IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа

Пазарите очакват ниските инфлация и реални лихви да се задържат още дълги години, пише бившят финансов министър на САЩ

19:01 | 18.02.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Лари Съмърс. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Лари Съмърс. Снимка: Архив, Ройтерс

Колкото изненадващи бяха последната финансова криза и рецесията, толкова беше и поведението на световните индустриализирани икономики и финансови пазари по време на възстановяването, пише професорът от Харвардския университет и бивш финансов министър на САЩ Лорънс Съмърс за списание Foreign Affairs.

Мнозина наблюдатели очакваха необичайно дълбоката рецесия да бъде последвана от необичайно силно възстановяване, производството и заетостта да се върнат на трендовите нива относително бързо. Въпреки агресивната парична политика на Федералния резерв на САЩ (Фед), възстановяването (както в САЩ, така и по света) се размина с очакванията и е доста по-слабо в сравнение с предишните. Ако американската икономика се беше представила добра, както Бюджетната служба към Конгреса предвиди през август 2009 г. - след приемането на стимулите и старта на възстановяването – днес американският брутен вътрешен продукт (БВП) щеше да бъде с 1,3 тлрн. долара по-висок от това, което е.

През 2009 г. почти никой не си представяше, че лихвените проценти в САЩ ще останат близки до нулата в продължение на шест години, че основната лихва в Европа ще стане отрицателна, а централните банки на държавите от Г-7 ще увеличат счетоводните си баланси с общо над 5 трлн. долара. Ако на икономистите беше казано, че паричната политика ще има подобен курс, те уверено щяха да предвидят, че инфлацията ще се превърне в сериозен проблем и щяха да бъдат шокирани да разберат, че потребителските цени в САЩ, Европа и Япония като цяло останаха доста под двата процента.

В навечерието на кризата съотношенията на правителствен дълг към БВП скочиха рязко – от 41% през 2008 г. до 74% днес в САЩ, от 47% до 70% в Европа и от 95% до 126% в Япония. Все още дългосрочните лихвени проценти са забележително ниски, като от началото на 2016 г. доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) е около 2% в САЩ, около 0,5% в Германия и около 0,2% в Япония. Наличието на толкова ниски лихви означава, че в момента пазарите очакват ниската инфлация и ниските реални лихвени проценти да се задържат дълги години.

С подходящите уговорки относно сложността за извличане на изводи от облигационните пазари е разумно да се каже, че се очаква инфлацията за целия индустриализиран свят да бъде близка до 1% за още едно десетилетие и че реалните лихвени проценти да бъдат около нулата за това време. С други думи – след близо седем години на възстановяване в САЩ пазарите не очакват „нормалните“ условия да се завърнат скоро.

Ключът за разбиране на тази ситуация лежи на концепцията за трайна стагнация (т.нар. secular stagnation), изложена за пръв път от икономиста Алвин Хансен през 30-те години на ХХ век. Според него икономиките от индустриализирания свят страдат от дисбаланс, произлизащ от растящата склонност за спестяване и намаляващата склонност за инвестиране. Резултатът е, че прекомерните спестявания завличат търсенето, намаляват растежа и инфлацията, а дисбалансът между спестяванията и инвестициите понижават реалните лихвени проценти. Когато бъде постигнат значителен растеж – както в САЩ между 2003 и 2007 г. - той идва от опасни нива на кредитиране, които превръщат прекомерните спестявания в неустойчиви нива на инвестиции (които в случая доведоха до издуването на балон в сектора на имотите).

И други обяснения за това, което се случва, бяха предложени – теорията на Кенет Рогоф за нарастването на дълговете, теорията на Робърт Гордън за неравновесията, причинени от страна на предлагането, теорията на Бен Бернанке за прекомерните спестявания и теорията на Пол Кругман за ликвидния капан. Всички те имат някаква обоснованост, но теорията за трайната стагнация предлага най-изчерпателно описание на ситуацията и най-добрата база за политически предписания. Добрите новини са, че въпреки развитието на ситуацията в Китай и другаде увеличава риска, че глобалните икономически условия ще се влошат, една експанзионистична фискална политика от страна на американското правителство ще помогне за преодоляването на проблема с трайната стагнация и ще възвърне растежа.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Лари Съмърс: Нужна е експанзионистична фискална политика за връщане на растежа "Малко им бяха балони и кризи, искат още.И ще си ги получат. нека, обаче, скапаните "тарикати" от шменти-капеланското съсловие, този път, преминат към маргиналите. Да ги види баба Пръдла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Радвам се ,че Лари Съмърс признава заобиколно проблема и трябва увеличение на заплатите и да ''диагностицират проблема правилно и да извършат подходящите поправки''), и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Кризата е системна тоест трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихва и инфлация казано кратко Повече и подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Хората по света обедняват експоненциално, в развития свят изчезна средната класа, а на другаря Лари спестяванията му виновни. Ами то само дедовият ми е останал в дебитната карта и жена ми все иска да си я държи в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
Боян
преди 8 години
Доста *** статия, пълна с теории на кой ли не без никаква цел и посока. Като според мен единственото което се чете между редовете е че държавата трябва да поддържа инфлацията и това е единственото спасение на света, което е ПЪЛНА ЛЪЖА. Истината е че някой трябва да взема дългове, за да поеме огромните спестявания на БОГАТИТЕ за да може техните пари да се увеличават. Докато неравенството между богатите и бедните се увеличава и проблемите ще се увеличават, не започне ли това неравенство да намалява нищо добро не ни очаква. Но за жалост навсякъде по света те са много АЛЧНИ и се борят кой да е по-богат и за да е той по-богат трябва гражданите от неговата страна да са по-бедни. Засега не се вижда как ще се излезе от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
ше пукясям от смех!Ми давай: забрани кешъ, напрай агресивно поуитикс.ОБАЧЕ: ВИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ***. Хората нама да ви гуедат като елен прад фарове....Други правителства ше повадът война с повече КЕШ И ВИСОКИ ЛИХВИ...Хората ше ви ПРОТИВОДЕЙСТВАТ! 1:1 ШЕ ВИ ИЗПЪЛНЕВА САМО МАЛОБРОЙНАТА ПРЕЗАДОВОБЕНА ПРОСЛОЙКА, ДЕТ СЕ ИМАТ ЗА БЕЗСМЪРТНИ! А ,ДА И АТОМНАТА БОМБА ЧАКА АКТИВАЗИОН.Разбъркай още повече *** и да видима КОЙ-КОГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЛАРИ СЪМЪРС - главния герой във филма ВЪТРЕШНА АФЕРА разкриващ механизмите на възникване на кризата от 2008 година. ЗАЩО ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК НЕ Е В ЗАТВОРА?!КОЙ МУ ВЯРВА И ЗАЩО ПУПЛИКУВАТЕ СКОТОУМИЯТА МУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
да ше забранат офшорките у шестък нали тряя да грабат да плюскат да трупат мегальони в сметките само къде ше ги носат тея точки в системата незнам на оня свят сигурно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Bobby_bul
преди 8 години
Ким Чен Ун "е "умерен" комунист в сравнение с Лари Съмърс. Печатането на пари беше негова идея (като съветник на Обама и Фед), прочетете му изказванията от последния месец за забрана на кеша, отрицателни лихви и бутане на инфлацията. Наистина го мисля даже Ким не си позволява да отива толкова на ляво, единствено във Венецуела го слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
през ноември 2013год. на научната конференция на МВФ Лари Съмърс и Пол Кругман предложиха отрицателни лихви като вариант за да се стимулира икономиката ,да има растеж но това няма да помогне макар ,че 1931г. в Австрия има експеримент с отриц. лихви на Силви ГезелТова което трябва да се направи е забрана на офшорките защото са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика после ''данък Тобин'' ,данък лукс и т.н. с цел 6% бюджетни излишъци които се инвестират в точно опред.неща - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 тоест БВП може да расте до някъде и западният свят отдавна мина границата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
тая пепелянка Самърс няма ли някой да го бутне нещо от високо да падне или някоя кола нещо на улицата да го претрепе ? Заради тая гад колко проблеми и кризата и сега искат да махат кеша зарад тоя, май най-доброто решение е чувала и да се приключва въпроса с такива като тоя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още