IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел - безалтернативният дипломат

Германският канцлер е под натиск – дипломатическите ѝ совалки скоро трябва да доведат до резултат относно украинската криза, пише Die Welt

13:49 | 09.02.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел иска да предотврати избухването на нова Студена война в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел иска да предотврати избухването на нова Студена война в Европа. Снимка: Ройтерс

Войната в Украйна е взривоопасна, също както и кубинската „ракетна“ криза през 1962 г., която почти се превърна в ядрена война. Тя също така е по-опасна, отколкото конфронтацията за преоръжаването 20 години по-късно, когато най-малкото Москва смяташе, че е в близост до война. И двата пъти ставаше дума за това дали Западът ще се подаде на изнудване, пише в свой анализ Die Welt.

Средствата за това обаче бяха само руски ракети, които можеха да бъдат предоговорени. Нито една страна не е трябвало да се откаже заради това от запазването на статуквото, от собствена територия или от собствените си принципи. Днес обаче в Украйна става дума точно за това - за промяна на статуквото, границите и принципите.

Руският политически елит смята, че главният победител от Втората световна война е бил подлъган след 1989 г. с плодовете на победата си. Стратегическият аванс в Европа и политическата световна известност са изгубени, руската зона е разделена и разпокъсана. Твърди се, че най-късно до есента на 2017 г. - тоест на 100-годишнината от Октомврийската революция, Владимир Путин възнамерява да си възвърне поне онези рускоговорящи области, които не принадлежат към НАТО - повечето от тях са в Украйна, Молдова, както и части от Грузия.

На свой ред американският политически елит смята, че с поведението си сега Путин мами САЩ с плодовете на победата през 1945 г. По онова време Вашингтон не е поискал нито някакви региони, нито репарации. Онова, което са поискали САЩ, е основаването на Организацията на обединените нации. От американска гледна точка с кризата в Украйна Путин разбива тяхната харта. Русия е напът да унищожи ООН – единствената награда на Америка за победата в продължилата четири години световна война.

Този път спорът между Москва и Вашингтон е за много повече, отколкото само за ракети, които могат да се предоговорят. Става дума за собствения им фундамент, в основата на който е Европа. По време на посещението си в Мюнхен американският вицепрезидент Джо Байдън не остави съмнение в това – който убеди Европа, ще спечели тази конфронтация, а Ангела Меркел е най-важният европейски лидер в това отношение.

Тя разкрива, че може да разбере гледната точка на Америка. „Да, Русия наруши Устава на ООН. И да, тя ще наруши и Будапещенския договор за гаранция на украинските граници - споразумение, което е условие за присъединяването на Киев към Договора на ООН за ядрено неразпространение“, заяви Меркел по време на конференцията за сигурност.

Но същевременно Меркел иска да предотврати избухването на нова Студена война в Европа. Тя намеква, че Западът трябва да изчака ефекта на санкциите по отношение на Русия и да приеме условно последствията от тях и създалото се положение, без да признава анексирането на територии.

Замразяването на конфликта без да се даде право на самоопределяне на живеещите там - това звучи очевидно решение, но и е почти капитулация. Има редица страни в света, чиито модел на населението е подобен на този в Украйна и при които прикритата подкрепа от страна на съседни държави на сепаратисти може да има значителни последици. Според Die Welt сега в Източна Украйна Путин тества как би реагирала НАТО, ако живеещите в балтийските държави руснаци се вдигнат на оръжие, а Москва отрече всякакво участие.

Затова някои американци възнамеряват с доставките на оръжие за Украйна да спрат сепаратистите и да принудят Путин да покаже истинската руска намеса - или чрез участие в реални преговори, или чрез открита подкрепа за сепаратистите, например чрез военно нашествие. Тогава играта на Путин няма да проработи, поне не в Балтийските страни. Недостатъкът на този подход би бил ескалация, която потенциално може да достигне измерението на Кубинската криза.

Ангела Меркел иска да избегне това на всяка цена, нейната цел е да държи ЕС единен. Само тя може да постигне това, защото е безалтернативен преговарящ. Барак Обама я подкрепя, като засега не одобрява поисканите от Конгреса на САЩ "средства за сигурност" за Киев.

Въпреки това Меркел е под натиск. Тя убеждава Запада да не е нетърпелив, но нейните дипломатически совалки трябва да доведат до повече резултати, отколкото утвърждаването на споразумението от Минск за прекратяване на огъня, което така и не влезе в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
не знам брачед ..... кво ше последва за държава с най-голям балистичен боен арсенал според тебе ай кажи ми кво?!? Балистиката лети до всички точки на земята не само да съседната улица на кръстовището .... Жълтите не ги знам, там не го закачат и той не ги закача
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 15
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Няма да ни го бодне, понеже знаеш какво ще последва, пък и не е по неговия сценарий...той е достатъчно болен да си мисли, че може да държи ЕУ в шах с тая простотия в Украйна...ама ходи при жълтите да им лиже задниците, че отде рублий за Украйна?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
глей гнома да не ни го бодне и на нас, да видиш кон боб яде ли ...... :)) на него никой нишо не може да каже, ако има някой възражения да заповядат там при него ....... :)) Така е кой има атомни бомби - имат респект от него, иначе си праат квот си искат с държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 16
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Да видим дали кремълския гном ще се узапти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
мммм лошо баце, ше ги изравнят със земята като не слушат по-големия си комшия са кво да се прай. А ги бяха предупредили преди време.: Без НАТО там и тея : Да бее нема как НАТО нема тука да има НАТО и после като се извъртят и руснака откача като знае, че US ше му боднат ракети под носа. Ше ги измете всички украйнци САшш не мое да им помогне, да се евакуират на където искат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
А сега да помислим защо така? Може би, защото в едната посока бомбардират а в другата не? Може би в едната посока имат роднини а в другата не? Ти как мислиш? Днес официално затвориха котела, който излезе - излезе. Почва да работи артилерията. Дебалцово ще изчезне от картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Войната в Украйна е кошмар, вина за който имат всички. Някой повече, други по малко. Но невинни няма. И понеже тука постоянно текат спорове, който кога нападал, кой избивал невинни и т.н... ето една мн интересна статия от rbc - руски сайт забележете, сравнително неутрален и обективен - http://top.rbc.ru/politics/09/02/2015/54d898269a7947509719b8dc#xtor=AL-[internal_traffic]--[rbc.ru]-[main_body]-[item_1] . Та в петък руснаци и украинци в Дебълцово се договориха за евакуация на местните като се даде право на хората да изберат на къде да се евакуират - към териториите на т.н ДНР и от там към Русия евентуално, или към териториите контролирани от Украйна. Та.. 766 човека избират да отидат към вътрешността на Украйна, към Донецк и Русия... 40.. Коментарите ги оставям на вас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още