IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо убийството на руския посланик в Турция е свързано със събитията в Сирия

Bloomberg прави анализ как би се отразило убийството на руския посланик в Турция върху отношенията между двете държави

12:12 | 21.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Убийството на руския посланик в Турция е свързано с гражданската война в Сирия, пише Bloomberg. Видео от нападението показва, че убиецът е крещял религиозни призиви и „Не забравяйте Алепо!“. Това е градът в Сирия, където интересите на Турция и Русия се сблъскаха челно. Ръководителите и на двете държави побързаха да заявят, че атентатът няма да прекъсне връзките между тях. Отношенията между Турция и Русия все още са обтегнати заради сваления миналата година руски самолет над турска територия.

Защо убиецът на руския дипломат спомена Алепо, пита изданието. Алепо е градът, където подкрепяните от Русия сирийски войски разгромиха бунтовниците, които са основно сунити. Битката за града бе толкова яростна, че някои анализатори определиха Алепо като „сирийския Сталинград“. Турция активно помага на бунтовниците от самото начало на конфликта.

Какво ще се случи с помирението между Турция и Русия? Разрив в отношенията между двете държави е малко вероятен, тъй като и от двете страни заявиха, че въпросните отношения са твърде важни. Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу нарече убийството „терористична атака срещу руско-турските отношения“. Руските, турските и иранските министри на външните работи и на отбраната се срещнаха във вторник в Москва и изразиха готовност да посредничат за сирийското мирно споразумение.

Съюзници ли са Русия и Турция, пита Bloomberg. От медията смятат, че е по-правилно да се каже, че те са приятели. Турция и Гърция станаха членове на НАТО през 1952 г. След разпада на СССР през 1991 г. Турция и Русия са търговски партньори и желани една от друга туристически дестинации. През октомври двете страни се договориха и за изграждането на газопровода „Турски поток“

Защо тогава напрежението между двете държави е високо? От началото на гражданската война в Сирия, която избухна през 2011 г., те подкрепят различни страни в конфликта. Турският президент Реджеп Тайп Ердоган нарече президента на Сирия Башар Асад „по-голям терорист от Ислямска държава“, а руският президент Владимир Путин официално изпрати военни в Сирия в помощ на Асад.

Турско-руските отношения рязко се влошиха през 2015 г., след като Турция свали руски изтребител, заявявайки, че той е нарушил въздушното й пространство. Това накара Путин да наложи санкции над внасяните в Русия турски стоки и да ограничи достъпа на руските туристи до Турция. Отношенията между двете държави започнаха да се нормализират, след като Ердоган изрази „дълбоките си извинения“ за инцидента.

Колко тежко би било това за турската икономика? Турската икономика бе сериозно засегната от влошаването на отношенията с Русия. Предприетите от Путин мерки за ограничаване на притока на руски туристи към Турция, наред със серията терористични атаки, които бяха извършени на нейна територия, оказаха силно влияние върху турския туристически бранш, който се равнява на 6% на БВП на страната. Броят на чуждестранните туристи спадна с повече от 25% през октомври, в сравнение със същия период за миналата година, което се явява 15-ти пореден месец на спад. Експертът от Teneo Intelligence Волфанго Пиколи очаква атентатът да окаже влияние върху притока на руски туристи.

Какво говори това за сигурността в Турция? Убийството на руския дипломат идва само дни, след като в Турция бяха извършени два големи атентата от кюрдски сепаратисти – единият в Истанбул, а другият в провинция Кайсери. Кюрдските сили, както и членове на "Ислямска държава" организираха редица атентати на турска територия от юли 2015 г. насам, убивайки стотици. В резултат на това Турция започна провеждането на операции срещу двете групи.

Експертът от Eurasia Group Захари Витлин смята, че убийството на руския дипломат „показва влошаващата се обстановка на несигурност в Турция и поставя в светлината на прожекторите правителствената политика към Сирия“.

Какво ще се случи след това? Турция и Русия създават двустранен орган за разследването на убийството, а в бъдеще двете държави ще засилят сътрудничеството си в областта на борбата с тероризма, заяви Ердоган в телевизионна реч. Той също така обеща повече съдействие по въпросите за войната в Сирия, което може би е добър сигнал за Путин, смятат от Bloomberg. Витлин изразява мнение, че Москва ще окаже натиск върху Анкара да промени позицията си за Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 3
khao
преди 7 години
ей, неграмотноста ти е чутовна :):) Шведските крале бая са отупали Русия в различните моменти от историята, Татарските ханове тоже ... даже любимеца ви Ал. Невски е бил мюсолманин докато е бил васал на Ордата ... тоест най-големия ни храм е кръстен на името на мюсли :):) и това благодарение на матушка, мааавидаеба безродна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
sibila 200
преди 7 години
Кой свят имаш предвид смешнико. Тоя който увеличи с още половин година санкциите срещу тях ли......Стани,стани и си изтупай панталона около коленете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още