IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налице ли са условията за нова криза?

Поскъпването на акциите, провокирано от финансово инженерство и ликвидност, подготвя почвата за глобална криза, коментира Сaтяджит Дас за MarketWatch

08:40 | 27.02.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През последните няколко години цените на акциите по света се покачваха стабилно, а разпродажбите през август 2015 г. и в началото на 2016 г. бяха определени от редица анализатори като здравословна корекция. Но поскъпването на акциите беше провокирано от финансово инженерство и наливане на ликвидност, които подготвят почвата за глобална финансова криза, която може да конкурира тази от 2008 г., пише Сaтяджит Дас в коментар за MarketWatch.

Условията за криза са изцяло налице: надценяване на финансовите активи, значителен ливъридж, продължителна дефлация и нисък растеж, излишно предприемане на рискове, като се разчита на централните банки за ликвидност и за овладяване на колебанията.

В САЩ например обратното изкупуване на акции достигна нивата от 2007 г. от около 500 млрд. долара годишно. Като се включат дивидентите, компаниите връщат на акционерите около 1 трлн. долара годишно, което е около 90% от печалбите. Цените на акциите се влияят от допълнителни фактори като сливания и придобивания, хедж фондове и инвеститори активисти, които настояват за връщане на капитали и корпоративни преструктурирания. 

Основният двигател на цените на акциите е ликвидността под формата на нулеви лихвени проценти и количествени облекчения.

Със сигурност и стабилните печалби подкрепиха акциите. Но средно 70-80% от тях идват от рязане на разходи, а не от ръст на приходите. От средата на 2014 г. маржовете на корпоративната печалба стагнираха и може и да се свият.

Ключов фактор са колебанията на валутните пазари. Силният долар натежава на печалбите на компаниите, а 10-процентово поскъпване на американската валута се равнява на 4-5% спад в печалбата. Подемите на европейските и японските пазари бяха донякъде генерирани от спада в курса на еврото и йената.

Липсата на подобрение в приходите и слабият ръст на печалбите означава, че скорошното поскъпване на акциите отразява по-големи разлики между пазарната цена на една акция и печалбата на акция, както и между пазарната и счетоводната цена на една акция.

Нестабилната обстановка се вижда и в други елементи от поведението на пазарните участници. Инвеститорите, които преследват ръст на приходите и печалбата, стимулират покачването на оценките на акциите, а същевременно 80% от новите първични публични предлагания са на компании без печалба. Значителна част от активността се генерира от инвеститори в дялов капитал, които се възползват от високите стойности и продават дела си.

Друг клас активи е под подобен стрес. Държавните облигации по света, освен ако не са на закъсали държави като Гърция, Украйна и Венецуела, се търгуват на рекордно ниски нива. Над 7 трлн. долара под формата на държавни облигации по света имат отрицателна доходност. 

Липсата на възвръщаемост на дълговите пазари доведоха до надценяване на кредитните пазари. Инвеститорите предприемат допълнителни рискове и се насочват към корпоративните облигации, в следствие на което обаче доходността им пада. В началото на 2015 г. средната стойност беше 2,9%.

С понижението на доходността на корпоративните облигации инвеститорите проявиха интерес към книжа с по-висока доходност без рейтинг или пък от развиващите се пазари, включително от все по-екзотични емитенти от Африка и Азия.

Съотношението между риск и възвръщаемост се изкривява, тъй като инвеститорите вече не са компенсирани за истинския риск от фалит. Предвид ниските лихвени проценти, инвеститорите стават уязвими при повишаването на ставките. Увеличение на лихвените проценти с 1 процентен пункт би довело до около 7% понижение в стойността на американските корпоративни облигации.

Цените на недвижимите имоти растат в глобален мащаб, като чрез приходите от отдаване под наем инвеститорите се опитват да диверсифицират портфолиото си и да компенсират ниските проходи от финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Финан.капитализъм премина всякакво граници С манипулациите на Либор са откраднати около 8 трлн. и се платиха някакви милиарди глоба За Форекса е страшно защото се въртят 4-5трлн. на ден и не се знае колко се краде но сигурно е трилиони и трябва ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoфинансовата криза от 2008 г. е струвала приблизително 25 000 000 000 000(трлн.) долара - http://***.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/viktor-iocov-ima-opasnost-ot-nov-vid-finansova-kriza-211275/СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО за които няма давност но и дори да има всеки трябва да отговаря пред Бог за делата си и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Не става въпрос за отмъщение и съм далеч от мисълта да съдя а просто искам да помогна и да видим как да се оправи всичко за да се избегне хаоса ,войни ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
тва беше както преди с еврака и долара...еврака ка4и и в края на сесията преди да затвори Европа и се по4ваше орязване на рейтинги на евро страни и още нещо беше но ми излетя от тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Под статията на нобелиста по икономика Робърт Шилер за фондовият пазар ,че се е утроил в коментар 8 и 9 съм дал още линкове - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/Отделна тема са 80трлн. сенчесто банкиранеМоето мнение е да се инвестира в земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
А ДА НЕМА ДА ВЪРНЕ ЩЕ СИ ВЪРНЕ И ЩЕ СИ Направи нови рекорди и така до края на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Орязването на разходите в повечето случаи се дължи на намаляването на лихвите по кредитите, но тази виртуална печалба бързо ще изчезне, когато лихвите се възстановят на нормалните си нива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Облигации, акции - макции, дцк-та, хеджове - меджове и всякакви други еквилибристики в опит- "празното" да се напълни от "очаквания" идващи от " друго празно", напълнено и то от "очаквания", се явяват не "финансово инженерство", а направо финансова АЛХИМИЯ, т.е. ЛЪЖЕхимия! А ЛЪЖЕхимията води само до едно - смърт на този, който експериментира с нея!п.п. Откажете се от напразни илюзии, че може да вземеш нещо от там, от където никога не е трябвало да очаквате, че може да вземете нещо и се решават всички проблеми на мига! ПРОБЛЕМА НА ГЛОБАЛНАТА КРИЗА Е, ЧЕ ИМА "ХОРА" (не е ясно дали са такива и затова има кавички) КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ПРИЗНАЯТ ГРЕШКАТА (ЗАГУБАТА) и се инатят като магаре на баир! Затваряй позицията ... няма да върне !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1 В статията ''Грешката на Йелън, или когато икономическото разширяване наистина умира от старост'' - http://***.investor.bg/sasht/337/a/greshkata-na-ielyn-ili-kogato-ikonomicheskoto-razshiriavane-naistina-umira-ot-starost-211828/се загатва за системната криза и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1720990021512558 В началото на 2009год. прочетох статията на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International ''Къде се провалиха икономистите'' - http://greentech-bg.net/?p=2147и така постепенно с много четене ,мислене и гледане на някои документални филми като ''Грубо събуждане''- http://***.dokumentalni.com/?p=185 и т.н. стигнах до изводите ,че идват 3 планетарни катастрофи,и декември 2012год. писах на всички държ.институции включително на ДАНС,и после като отворено писмо на всички.....ВЪПРОСА Е КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ и по-точно как е най-справедливо защото балоните са много и да не плащат само обикновените граждани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
В анализа за Financial Times Сатяджит Дас го каза - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' И аз точно затова казвам ,че да функционира сегашната свет.финан.система с лихвите и т.н. доходност от акции и облигации трябва непрестанен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята тоест става въпрос за системна криза и трябва нова ''система'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Под статията на нобелиста по икономика Робърт Шилер за фондовият пазар ,че се е утроил в коментар 8 и 9 съм дал още линкове - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/ Отделна тема са 80трлн. сенчесто банкиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още