IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли 2008 г. отново се повтаря?

Джордж Сорос заяви, че сегашната среда му напомня на 2008 г. Дали това обаче наистина е така?

08:05 | 15.01.16 г. 46
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Историята на Джордж Сорос е достатъчно впечатляваща, особено по макроикономическите въпроси, за да си струва да обърнем внимание, когато той удари алармата. Последното му предположение е, че сегашната среда му напомня на 2008 г., прелюдия на един от най-лошите мечи пазари в историята, коментира Economist. Репутацията на Джордж Озбърн, британският финансов министър, не е толкова голяма, но и той предупреди, че сегашната година може да е най-трудната за глобалната икономика от финансовата криза насам.

Фондовите пазари със сигурност сякаш действат така, че Сорос може да се окаже и прав. Китай спря търговията си с акции през два дни миналата седмица. Разпродажбите преминаха през Азия и Европа, като лондонският индекс FTSE 100 се понижи под 6000 пункта (в края на миналия век той бе на ниво от 6930 пункта – дотук с теорията, че акциите винаги се отплащат в дългосрочен план). Разпродаването се свежда до комбинация от опасения за забавящата се глобална икономика и геополитиката.

Така че наистина ли е отново 2008 г.? Основните анализатори не предвиждат рецесия (но те и никога не го правят). Световната банка намали прогнозата си за световния растеж за 2016 г. от 3,3% до 2,9% (въпреки че това все пак ще бъде по-добре от резултатите през 2015 г.).

Може би обаче трябва да се разгледа тенденцията на прогнозите, а не направо заявеното ниво. През януари 2009 г. централните банкери на Федералния резерв очакват растеж от 1,3 - 2% през годината. Това беше твърде оптимистично, но посоката поне бе правилна. Предишният диапазон на прогнозите (през октомври 2007 г.) бе за ръст между 1,7% и 2,5%. Понижаващите се цени на суровините и (през първите дни от новата година) намаляващата доходност по облигациите са знак, че инвеститорите изпитват опасения за растежа.

Със сигурност има знаци за слабост на производствения сектор. Американският показател на производството ISM е на ниво от 48,4 пункта, под ключовото ниво от 50 пункта. Дългосрочната картина сочи, че той е бил дори по-надолу от това ниво, без да показва рецесия, но понижение до под 45 пункта ще бъде доста надежден сигнал за спад. Индексът на китайското производство PMI е на същото ниво. Глобалната търговия също е мудна, нещо, което икономистите се мъчат да разберат.

От друга страна, секторът на услугите (засега най-голямата част от развитите икономики) е доста стабилен. Индексът ISM в САЩ през декември е на ниво от 55,3 пункта. Данните за ADP показват силен ръст на американската заетост през декември. А и не всички данни за производството са лоши.

Новите поръчки в Германия са се увеличили с 1,5% през ноември, второто поредно силно месечно повишение, което кара Андреас Рийс от Unicredit да твърди, че "широкоразпространеният песимизъм, особено на фондовите пазари, е силно преувеличен. Вместо допълнителни стръмни спадове на чуждестранното търсене към германските износители там сякаш има обрат".

Би било разумно да се мисли, че световният растеж все още е в застой, но вероятно ще се нуждае от някакъв спусък, за да потъне в рецесия. Геополитиката е една възможност. Иран тъкмо обвини Саудитска Арабия, че е бомбардирала посолството му в Йемен, а ако сунитско-шиитската прокси война се превърне в истинска, реална война, това със сигурност ще има силно влияние.

Но паралелът с 2008 г. може да бъде поддържан, само ако говорим за спукване на балон с дълг, а Сорос се фокусира най-вече на Китай. Факт е, че в момента наистина говорим по-скоро за Китай, а не за Европа или САЩ.

Има рязък ръст на съотношението между дълга и БВП на Китай – с 50 процентни пункта през последните четири години. Точно както при бума с ипотечните кредити в САЩ, рязък ръст на дълга предполага, че се дават заеми, без да се отделя достатъчно внимание на качеството на кредита и неправилното използване на ресурси. По общо мнение обаче Китай може да се справи с дългова криза. Държавният контрол на икономиката е много по-голям и правителството има резерви за трилиони долари, с които да спаси банките при нужда. Китайските банки освен това не са обвързани със западната финансова система така, както Lehman Brothers и Bear Sterns бяха. Заразата ще бъде ограничена.

Разбира се, този държавен контрол означава, че необслужваните кредити не се оценяват толкова бързо, колкото на Запад и че в резултат на това затруднените компании не излизат от бизнеса. Тези зомбита се задържат наоколо и затрудняват постигането на печалба от конкурентите (включително западните компании). Така че ефектът на зараза няма да бъде чрез финансовата система, а чрез корпоративната печалба.

Джон-Пол Смит от Ecstrat, изтъкната "мечка" в Китай, твърди, че "макар повечето промишлени предприятия да са реагирали на забавеното търсене рационално, намалявайки капиталовите разходи като процент от продажбите, то общото въздействие на техните действия изостря дефлационните тенденции в по-широката икономика, така че използването на капацитета в повечето предприятия все още се понижава, докато нивата на дълга се покачват".

Страхът е, че китайските власти, в отчаянието си да избегнат социални вълнения в резултат на безработица, ако бизнесите фалират, ще изберат вместо това да обезценят валутата. Юанът вече отслабна в отмерени темпове през 2016 г., инвеститорите реагираха с безпокойство, но истинският шок ще дойде от много по-голям спад. Реалният ефективен обменен курс на Китай в момента е 130 спрямо нивото на индекса от 100 през 2010 г.

Изтичане на капитал от Китай вече има, а спадовете на фондовите пазари вероятно ще доведат до по-големи изходящи потоци. Както посочва Смит, "агресивната намеса за вдигане на валутата чрез продажба на долара от валутните резерви ще затегне вътрешната ликвидност и следователно рискува да изостри същите тези условия, които са довели до изтичане на капитал на първо място, а това ще задейства порочен кръг".

Ако Китай обезценява валутата си, то другите азиатски страни ще се окажат под натиск да последват хода заради опасения, че ще изгубят конкурентната си позиция. Това ще засили притесненията около онези азиатски компании, които имат заеми в долари. Може да се появят и банкови проблеми в Азия.

Това е потенциално обезпокоителен сценарий. Дали 2008 г. е подходящ паралел е друг въпрос. Ако мечият вариант наистина се сбъдне, тогава това звучи по-скоро като 1998 г., когато се задейства кръг от азиатски обезценявания заради осъзнаването, че растежът е захранен от спекулации. Западните икономики успяха да преодолеят тази криза. Истинското опасение е, че развиващите се страни днес са много по-важни за световната икономика, отколкото тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Малиииий...абе на тебе да не са ти правили лоботомия бе Иване ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
scott,Полезно е зачитане, че при условия на сегашната сгрешена парична система Фед е жертва и е с трудности, както всеки друг участник в стопански живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Здравей Jorkata,Сгрешената парична система е водещата причина за злини при актуални дългови кризи.Не е възможно спасение от тези злини без прекратяване на тази държавна грешка.Не разбирам защо сте против да се знае истината за главната причина за сегашни стопански трудности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Аз колко съм го мъчил тоя да каже нещо повече...безнадежден случай ! С грамофон разговарял ли си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
И преди те питах, все още очаквам отговор, а въпросът ми беше: Ти за друго освен за сгрешена парична политика можеш ли да дрънкаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 8 години
Митев,земи се скрий вече, а?Да ти кажем: КУКЛОВОДИТЕ, ФЕД, ЛИХВАРИТЕ, КАРТОИЗДАТЕЛИТЕ - ИСКАТ, ПРИВЕТСТВАТ И НАЙ-ИМ Е ГОТ, КОТАГ ДЪРЖАВИТЕ И ХОРАТА ИМАТ ДЪЛГОВЕ! ПОВТАРЯМ ИМАТ ДЪЛГОВЕ! Щот тогава, си купуваш нещо дет струва 2 лева за 20, плащаш му лихва по кредита и става 30, а докът го "изплатиш" даваш към 100...ТА, ТАКА СЕ ПРАВИ "РЪСТ" И "ОБОРОТ". НА ДЪРЖАВНО НИВО: ВИНАГИ МОЖЕШ ДА ЗАДЪЛЖИШ ПОДИНАЦИТЕ ТИ ДА ПЛАЩАТ БЕЗУМНИ ЗАЕМИ И ЛИХВА, ПЪК ДА ГИ ПОЛЗВА САМО ВЪРХУШКАТА....НАЙС А?И ТЕ ЗАТВА ВЪПРАСЯ ЗА ДЪЛГА Е НЕРАЗРЕШИМ НА МАКРО НИВО! И НЕМА СЕ РАЗРАШЕ ПРЕДИ 30-40 ТЕРМОЯДРЕНИ БОМБИ ДА ПОМЕТЪТ 4-5 МИЛИАРДА ОТ ХАРАТА НА ЗЕМАТА....Единствениа начин да се почустваш СВОБОДЕН, силен и независим е ДА НЕ ВЗИМАШ КРЕДИТИ! В речника ти нема думата ТРЯБВА, може да си щъкаш където искаш и да си променяш намерениата през ден, щот немаш ТЕЖЕСТИ! ДЕЙСТВАЙ КАТ ЛИЧНОС И ВЪПРСА ЗА ДЪЛГЪ, ЕКОНОМИКС И ПРОЧЕЕ ГЛУПОСТИ ШЕ ПРЕСТАНАТ ДА ТЕ ЧОВЪРКАТ....АЙ УСПЕХ, ДАНО ВДЕНЕШ И РАЗРЕДИШ ПОСТОВЕТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
сomet,вместо представените от Вас сложности при запазване на сегашната сгрешена парична система и продължаващи злини, не е ли по-полезно да се прекрати наличната държавна грешка чрез усъвършенствуване на паричната система?Полезно е да се знае, че ако не се допускаше тази държавна грешка държавите нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Само да допълня (за коректност), че изземването/дозаробването на вече задлъжнялите общества може да стане не само с войни или социални революции, а и бавно и постепенно със затягащи хомота реформи. Така, вече изпадналите ги закачат на социални фондове доживот (колкото да се възпроизведат физически), а неизпадналите постепенно ги доизцеждат с данъци (ниски заплати, цени на жилища, цени на възпроизводство, дали е случайно че на Запад покупателната способност днес е в пъти по-ниска отпреди 20 години и още в по-пъти по-ниска отпреди 40 години, което води до заболявания и спиране на възпроизводството).Спасението е само в поддържане контакта с Майката Природа и следване нейните Закони. Здраве и разум! :)(ПП: последен коментар тук.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Атанасио,и със 100 % данък лихва няма да стане това, което очакваш, ако се запазва сгрешената парична система.Ясно е, виждаш последици, но не зачиташ причинител.Сегашният водещ причинител на криза е същият, както през 2008 г. Резултатът е известен: при достатъчно време ескалира поредица от катастрофални стопански кризи.Жалкото е, че не осъзнаваш, че ако сега не се допускаше грешката за налична сгрешена парична система, държавите нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Нещата се оправят много лесно с данък лихва по държ.дългове защото лихвата по принцип е ДОХОД а доходите трябва да се облагат с данък както реши СУВЕРЕНА ,който е делегирал права на депутати които да трябва да вземат правилните мерки но тъй като депутатите са неуки плюс алчност и т.н. до психопатии нещата трябва да се решават с петиции ,референдуми и т.н. конституц.права но пак има проблем защото много малко хора са запознати с нещата и какви мерки трябва да се вземат ,и затова пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034преповтарямс цел да запозная повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да контролира политиците чрез петиции и т.н. конституционни права и т.н. Казването на истината е с цел покаяние и съм обяснил подробно ,и за казаното от Мойсей на чужденец давай с лихва'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още