IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа

Пазарите очакват ниските инфлация и реални лихви да се задържат още дълги години, пише бившят финансов министър на САЩ

19:01 | 18.02.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лари Съмърс. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Лари Съмърс. Снимка: Архив, Ройтерс

Когато основното предизвикателство пред политиката на централните банки бе да създадат доверие, че пресата за пари ще се контролира, за тях беше подходящо ревностно да бранят своята независимост. Когато предизвикателството е да се ускори, а не да се прекърши, икономическият ръст, е нужно повече сътрудничество между местните фискални власти и чуждите контрагенти, ако е необходимо.

Основният проблем с трайната стагнация е, че неутралните реални лихви са твърдени ниски. Те обаче не могат да бъдат увеличени чрез паричната политика. Наистина, до степента, в която лесните пари работят чрез увеличаване на инвестициите и намаляване на бъдещето търсене, това всъщност ще понижи неутралните реални лихви по-късно. Ето защо основната отговорност за разрешаването на трайната стагнация трябва да почива на фискалната политика. Една експанзионистична фискална политика може да намали националните спестявания, да увеличи неутралните реални лихви и да стимулира растежа.

Фискалната политика има и други предимства, особено когато се провежда чрез публични инвестиции. Във времена на ниски реални лихви, ниски цени на суровините и висока структурна безработица моментът е идеален за голяма публична инвестиционна програма. Ето защо е трагично, че днес САЩ федералните инфраструктурни инвестиции са близки до нулата, а новите инвестиции на правителството са по-ниски от когато и да било от близо шест десетилетия.

Вярно е, че една експанзионистична фискална политика ще увеличи дефицитите, а мнозина се притесняват, че поддържането на големи дефицити ще постави допълнителен товар върху бъдещите поколения, които ще се изправят пред предизвикателството на застаряващото общество. Но тези бъдещи поколения ще бъдат по-добре, ако да дължат много пари под формата на дългосрочни облигации при ниски лихви във валута, която могат да напечатат, отколкото, ако наследят огромната отговорност за разсрочване на задълженията.

Традиционното опасение спрямо бюджетните дефицити се фокусира върху тяхното влияние върху увеличаването на лихвите и задушаването на инвестициите. На фона на ниските доходности и високите цени на облигациите пазарите изпращат ясен сигнал, че искат повече, а не по-малко, правителствен дълг. Чрез стимулирането на растежа и позволяването на инфлацията да нарасне, което ще позволи да се намалят реалните капиталови разходи, фискалната експанзия сега насочва инвестициите вместо да ги изтласква.

Основното ограничение пред индустриализираните световни икономики днес е от страна на търсенето вместо от страната на предлагането. Това означава, че мерките, които увеличават потенциалното предлагане чрез стимулиране на гъвкавостта са по-маловажни, отколкото мерките, които предлагат потенциално увеличаване на търсенето, като например регулаторна реформа и реформа на данъците за бизнеса. Други структурни политики, които ще стимулират търсенето, включват стъпки за увеличаване на инвестициите във възобновяеми технологии, които могат да заменят изкопаемите горива, и мерки за увеличаване на дела на общия доход, който отива към тези с висока склонност към потребление, като подкрепа за профсъюзите и покачване на минималните заплати. Така, Джон Мейнард Кейнс, който пише в подобна ситуация в края на 30-те години на ХХ век, правилно подчерта нуждата от политически насоки, които да стимулират доверието сред бизнеса – най-евтината форма на стимулите – и да увеличат възнагражденията на работниците.

Ако всяка страна, изправена пред трайна стагнация днес, успее да се пребори с нея самостоятелност, резултатът би бил благоприятен за глобалната икономика. Но международният фокус и координация имат да играят ключови допълнителни роли. В края на краищата трайната стагнация увеличава заразата от слабостите на икономиката. Ето защо, пише Съмърс, основното нещо, което трябва да направят политиците, е да диагностицират проблема правилно и да извършат подходящите поправки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа "Малко им бяха балони и кризи, искат още.И ще си ги получат. нека, обаче, скапаните "тарикати" от шменти-капеланското съсловие, този път, преминат към маргиналите. Да ги види баба Пръдла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че Лари Съмърс признава заобиколно проблема и трябва увеличение на заплатите и да ''диагностицират проблема правилно и да извършат подходящите поправки''), и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Кризата е системна тоест трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихва и инфлация казано кратко Повече и подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Хората по света обедняват експоненциално, в развития свят изчезна средната класа, а на другаря Лари спестяванията му виновни. Ами то само дедовият ми е останал в дебитната карта и жена ми все иска да си я държи в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
Боян
преди 8 години
Доста *** статия, пълна с теории на кой ли не без никаква цел и посока. Като според мен единственото което се чете между редовете е че държавата трябва да поддържа инфлацията и това е единственото спасение на света, което е ПЪЛНА ЛЪЖА. Истината е че някой трябва да взема дългове, за да поеме огромните спестявания на БОГАТИТЕ за да може техните пари да се увеличават. Докато неравенството между богатите и бедните се увеличава и проблемите ще се увеличават, не започне ли това неравенство да намалява нищо добро не ни очаква. Но за жалост навсякъде по света те са много АЛЧНИ и се борят кой да е по-богат и за да е той по-богат трябва гражданите от неговата страна да са по-бедни. Засега не се вижда как ще се излезе от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
ше пукясям от смех!Ми давай: забрани кешъ, напрай агресивно поуитикс.ОБАЧЕ: ВИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ***. Хората нама да ви гуедат като елен прад фарове....Други правителства ше повадът война с повече КЕШ И ВИСОКИ ЛИХВИ...Хората ше ви ПРОТИВОДЕЙСТВАТ! 1:1 ШЕ ВИ ИЗПЪЛНЕВА САМО МАЛОБРОЙНАТА ПРЕЗАДОВОБЕНА ПРОСЛОЙКА, ДЕТ СЕ ИМАТ ЗА БЕЗСМЪРТНИ! А ,ДА И АТОМНАТА БОМБА ЧАКА АКТИВАЗИОН.Разбъркай още повече *** и да видима КОЙ-КОГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЛАРИ СЪМЪРС - главния герой във филма ВЪТРЕШНА АФЕРА разкриващ механизмите на възникване на кризата от 2008 година. ЗАЩО ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК НЕ Е В ЗАТВОРА?!КОЙ МУ ВЯРВА И ЗАЩО ПУПЛИКУВАТЕ СКОТОУМИЯТА МУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
да ше забранат офшорките у шестък нали тряя да грабат да плюскат да трупат мегальони в сметките само къде ше ги носат тея точки в системата незнам на оня свят сигурно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Ким Чен Ун "е "умерен" комунист в сравнение с Лари Съмърс. Печатането на пари беше негова идея (като съветник на Обама и Фед), прочетете му изказванията от последния месец за забрана на кеша, отрицателни лихви и бутане на инфлацията. Наистина го мисля даже Ким не си позволява да отива толкова на ляво, единствено във Венецуела го слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
през ноември 2013год. на научната конференция на МВФ Лари Съмърс и Пол Кругман предложиха отрицателни лихви като вариант за да се стимулира икономиката ,да има растеж но това няма да помогне макар ,че 1931г. в Австрия има експеримент с отриц. лихви на Силви ГезелТова което трябва да се направи е забрана на офшорките защото са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика после ''данък Тобин'' ,данък лукс и т.н. с цел 6% бюджетни излишъци които се инвестират в точно опред.неща - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 тоест БВП може да расте до някъде и западният свят отдавна мина границата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
тая пепелянка Самърс няма ли някой да го бутне нещо от високо да падне или някоя кола нещо на улицата да го претрепе ? Заради тая гад колко проблеми и кризата и сега искат да махат кеша зарад тоя, май най-доброто решение е чувала и да се приключва въпроса с такива като тоя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още