IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас вади руската карта

Според гръцкия премиер посещението му в Москва е нормална визита на приятели, но европартньорите на Атина я следят с напрежение

12:25 | 08.04.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ципрас вече е на Червения площад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас вече е на Червения площад. Снимка: Ройтерс

Когато гръцкият премиер Алексис Ципрас се приземи във вторник вечерта в 19 часа в Москва, нямаше нужда да премества стрелките на своя часовник. Откакто Русия премахна въведеното едва през 2011 г. лятно часово време, часовниците в Атина и Москва тиктакат еднакво. И това не е единственото сходство.

Отношенията на ЕС с Русия все още остават хладни, но Ципрас вижда в гръцко-руските отношения настъпването на "Пролет". „Зимата приключи", заяви министър-председателят пред руската информационна агенция ТАСС.

Но докъде е готов да стигне Ципрас при посещението си в Кремъл? Ще изпадне ли Гърция от общия фронт на страните от ЕС срещу Русия? Ще успее ли Владимир Путин да кара клин в ЕС и НАТО? Ще коства ли това милиарден заем на господаря на Кремъл, пита в свой анализ германският Handelsblatt. 

Рядко дадено посещение на европейските лидери в Москва се наблюдава толкова внимателно и с такова подозрение в Брюксел и други европейски столици, но също така и във Вашингтон, както сега се следи посещението на ексцентричния и търсещ пари гръцки премиер.

Какво значение отдава самият Ципрас на посещението си, се вижда от факта, че през последните седмици той вече прати трима членове на своя кабинет в Москва, за да подготвят визитата му - външният министър Никос Коциас, заместник-министърът на отбраната Костас Исихос и министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис.

И тримата, както и самият Ципрас, са от Комунистическата партия на Гърция (ККЕ). Ето защо може да се предполага, че те имат афинитет към съвременна Русия предвид огромната носталгия на гръцките комунисти към ерата на Сталин.

Първоначално Ципрас възнамеряваше да лети за Москва едва на 9 май, за да присъства на тържествата по случай победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Фактът, че пътуването е изтеглено напред, сигнализира спешност. Съвпадение или не, 9 април е датата, на която, според изчисления на експерти от ЕС Атина би могла да свърши парите си.

В четвъртък Гърция трябва да плати 457 милиона евро за погасяване на стар заем от Международния валутен фонд (МВФ). Въпреки всичко министърът на финансите Янис Варуфакис вече увери председателя на МВФ Кристин Лагард по време на спешна среща по Великден, че Атина ще плати навреме.

Дори ако парите на гърците според най-новите уверения стигнат до края на април, финансовите проблеми си остават доста остри. В продължение на седмици се спекулира, че Ципрас може да поиска финансова помощ от Москва. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос допусна такава възможност още през февруари и повтори опцията в понеделник вечер в гръцко телевизионно интервю.

Въпреки че руският финансов министър Антон Силуанов поясни, че засега няма официално искане от Атина за заем, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по време на визитата няма да става въпрос само за „кредити или финансово сътрудничество".

„Не само" на дипломатически език може да означава и "но също и за това".

Въпреки че самата Русия изпитва ликвидни проблеми, за един заем за гърците може да има достатъчно средства. Особено, ако от гледна точка на Москва става дума за дългосрочно, стратегическо икономическо сътрудничество. Още през изминалата година руските железници "РЖД" проявиха интерес към придобиване на гръцкия железопътен оператор TRAINOSE и на пристанището в Солун, което се смята за "вход към Балканите".

Над тези приватизационни проекти сега витаят въпросителни, защото правителството на Ципрас отказва продажбата на държавни предприятия по идеологически причини. Въпреки това обаче премиерът на Гърция може да откликне на руските питания, защото и той има интерес от добро сътрудничество.

Важна тема от посещението се очаква да са енергийните въпроси. Гърция внася две трети от природния си газ от държавния руски монополист „Газпром“. Истински успех за Ципрас би бил, ако успее да договори отстъпка от цената на газа в Москва.

Атина също така се надява на странично влизане в руско-турския проект за газопровод "Турски поток". Очаква се той да вкара руски газ по дъното на Черно море до Западна Турция. Оттам той би могъл да се транспортира до Гърция в Македония, Сърбия и Унгария.

Преди всичко природният газ прави от Русия важен партньор за Гърция. Двустранният търговски обем възлиза на около 7 милиарда евро, повечето от които са за доставките на руски газ и нефт. Износът на Гърция за Русия възлиза дори през рекордната засега 2012 г. само на 463 милиона евро.

През миналата година Русия заема 21-о място в списъка на страните, за които Гърция изнася стоки, далеч зад Египет, Ливан и Гибралтар. Износът е спаднал през 2014 г. до 357  милиона евро - най-вече заради забраната за внос на храни от ЕС, с което Москва реагира на санкциите на Брюксел. Преди ембаргото гръцките фермери са доставяли около половината от своя износ на ягоди и една четвърт от този на прасковите и киви за Русия.

Ако сега Ципрас договори в Москва изключение за своите фермери, това ще доведе до объркване в Брюксел. „Ние очакваме, че всички държави членки ще говорят в един глас с нашите търговски партньори, включително с Русия“, заяви говорител на ЕС във вторник. Става дума за нещо повече от гръцките ягоди, праскови и киви за руските пазари. Ципрас вече разкритикува преди посещението си в Москва санкциите на ЕС като "безсмислени" и "задънена улица".

Темата може да стане мерило за членството на Гърция в ЕС. Ако Путин убеди гръцкия премиер да наложи вето на санкциите при решението за удължаването им през лятото, е възможно лидерът на Кремъл да успее да раздели не само ЕС, но и НАТО. А това причинява нарастващо безпокойство и във Вашингтон.

Влиятелното крайноляво крило на управляващата партия СИРИЗА и без това се стреми към скъсване на отношенията с Брюксел и Западния съюз. Ако Гърция обърне наистина гръб на ЕС и НАТО, геополитическата карта на източното Средиземноморие напълно ще се пренареди. И големият победител ще е Турция, пише още Handelsblatt.

Но дали Ципрас мисли така, е под въпрос. Неговият коалиционен партньор, десният националист Каменос продължава ентусиазирано да счита Русия за бъдещ стратегически партньор. Неговият заместник-министър Исичос вече заяви като говорител по външната политика на СИРИЗА малко преди изборите, че НАТО „няма правно основание да съществува". А подобни неща обичат да се чуват и в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Хахаха, и после може да ги продаде за 1 евро на някой руски *** :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Хахаха, и после може да ги продаде за 1 евро на някой руски *** :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 0
valentino29
преди 9 години
Преди малко ми се обадиха от една събираческа фирма да търсят братото,бил просрочил някакъв заем.Аз ги попитах,колко пари и за какво време и получих следния отговор:50 000,за 3 години,като изтеглената сума била 20 000.Съобщих новината на братото,той работи в Германия и получава не лош доход и той ми каза ,като ми се обадят от събираческата фирма отново,да им предам,че докато не станат поне милион да не го безпокоят !Знам че не е по темата,но ме напуши на смях и реших да го споделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Правителството на Ципрас не е вземало кредити , че да ги връща - желязна логика . Тук вината е на кредитора , който не е преценил политическия риск , липсата на добри обезпечения и чувство за мярка . Ако са давали по оценки на кредитни агенции , да съдят кредитните агенции ако могат :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Гърция е ябълка на раздора открай време. Сталин е искал 50/50 влияние, но Чърчил не се съгласил, като в замяна е отпуснал още 50% от нашата квота - така ставаме братска страна. Всичко е заради проливите. Неслучайно имаше гражданска война в Гърция, хунта, левичарски тероризъм и Зорба Гъркът барабар Петко с мъжете. Германия много добре е знаела къде отиват парите, че гърците пердашат сиртаки на плажа и псуват Тито за Македония. Но такава е била парадигмата - плащай и трай. Голдмън Сакс нали им беше одитор на гърците при влизането в ЕС, те изкривиха резултатите. Нещата са много дебели. Големият страх на САЩ е нов съюз между Германия и Русия, този път това ще ги довърши, затова поддържат Полша между тях и я накичиха като коледна елха с ПРО-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
Правилото винаги е било кредити се връщат с нови дългове и така форевър.По принцип няма проблем при сегашната система на печатане на хартиени пари.Гърция я натискат за някакви си 300-400 милиарда, които са капка в морето от дългове на другите.Гърция обаче не е достатъчно голяма за да не бъде оставена да се удави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Ами да :-). И пак на първия пост: когато дължиш 100 лв. - сам си си виновен, когато обаче са 100 млн. вече горещия картоф е при друг.Германците и другите донори трябваше при предишните 300 млрд. да правят тежките реформи в гърция. Сега вече дойде момента в който ще трябва да се обясняват на собствените си данъкоплатци, защо спонсорират гърция.Иронията е, че Германците сами си усложняват положението с собствената си "открита" пропаганда да се обясни колко лоши са гърците и колко не можели да си правят сметката. Аз питам - Ми вие, като можете що им ги дадохте тия 300 (без 100-те опростени) млрд. ? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 9
pinoccio
преди 9 години
То няма какво да признават, те нещата са ясни, никой не крие, че системата е дългова. Но има нещо, че те, ЕЦБ, ЕЦ, вместо да опитват само да осчетоводят дълга на Гърция, се опитват да ги карат да го връщат. Системата досега не е работела никога на този принцип - да се връща дългът. Това е, което разгневи гърците, те много добре знаят как функционира системата. Затова са много прави, когато търсят алтернатива, макар пропагандата да описва нещата като - гърците не искат да си връщат кредитите. Колко опростенческо. Португалия и Ирландия били направили необходимите реформи. Гърците какво да реформират и да преструктурират? Може би да пренесат пясъка от Солун в Атина. Германия е в дъното на цялата тази работа, тя иска да си измие ръцете с гърците, като се опитва да компрометира системата, подкрепяна от ФЕД и САЩ. Германия вади горещите кестени с гърците, иска да бъде свободна и независима страна за ужас и на ЕС и на САЩ, и на света. Германия все още е в капана на следвоенните споразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 10
abdul
преди 9 години
В близко-средносрочен план валутите няма да имат никакво значение :-). Ако гърция евентуално бъде изритана от Еврозоната и бъде принудена да играе на драхма, ако има кой да я снабдява с енергия няма да има проблеми. Еврото и долара в гърция идва от туризъм, зеленчуци и други екзотични цитроси. Освен това има и много ценна география, която със сигурност се цени точно тези дни покрай срещата на младока с путь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
abdul
преди 9 години
Защото ако го признаят ще се срути цялата система изградена върху кредити, заеми, лизинги, "бизнес планове", "дългосрочни стратегии" и не на последно място - банкиране с частичен резерв... А това означава край на ФЕД, край на ЕЦБ, край на количествените (из)пражнения, край на лесните пари, край на лъскавият розов западен свят. Ето затова ще натискат да печатят докато не скъсат гайките от пренатягане и някой новоизбран радикал не им разкаже играта. В момента има един на манежа ... да видим до къде ще го докара :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още