IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налице ли са условията за нова криза?

Поскъпването на акциите, провокирано от финансово инженерство и ликвидност, подготвя почвата за глобална криза, коментира Сaтяджит Дас за MarketWatch

08:40 | 27.02.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През последните няколко години цените на акциите по света се покачваха стабилно, а разпродажбите през август 2015 г. и в началото на 2016 г. бяха определени от редица анализатори като здравословна корекция. Но поскъпването на акциите беше провокирано от финансово инженерство и наливане на ликвидност, които подготвят почвата за глобална финансова криза, която може да конкурира тази от 2008 г., пише Сaтяджит Дас в коментар за MarketWatch.

Условията за криза са изцяло налице: надценяване на финансовите активи, значителен ливъридж, продължителна дефлация и нисък растеж, излишно предприемане на рискове, като се разчита на централните банки за ликвидност и за овладяване на колебанията.

В САЩ например обратното изкупуване на акции достигна нивата от 2007 г. от около 500 млрд. долара годишно. Като се включат дивидентите, компаниите връщат на акционерите около 1 трлн. долара годишно, което е около 90% от печалбите. Цените на акциите се влияят от допълнителни фактори като сливания и придобивания, хедж фондове и инвеститори активисти, които настояват за връщане на капитали и корпоративни преструктурирания. 

Основният двигател на цените на акциите е ликвидността под формата на нулеви лихвени проценти и количествени облекчения.

Със сигурност и стабилните печалби подкрепиха акциите. Но средно 70-80% от тях идват от рязане на разходи, а не от ръст на приходите. От средата на 2014 г. маржовете на корпоративната печалба стагнираха и може и да се свият.

Ключов фактор са колебанията на валутните пазари. Силният долар натежава на печалбите на компаниите, а 10-процентово поскъпване на американската валута се равнява на 4-5% спад в печалбата. Подемите на европейските и японските пазари бяха донякъде генерирани от спада в курса на еврото и йената.

Липсата на подобрение в приходите и слабият ръст на печалбите означава, че скорошното поскъпване на акциите отразява по-големи разлики между пазарната цена на една акция и печалбата на акция, както и между пазарната и счетоводната цена на една акция.

Нестабилната обстановка се вижда и в други елементи от поведението на пазарните участници. Инвеститорите, които преследват ръст на приходите и печалбата, стимулират покачването на оценките на акциите, а същевременно 80% от новите първични публични предлагания са на компании без печалба. Значителна част от активността се генерира от инвеститори в дялов капитал, които се възползват от високите стойности и продават дела си.

Друг клас активи е под подобен стрес. Държавните облигации по света, освен ако не са на закъсали държави като Гърция, Украйна и Венецуела, се търгуват на рекордно ниски нива. Над 7 трлн. долара под формата на държавни облигации по света имат отрицателна доходност. 

Липсата на възвръщаемост на дълговите пазари доведоха до надценяване на кредитните пазари. Инвеститорите предприемат допълнителни рискове и се насочват към корпоративните облигации, в следствие на което обаче доходността им пада. В началото на 2015 г. средната стойност беше 2,9%.

С понижението на доходността на корпоративните облигации инвеститорите проявиха интерес към книжа с по-висока доходност без рейтинг или пък от развиващите се пазари, включително от все по-екзотични емитенти от Африка и Азия.

Съотношението между риск и възвръщаемост се изкривява, тъй като инвеститорите вече не са компенсирани за истинския риск от фалит. Предвид ниските лихвени проценти, инвеститорите стават уязвими при повишаването на ставките. Увеличение на лихвените проценти с 1 процентен пункт би довело до около 7% понижение в стойността на американските корпоративни облигации.

Цените на недвижимите имоти растат в глобален мащаб, като чрез приходите от отдаване под наем инвеститорите се опитват да диверсифицират портфолиото си и да компенсират ниските проходи от финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Налице ли са условията за нова криза? "- По-скоро, "Откога са налице такива условия?"Отговор: Откак лакомията движи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Дори прочути икономистите, галеници на медиите, започват, макар все още неуверено, да споменават хипотези за свят без растеж, поне в т. нар. напреднали страни. Такъв е случаят в САЩ с Пол Кругман и Лари Съмърс, за които стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlПроф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също го казва - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498 През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява прекрасно - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ подробно - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684И бърка малко защото не взима под внимание 3,5млрд. жители на Земята които живеят с доход до 2$ тоест ако им се увеличи покупателната способност ще има увеличение на търсенето и фиаското може да продължи още известно време но това не променя факта ,че в една затворена система като Земята заради глобалното затопляне и изчерпаемите енергийни ресурси не може да има постоянен растеж от който се нуждае лихварството САЩ отдавна прехвърлиха тавана на реалният БВП а това което виждаме е инфлация и финан.сектор а не реален БВП КОЙ РАЗБРАЛ ,РАЗБРАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Сaтяджит Дас го е казал хубаво ,че признаците за кризата са налице и може да не стане защото има 3,5 млрд. жители на Земята които живеят с до 2$ на ден тоест ако им се увеличи покупателната способност ще се увеличи търсеното но това ще е временно и аз за това обяснявам за принципа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 ,че за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята заради глобалното затопляне и изчерпаемите енергийни ресурси и затова трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,и Жак Фреско говори за това още 1974год.(след 4 минута)- https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 Казано образно каква полза ,че си спечелил в казиното на Титаник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Аз съм длъжен да пиша ,да кажа истината за всичко ,и че всеки трябва да отговаря пред Бог за делата си и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099но тъй като някои не разбират от дума трябва да се държат в затвора защото са опасни за обществото и не става въпрос за отмъщение ,и съм далеч от мисълта да съдя а просто искам да помогна и да видим как да се оправи всичко за да се избегне хаоса ,войни ,и трябва да се молим и да прощаваме но и да се казва истината - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1722204501391110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
ТРЯБВА НОВА СИСТЕМА - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА БЕЗ ЛИХВАРСТВО И ИНФЛАЦИЯ------Няма да те чуят ... вълните няма да са с такава аплитуда и честота, т.е. няма "далавера"....а ТЕ не могат да живеят ако няма "пари прим"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 12 Омагьосаният кръг е ,че става с инфлация ако доходите е следват и Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/тоест '10. Инфлацията води до разхищение и природните ресурси...' - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/ ТРЯБВА НОВА СИСТЕМА - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА БЕЗ ЛИХВАРСТВО И ИНФЛАЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
прав си за едно ,че трябва да се изчака ''те'' да си оправят кашата която забъркаха и да си признаят системната криза - както обичам да казвам сами се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна Но има голяма но ,че искат да си е карат по старому с инфлация и т.н. методи и статията ''Грешката на Йелън, или когато икономическото разширяване наистина умира от старост'' е добра - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1720990021512558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 8 години
замя не въпреки 4е важи твърдението 4е ве4е не се произвежда..най добрата инвестиция за вси4ки времена са машини за пе4атане на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Моето мнение е да се инвестира в земя--Знаеш ли от къде продължава да се храни и поддържа кризата ?! Ами точно от желанието "да инвестираш в нещо", "да търсиш убежище", "да хванеш вълната в другата посока" и т.н... т.е. казано на жаргон - "да продължаваш да движиш".Точно този стремеж - да провокираш "масите" да се юрне в едната посока и след това да я контрираш, продължава да поддържа кризата! А продължава да я поддържа, защото "масата" осъзна, че това което трябва да прави, за да има равновесие и стабилност е ... НИЩО ДА НЕ ПРАВИ, т.е. да стои максимално близо до абсцисата, което в дългосрочен план ще вкарва Системата в балансировъчно състояное!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още