икономиките на страните в ядрото на еврозоната, като ефектът от количествени улеснения в стила на Федералния резерв на САЩ (Фед) ще бъде подобен. Това може да бъде обяснено отчасти от факта, че в еврозоната банките имат много по-голяма роля при предоставянето на кредит, за разлика от САЩ, където тази функция се пада главно на капиталовите пазари. Следователно понижаването на доходността по държавните, корпоративните и обезпечените с активи облигации ще има по-малък ефект.

В същото време обменният курс на еврото, оставащ единственият механизъм, при който сегашната политика би имала ефект, не може да бъде понижаван още много. Имайки предвид големия търговски излишък на еврозоната, това би довело до силна съпротива в международен план. Освен това механизмите, чрез които покупките на активи от Фед стимулират потребителското потребление, като ниски ипотечни лихви, достъпност до рефинансиране на покупки на домове, високи жилищни цени и др., работят по различен начин в еврозоната.

В Германия, Франция и Италия високите жилищни цени подтикват тези, които нямат собвствен дом, да спестяват повече за авансово плащане и предизвикват препазливост у наемателите, които очакват повишаване на цените на наемите. А благосъстоянието на собствениците на домове не води до значително увеличаване на потреблението, имайки предвид липсата на достъп до заеми, обезпечени с втора по ред ипотека и до евтино рефинансиране на ипотечни заеми. Накрая, в страни като Германия, където спестяванията и банковите влогове на домакинствата сериозно надвишават техния дълг, ниските лихвени равнища водят до свиване на общите потребителски разходи.

Друг фактор, ограничаващ ефекта на количествените улеснения в еврозоната, е ниската доходност по облигациите, която увеличавайки дефицитите на пенсионните фондове, може да откаже някои компании от инвестиции и по този начин да доведе до повишаване на вноските и намаляване на размера на плащанията.

Освен това количествените улеснения, в частност техният вариант в САЩ, могат да имат неблагоприятни ефекти върху разпределението на средствата, тъй като те насочват повече пари към богатите, които имат по-малка склонност към разходи, вместо да предоставят повече средства на бедните, които биха увеличили потреблението си. В еврозоната въпросът за разпределението е допълнително усложнен, тъй като институционалните различия между държавите създават впечатление за дискриминация помежду им.

Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
ъ , за глобализацията си прав за либерализма - не си . Проблема е че ЕС не се усетиха че този който има предимство в глобализацията е този който има глобална валута или евтина работна ръка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
САЩ определено са политически консолидирани в сравнение с Европа спор да няма . Там е ясно кой кара влака и кой ша фърля кюмюра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Не съм съгласен, че либералният капитализъм е подминал Европа, защото ако помниш, преди 20-тина години глобализацията беше във вихъра си и почти не остана голяма, структуроопределяща компания в Европа, която да не е вкарана в схемата, наложена от разпасания американски капитал. Отделно - целият банков сектор, който си е транснационален, но се управлява от Лондон и Ню Йорк по доволно либерални принципи стимулираше износа на капитали към Азия!На Европа й остана само привилегията да си запази социалната автономия - да затъва в борчове, за да си изхранва безработните и пенсионерите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
За мухлювците съм съгласен, обаче това , ч е щатите от столетия са си една държава и процеса на създаване на нация при тях (било то и от индивиди с най-разнородна боя) е с горе долу сходна давност, също е фактор и предимство в сравнение със случая в Ивропа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
абе , можеха да ги спрат , не да не можеха ама алчността погубва хората . Сега така като гледам ни чака не само едно изгубено десетилетие И не е проблема в либералния капитализъм ( най-малкото щот в европа той почти никога не съществувал ) а в елементарна далновидност и знаене какво искаш . Демек кат наливаш вода в чужда мелница резултата е чуждо брашно а не нещо друго , модерно и екстравагантно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 9 години
САЩ са доста по разнороден тюрлю гювеч от европейския . Там просто имаха топки а европейските брадати певици са просто мухлювци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И кой набута европейските пари навремето в Китай? Това бяха частни капитали, които, при тази обществено-икономическа система не подлежат на държавен контрол. Адидас или Даймлер си решават и изнасят производството си в Китай. Шепа акционери пълнят офшорките с пачки, а хиляди европейци висват на врата на правителствата да ги изхранват с помощи и обезщетения за безработица. Това е либералният капитализъм - сто пъти казах, че той е проблемът, защото шепа хора стават супербогати, а огромни тълпи оскотяват. Това неминуемо води до социална криза, а тя - до рухване на системата. И в основата на всичко е развързаната индивидуална алчност.Резултатите са видни, но какво може да се направи? Кой е в състояние да върне частните инвеститори в един умиращ пазар като Европа? Никой! Европа трябва да се изравни по стандарт на живот с Африка, но да я превъзхожда с по-образовано и квалифицирано население, за да стане интересна на инвеститорите в производство!!!Другият изход е държавата ЕС, или разпадналите се поотделно европейски държави да поемат пълен контрол върху икономиката.Първото е лесно постижимо след една хубава банкова катастрофа или голяма война, а вторият пак след това по-горе, но последвано от социалистическа революция и пълно одържавяване на икономиката. хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В щатите приложиха сравнително работеща рецепта/комбинация : Повишиха тавана на държавния дълг; монетизираха чувствителен обем лоши кредити в банките и това в комбинация с бърза и сравнително лека процедура по фалит + фискални и инвестиционни мерки на правителството даде ефект. У Авропата, понеже сме многонационален тюрлю-гювеч, има известни трудности с опрощаването на чужди дългове и те така ... ше стагнираме. Което аз лично не мисля, че ще е от полза в дългосрочен план и за тези, които се противопоставят на подобни действия, но хората имат удивителното свойство да се учат само от собствените си грешки, т.е. ще тр. да го изстрадаме на гърба си, за да си дадем сметка, че сме грешили ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
Кей формулира връзката между спестявания-инвестиции-доходи и излизането от циклични кризи с инфлационни пари . Проблема е че в момента и банковите и правителственият канал за тези инфлационни пари са запушени от прекалено много дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
Ей ти цяла източна Европа, вдигни стандарта им и си имаш доста добър пазар . Между другото Костов е една лекция го каза много точно : ние се страхувахме дали нашата икономика ще издържи на европейския конкурентен натиск , а европа инвестира в китай и след това с тези инвестиции китайците ни смазаха ! Демек Стара Европа вместо да търси пазари в Русия и Китай да си погледне вътрешния двор че така кат гледам Южна Европа е на една крачка от излизането от клуба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още