IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия ли е новата Гърция?

Държавата, която доскоро бе ползвана за пример за бюджетни икономии, стана нов източник на безпокойство в Европа

19:05 | 01.12.15 г. 5
<p>
	Португалският парламент.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Португалският парламент. Снимка: архив Ройтерс

Приликите

Народът и на Португалия, и на Гърция бе тежко засегнат от годините на бюджетни икономии. Гърците пострадаха от скок на бедността и безработицата. Изборите през януари доведоха на власт левия премиер Алексис Ципрас и партия СИРИЗА.

Ципрас влезе в сблъсък с кредиторите за икономиите, почти изваждайки Гърция от еврозоната. След това обаче се наложи Ципрас да обърне курса. Той прие искането на кредиторите за по-високи данъци и драстично орязване на пенсиите и разходите в замяна на нов спасителен пакет от 86 милиарда евро.

В Португалия подобна неочаквано бурна реакция срещу икономиите бе предсказуема на парламентарните избори миналия месец, когато партиите "анти-икономии" заедно събраха над 60 % от вота.

Също като при Ципрас, първият призив на встъпващия португалски премиер социалист Антониу Коща бе да се ограничат икономиите. Той възнамерява да отмени съкращенията на заплатите на държавните служителите и да отблокира увеличението на пенсиите от 1 януари, както и да облекчи данъчното бреме. Това, твърди той, ще вкара повече пари в джобовете на португалците и ще даде тласък на икономиката.

Само че държавният дълг на Португалия, също като гръцкият, е все още много висок. На равнище 130% от БВП той е третият по размер в Европейския съюз, а трите основни рейтингови агенции продължават да класифицират като junk португалските облигации.

И двете страни, както и останалата част от ЕС, трябва да представят за одобрение разходни планове пред властите в Брюксел.



Разликите

Въпреки сходствата в правителствата има причини да се мисли, че Португалия няма да последва турбулентния път на Гърция. Да започнем с това, че Мариу Сентену не е Янус Варуфакис.

Новият португалски министър на финансите, който е възпитаник на Харвард, е благоразумен и скромен - много различен от яркия бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, чийто зов за бунт отчужди кредиторите на Гърция. По принцип португалците не са толкова разпалени като гърците и по лисабонските улици няма ожесточени протести.

Икономическото богатство на двете държави също се различава.

Макар Португалия да не постигна целта си да бъде като Ирландия, друг получател на спасителни средства с процъфтяваща икономика, след тригодишна рецесия страната отчете икономически растеж от 1,5% за първото полугодие спрямо същия период на 2014 година. Равнището на безработицата спадна от рекордните 17,7 % през 2013 година до 11,7 % през третото тримесечие. Изпълнявайки спасителния план с мерки за икономии, Лисабон успя да излезе от системата на редовни прегледи от кредиторите по програмата.

Такова облекчение за Гърция липсва, като правителството очаква икономиката да остане в рецесия и през 2016 година, с безработица трайно над 25% и държавен дълг, който ще нарасне до 188% от годишния БВП. Няма непосредствени планове за излизане на пазарите на облигации, а банковите трансакции остават ограничени, след като през лятото страната почти достигна до финансов крах.

Освен всичко суверенните облигации на Португалия са подкрепени от стимулиращата програма на Европейската централна банка за изкупуване на дългови книжа. Благодарение на програмата лихвите по португалското кредитиране остават много ниски въпреки политическата несигурност.

В сряда, 25 ноември, страната продаде 10-годишни облигации с доходност от едва 2,43 %. При Гърция ситуацията е друга - облигациите не отговарят на критериите за такава подкрепа, защото рейтингът им е нисък.

Федерико Санти, анализатор в консултантската компания Eurasia Group с централа в САЩ, отбелязва, че за разлика от Гърция радикалните леви партии в Португалия няма да бъдат в кабинета, а и Португалия не търси повод за конфликт с Брюксел. Има обаче риск Португалия да се увлече по популистка политика, предупреждава той.
Достатъчно сме обезпокоени, но спокойно можем да кажем, че Португалия няма да бъде другата Гърция, заключава Санти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Преди да ни вкарат ислямисти джихадисти в Европата американците ни занимаваха 24х7 с дълговете на Гърция. Сега ше ни занимават с тея докато почнат атентатите навсякъде и забранят кеша. В един прекрасен момент сме се озовали всички в СССР 2.0 може и да се възродят Концлагерите.... кой мноо знае го пишем терорист джихадист и аре вътре да бачка без пара .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Предстои да гледаме доста серии от тоя филм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Според мен най-голямата причина за безпокойство е общата европейска имиграционна политика. След като тази година станахме свидетели на най-големия имиграционен поток към Европа за всички времена от общо 15 милиона души, страхувам се, че с новата "политика" на "европейските лидери" следващата година можем да видим двойно повече. Дори на малките деца е ясно, че това не може да продължава за дълго. Ясно като бял ден ден е най-големия проблем за еврото ще дойде там където ходят най-много "бежанци" или това е Германия. Съмнявам се, че германците ще търпят по 7 милиона араби на година както беше 2015 и се вижда, че страната е на път да изпадне в състояние на тотални безредици и хаос. След скандала с VW и Siemens и след санкциите на Путин Германия губи стотици милиарди евро, а "бежанците" пристигнали ще струват 1 трилион евро в дългосрочен план и като за капак на всичко имаме огромен имотен балон в страната. Според мен Германия днес е точно както САЩ беше през 2005.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Португалия е прашинка и проблема е Италия ,Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата ,че ако са до 0,1% няма проблем и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Грешка за трилиони: как един студент пребори харвардските гении проф. Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт от последния им научен материал - http://solidbul.eu/?p=3421 ОБЯСНИЛ СЪМ ВСИЧКО - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още