IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа

Пазарите очакват ниските инфлация и реални лихви да се задържат още дълги години, пише бившят финансов министър на САЩ

19:01 | 18.02.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лари Съмърс. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Лари Съмърс. Снимка: Архив, Ройтерс

Заседнали в неутралното

Също както цената на пшеницата се нагажда, за да балансира търсенето и предлагането, съвсем логично е да предположим, че лихвените проценти – цената на парите, се приспособяват, за да балансират тенденциите на предлагане на спестявания и на търсене на инвестиции в една икономика. Прекомерните спестявания потискат лихвените проценти, а тенденциите при прекомерно търсене на инвестиции ги движи нагоре. Позовавайки се на шведския икономист Кнут Виксел, можем да приемем, че реалната лихва, която балансира спестяванията и инвестициите при пълна заетост, е „натурална“, или „неутрална“ реална лихва.

Трайна стагнация възниква, когато неутралните реални лихвени проценти са много ниски, че не могат да бъдат постигнати чрез конвенционална парична политика на централните банки. В този смисъл желаните нива на спестявания надхвърлят желаните нива на инвестициите, което води до недостатъчно търсене и притъпен растеж.

Тази картинка се вписва в тази, която наблюдаваме през последните години. Реалните лихвени проценти са много ниски, търсенето е слабо, а инфлацията е ниска – точно както някой би очаквал при наличието на прекомерни спестявания. Заради липсата на много добри инвестиционни възможности спестяванията се насочиха към съществуващи активи, причинявайки инфлация на цените на тези активи (т.нар. asset price inflation).

За да бъде трайната стагнация правдоподобна хипотеза, трябва да са налице добри причини да предположим, че неутралните лихвени проценти намаляват и сега са ненормално ниски. А всъщност редица изследвания се опитват да проверят този въпрос и откриха спадове от няколко процентни пункта. Още по-убедителни са увеличаващите се доказателства, според които през последното поколение редица фактори са увеличили склонността на населението в развитите страни да спестява и са намалили склонността му да инвестира.

Прекомерните спестявания бяха стимулирани от ръстовете на неравенството и от дела на дохода, падащ се на богатите, увеличаването на несигурността относно времето до пенсиониране и възможността за получаване на облаги, понижената способност за заемане, както и натрупването на големи активи от чуждестранните централни банки и държавни инвестиционни фондове. Намалените инвестиции бяха стимулирани от по-бавен растеж на работната сила, достъпността на евтини капиталови стоки и по-стриктен достъп до кредит (след като кредитирането е по-регулирано от преди). Може би най-важното – новата икономика създава тенденция за запазване на капитала.

Редица изследвания проучиха влиянието на тези фактори и опитаха да изчислят докъде стигнаха в намаляването на неутралните реални лихвени проценти. Едно от последните и най-задълбочено от тях – това на Лукаш Ракел и Томас Смит от Централната банка на Англия, заключава, че в индустриализирания свят неутралните лихвени проценти спаднаха с около 4,5 процентни пункта през последните 30 години и е твърде вероятно да останат ниски в бъдеще. Заедно с текущите цени на дългосрочните облигации, това предполага, че стагнацията в японски стил, която зарази индустриалния свят през последните години, може би е сред нас вече известно време.

Различна диагноза

Не всички икономисти се уповават на хипотезата за продължаващата стагнация. Например, на фона на създаването на монументалната история за финансовите кризи с Кармен Райнхарт Кенет Рогоф приписва текущите трудности на прекомерното натрупване на дълг и последващото намаляване на задлъжнялостта. Но докато със сигурност тези неща са допринесли за финансовата криза, те изглежда не са достатъчни, за да се справят с продължителното бавно възстановяване. Нещо повече – теорията за натрупване на дългове не предоставя разумно обяснение за тренда, дълъг цяло едно поколение, към по-ниски неутрални реални лихвени проценти. Изглежда по-логично е да се погледне на дълговите натрупвания, описани от Рогоф, не просто като екзогенни събития, а по-скоро като следствие от растящия излишък на спестявания над инвестициите и на политиките на лесни пари, нужни за запазването на пълната заетост.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа "Малко им бяха балони и кризи, искат още.И ще си ги получат. нека, обаче, скапаните "тарикати" от шменти-капеланското съсловие, този път, преминат към маргиналите. Да ги види баба Пръдла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че Лари Съмърс признава заобиколно проблема и трябва увеличение на заплатите и да ''диагностицират проблема правилно и да извършат подходящите поправки''), и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Кризата е системна тоест трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихва и инфлация казано кратко Повече и подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Хората по света обедняват експоненциално, в развития свят изчезна средната класа, а на другаря Лари спестяванията му виновни. Ами то само дедовият ми е останал в дебитната карта и жена ми все иска да си я държи в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
Боян
преди 8 години
Доста *** статия, пълна с теории на кой ли не без никаква цел и посока. Като според мен единственото което се чете между редовете е че държавата трябва да поддържа инфлацията и това е единственото спасение на света, което е ПЪЛНА ЛЪЖА. Истината е че някой трябва да взема дългове, за да поеме огромните спестявания на БОГАТИТЕ за да може техните пари да се увеличават. Докато неравенството между богатите и бедните се увеличава и проблемите ще се увеличават, не започне ли това неравенство да намалява нищо добро не ни очаква. Но за жалост навсякъде по света те са много АЛЧНИ и се борят кой да е по-богат и за да е той по-богат трябва гражданите от неговата страна да са по-бедни. Засега не се вижда как ще се излезе от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
ше пукясям от смех!Ми давай: забрани кешъ, напрай агресивно поуитикс.ОБАЧЕ: ВИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ***. Хората нама да ви гуедат като елен прад фарове....Други правителства ше повадът война с повече КЕШ И ВИСОКИ ЛИХВИ...Хората ше ви ПРОТИВОДЕЙСТВАТ! 1:1 ШЕ ВИ ИЗПЪЛНЕВА САМО МАЛОБРОЙНАТА ПРЕЗАДОВОБЕНА ПРОСЛОЙКА, ДЕТ СЕ ИМАТ ЗА БЕЗСМЪРТНИ! А ,ДА И АТОМНАТА БОМБА ЧАКА АКТИВАЗИОН.Разбъркай още повече *** и да видима КОЙ-КОГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЛАРИ СЪМЪРС - главния герой във филма ВЪТРЕШНА АФЕРА разкриващ механизмите на възникване на кризата от 2008 година. ЗАЩО ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК НЕ Е В ЗАТВОРА?!КОЙ МУ ВЯРВА И ЗАЩО ПУПЛИКУВАТЕ СКОТОУМИЯТА МУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
да ше забранат офшорките у шестък нали тряя да грабат да плюскат да трупат мегальони в сметките само къде ше ги носат тея точки в системата незнам на оня свят сигурно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Ким Чен Ун "е "умерен" комунист в сравнение с Лари Съмърс. Печатането на пари беше негова идея (като съветник на Обама и Фед), прочетете му изказванията от последния месец за забрана на кеша, отрицателни лихви и бутане на инфлацията. Наистина го мисля даже Ким не си позволява да отива толкова на ляво, единствено във Венецуела го слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
през ноември 2013год. на научната конференция на МВФ Лари Съмърс и Пол Кругман предложиха отрицателни лихви като вариант за да се стимулира икономиката ,да има растеж но това няма да помогне макар ,че 1931г. в Австрия има експеримент с отриц. лихви на Силви ГезелТова което трябва да се направи е забрана на офшорките защото са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика после ''данък Тобин'' ,данък лукс и т.н. с цел 6% бюджетни излишъци които се инвестират в точно опред.неща - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 тоест БВП може да расте до някъде и западният свят отдавна мина границата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
тая пепелянка Самърс няма ли някой да го бутне нещо от високо да падне или някоя кола нещо на улицата да го претрепе ? Заради тая гад колко проблеми и кризата и сега искат да махат кеша зарад тоя, май най-доброто решение е чувала и да се приключва въпроса с такива като тоя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още