IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криволичещият път на руския газ за Унгария

С плановете си да изолира Украйна при транзита на газ Москва може да остави без доставки два свои политически съюзника - Унгария и Сърбия

11:22 | 06.02.17 г. 23
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия обеща сигурни доставки на природен газ за един от своите големи съюзници в Европа - Унгария. Изпълнението на тази задача обаче може да се окаже по-сложно и руският президент Владимир Путин не изключи всяка възможност за това, пише в коментар "Коммерсант".

Руското издание посочва, че в Будапеща Путин и унгарският премиер Виктор Орбан са коментирали различни варианти за пътя на руския газ към Унгария - през "Северен поток" 2, през "Турски поток", продължаване на транзита през Украйна, а дори и връщане на "Южен поток" под някаква форма.

Руски експерти посочват, че на база съществуващите обстоятелства най-простият вариант е "Северен поток" 2. За това е нужно само разширяване на съществуващата инфраструктура. Това обаче ще оскъпи доставките.

През 2016 година Унгария получи 6 млрд. куб. метра газ от "Газпром" чрез транзит през Украйна, а останалите обеми - през Австрия. Договорът за доставка на газ между Унгария и Русия е с действие до 2021 година. "Газпром" обаче се готви да спре да транзитира газ през Украйна след 2019 година.

В момента "Газпром" работи върху два проекта - разширението на "Северен поток" и "Турски поток" в реализация на идеята си да спре транзита през Украйна. Но така два от съюзниците на Москва - Сърбия и Унгария, остават изолирани от газовия поток. И макар и да има техническа възможност, разширяването на инфраструктурата ще оскъпи доставките на газ.

Преговори за продължаване на транзита през Украйна също няма да бъдат изгодни за Русия. Ако бъдат реализирани и двата алтернативни проекта, през Украйна ще бъдат транспортирани най-много 15 млрд. куб. метра газ - не само за Унгария, но и за още няколко държави от Балканите. Това ще отслаби позициите на Москва при преговорите с Киев.

Затова и за Унгария най-изгодният вариант ще е да получава газ от "Южен поток", посочват още експертите в Русия. На този етап обаче този проект не стои на дневен ред, макар и руският президент да посочи по време на своята визита в Будапеща, че вариант за този газопровод още не трябва да се изключва.

"Готови сме да се върнем към него", каза той и допълни, че няма да се сърди на държави като България, че не са проявили мъжество и не са се противопоставили на решенията на Европейската комисия. За да бъде реализиран този път на руския газ обаче Москва очаква гаранции от Брюксел, и това изглежда доста сложно.

Дотогава пътят на газа към Унгария, а и други европейски държави ще продължава да криволичи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 10
pinoccio
преди 7 години
За всички съмнения относно проекта Южен Поток можем да използваме великото есе на Блез Паскал - "Облог". Паскал е предимно учен, математик, и подходил чисто логически към фундаменталния за времето си въпрос - Има ли Бог? Така и тук. Ако през България минават едни тръби с несъмнено ценна суровина, то това обстоятелство е по-благоприятно, отколкото ако не минават. Защото, ако не минават, със сигурност ние не бихме получили нищо. Докато, ако минават, то е възможно и да получим нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Истината ще я видиш на живо, когато руснаците спрат транзита през Украйна и съответно - и през България. Ще видиш в какво ще се превърне Украйна без тръбата през нея, щото остави приходите, а там са над $2 млрд/год., но единствената причина некой от ЕС да се занимава с Украйна е транзитът на газ за Европа. Без него Украйна е черна дупка на картата. Когато и ние почнем да получаваме газ през Турция, а не както сега - Турция от нас, и ти ще разбереш каква е истината. Има едни хора, дето знаят, че не е добре да стъпиш на го вно и внимават къде ходят. Има и едни други, дето разбират какво е, когато се навъртят до ушите. Ти си от вторите. И бившият ни премиер - сега гледай как ГЕРБ не иска да спечели изборите... хихи... Освен, ако Цвъцко не е получил разрешение от новите управляващи в Уошингтън за Южен поток - тогава гледай как Боце от агне се превръща в тигър и печели. Щото и той ги пееше същите като тебе след беседата с г-жа Клинтън - помниме как тя на крака му дойде да го посъветва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 14
KPetkov
преди 7 години
Да ти кажа аз истината каква е. Истината е, че ти въобще и понятие си нямаш каква е истината. Така, че не дей да си измисляш истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 19
Momchil_Matev
преди 7 години
Истина е, че по Южен поток приходи от такси нямаше да имаме. Единствено евентуално данъците, които щяха да се плащат. А те щяха да са толкова нищожно малко заради раздутите външни услуги, че наистина този проект е повече политически, отколкото икономически. С него и без него - все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
georgi_shum
преди 7 години
Чак толкова пропаднал и закъсал ли си ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
khao
преди 7 години
то и ти ако приличаше на аватара си, цена немаше да имаш ... но реално си един нелицеприятен тъ.пак криещ се зад него :) ... право говори момичето под теб, слушай и записвай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 14
majnata
преди 7 години
Значи сега България е "отстояла" националните си интереси , а моме...ако малко поне приличаш на аватара си , имам оферта за тебе , да не си губим времето напразно , пък и ти ше изкараш некой леФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
ACA
преди 7 години
Фактите са че България получи подкрепа от Брюксел да отстоява националните си интереси и на Русия не и стигнаха силите да ни извие ръцете.Така или иначе с Южен поток или Турски поток за да стигнат до Сърбия или Унгария ще трябва да минат през България.Ако минат Турски поток - Гърция - Македония - Сърбия няма да могат да се възползват от най-ефтиния транзит в света който прави България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още