IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешката на Йелън, или когато икономическото разширяване наистина умира от старост

Какъв е оптималният микс от рецесии и разширявания е въпрос, на който икономистите трябва да намерят отговор, твърди коментатор

11:25 | 23.02.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На последната си пресконференция през декември председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън имаше интересна размяна на реплики с репортера от АВС Ребека Джарвис.

Журналистът я попита дали предвид факта, че от историческа гледна точка повечето икономически разширявания западат след толкова дълъг период, доколко тя е убедена, че икономиката на САЩ няма да се върне към рецесия в краткосрочен план.

"Мисля, че е мит, че разширяванията умират от старост. Не мисля, че това е така. Затова фактът, че това е доста дълго разширяване, не ме кара да вярвам, че дните му са преброени", отговори тогава председателят на Фед.

Йелън греши, а заедно с нея и много други, пише за Washington Post икономическият репортер Робърт Самюелсън. Невероятна реалност е, че вярата на икономистите във възможността за безкрайно разширяване е оцеляла и след финансовата криза от 2008-2009 г., и след Голямата рецесия.

Вярно е, както обяснява Йелън, че няма магически праг (да кажем шест години), отвъд който икономическото разширяване трябва да даде път на рецесията, обикновено дефинирана като две тримесечия с намаляващо производство (брутен вътрешен продукт). Бизнес циклите се различават. Важно е още обаче, че колкото по-дълго продължи едно разширяване, толкова повече то променя настроенията, поведението и моделите на харчене, и то по начин, който ги обрича. Рано или късно "остаряването" е фатално.

Някои заплахи са широко признати. Голямото търсене на автомобили или жилища се изчерпа. Запасите от потребителски стоки се увеличават, а личните покупки се забавят по-бързо от производството. Има свръхинвестиции в някои сектори (например високотехнологичния), което води до фалити. По-високата инфлация кара Фед да повишава лихвените проценти. А има и външни „шокове“ за икономиката – сериозният срив на цените на петрола например.

Всички тези причини са стандартни. Обикновено им трябва година, за да се наложат в системата. (Средната дължина на 12 рецесии от 1945 г. насам е 11 месеца, твърди National Bureau of Economic Research, академична група, изучаваща рецесиите).

По-малко разбрани и по-унищожителни са широко разпространените промени в икономическо поведение, предизвикани от двете най-дълги бизнес разширявания в американската история: 106-месечният период през 60-те години, или почти 9 години от февруари 1961 г. до декември 1969 г., и дългото десетилетие разширяване между март 1991 г. и март 2001 г. По онова време те изглеждат като приятни триумфи. При повторно вглеждане обаче възходите довеждат до дестабилизиращи спадове, продължили години наред.

Наследството от 60-те години бе инфлационна психология. Американското правителство сякаш обещаваше, че с правилните икономически политики може да сложи край на рецесията и да гарантира „пълна заетост“. Това освободи компаниите и служителите от ограниченията на цените и заплащанията. Последствията бяха опустошителни. На практика, както инфлацията, така и безработицата в САЩ се влошиха, а Фед се колебаше с кое да започне да се бори първо. Инфлацията достигна до цели 13% през 1980 г. Има четири рецесии от 1969 до 1981 г. Американците бяха ужасени. В проучвания на Gallup от 1973 до 1981 г. те последователно класират инфлацията като най-големия проблем на страната.

Възходът през 90-те и началото на новото столетие има подобен, макар и не същия, ефект. Американската икономика изглежда е станала по-малко рискова. Икономистите обявиха „Голямата умереност“ като част от бизнес цикъла. Фед смачка инфлацията. С малки промени на лихвените проценти тя успя да обезвреди сериозни сривове. Имаше само две леки рецесии (1990 и 2001 г.). По-малко рискова икономика оправда преди опасните практики. Банките станаха твърде зависими от краткосрочните заеми. Кредитите за жилища можеха да отидат и при не толкова сигурни кредитополучатели, тъй като работни места имаше много, а цените на жилищата постоянно се почакваха, което засилваше обезпечението.

Сега знаем, че това бе по-скоро "пожелателно мислене". Икономиката не бе станала по-стабилна за постоянно. Парадоксално колкото по-дълго продължаваше просперитетът, толкова по-самозаблуждаващо и самоунищожително мислене предизвикваше той. Психологията се промени към по-лошо, точно както през 60-те години.

Никой не иска сегашното бизнес разширяване скоро да спре. Въпреки че експанзията продължава вече почти седем години, тя все още не се усеща като възстановяване за милиони американци. Както през 60-те години, последиците от срива са продължителен период на завишена нестабилност и тревоги. Но не трябва да игнорираме и по-големия урок от тези епизоди.

Това, което историята ни учи, е тревожно. А то е, че преследването на безкраен просперитет е обречено на провал. А дори може и да се обърне срещу нас. Периодичните рецесии и мечите пазари имат полезна, макар и неприятна, функция. Те напомнят на хората за риска и сдържат инфлацията. Твърде много неуспехи, разбира се, превръщат желаната дисциплина в социална трагедия. Какъв е оптималният микс от рецесии и разширявания? Това е труден, ако не и невъзможен, въпрос, който изисква отговор. Икономистите обаче трябва да се опитат да го намерят, а не го правят.

Проблемът с мисленето, че разширяванията не умират от старост е, че те го правят – не според предвидим график, а просто като практически въпрос. Пренебрегването на това ни дава фалшивото обещание, че някакъв идеален набор от политики може да поддържа икономическото разширяване завинаги. А това няма как да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 7 Трябва да обясня ,че не откривам топлата вода а просто ''нареждам пъзела'' и ''бия камбаната'' за катастрофите които идват ,и Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана и планирана икономика(след 4 минута)- https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2Аз започнах да изследвам всичко след като в началото на 2010год. прочетох статията на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International ''Къде се провалиха икономистите'' - http://greentech-bg.net/?p=2147Така малко по-малко след много четене и мислене стихнах до извода ,че идват 3 планетарни катастрофи и декември 2012год. писах на всички държ.институции включ. на ДАНС - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972после на ЕК ,ЕП на всички евро депутати ,и на ООН ,и незнам дали са прочели отвореното писмо Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като аритм.прогресия за силно гражд.общество ,за да се взема мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Зарадвах се на статията защото и аз точно за това пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 тоест г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го е казва още 2009год. - ''Светът в рецесия или системна криза'' - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ По-важното е какво трябва да се направи защото катастрофите са три петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Основното е забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Стопанската ситуация в САЩ е изяснена. Там страдат от сгрешена парична система.Пример: Ако не се допускаше тази държавна грешка САЩ нямаше да имат сегашни дългове.За стопанско спасение е необходимо прекратяване на тази държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
freegan
преди 8 години
Тудейс емпайърс тумороус ке бидат ашес. Ванга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
няма ли как да им помогнем.... да не се мъчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
няма ли как да им помогнем.... да не се мъчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
d333
преди 8 години
Мда, империята бавно умира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
d333
преди 8 години
Мда, империята бавно умира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още