IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Европа да предпази изборите от руското влияние

Европейците трябва да бъдат предпазливи, но без да изпадат в параноя, пише The Economist

08:10 | 04.05.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марин льо Пен и Владимир Путин по време на срещата си в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен и Владимир Путин по време на срещата си в Русия. Снимка: Ройтерс

В статия от 2013 г. началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов описва нова доктрина (често наричана „хибридна война“), включваща „информационен конфликт“, който заедно с дипломацията и военната сила цели постигане на геополитически задачи. За американците шокиращ пример за тази стратегия са спонсорираните от Русия хакерски атаки и разпространението на фалшиви новини по време на миналогодишните президентски избори.

В това обаче няма нищо ново. Кремъл използва шпиони и сътрудници, за да повлияе на западната политика, още от времето на Съветския съюз. Разликата сега е, че възходът на социалните медии и на популистката политика и вдясно, и вляво предлага нови съюзници, с които да работи.

С изборите тази година във Франция и Германия Европа очаква да бъде следващата мишена на това, което КГБ нарича „активни мероприятия“, пише в свой анализ The Economist.

Русия от години се опитва да оформи европейската политика, най-видимо чрез старомодната
пропаганда. Две финансирани от Кремъл новинарски организации - Russia Today (RT) и „Спутник“, стартираха френска и германска версия през 2014 и 2015 г. Те публикуват мрачни новини за Европа, радостни за Русия и лансират проруските популистки партии, а понякога и лъжат, посочва изданието.

RT например изфабрикува фалшива история за тийнейджърката от руско-германски произход Лиза, която била изнасилена от мигранти в Берлин, с надеждата информацията да предизвика гняв сред германците от руски произход заради бежанската политика на Ангела Меркел. Други съобщения са пълни инсинуации или преувеличения.

„Спутник“ предизвика слухове за сексуалността на Еманюел Макрон, който е пронатовски и проевропейски кандидат в президентските избори във Франция. Медията предава на живо и без коментари митинги на антиислямското движение PEGIDA, докато митингите на проевропейския „Пулсът на Европа“ не получават такава публичност.

Сами по себе си RT и „Спутник“ имат много ограничено влияние в Европа. Когато историите им получат публичност, това често се дължи на мултиплицирането им онлайн от мрежи на съмишленици, руски тролове и ботнети (клъстери от фалшиви автоматизирани акаунти на социалните медии), подчертава Economist.

Бен Нимо, френски анализатор на онлайн дезинформация, казва че много от акаунтите в Twitter, които с най-голямо удоволствие споделят историите на RT Français и Sputnik France, са „почти сигурно автоматизирани“, толкова чести са постванията им. Дали са френски, или руски, не е ясно. Показания на бивши служители описват „фабрика за тролове“ в Санкт Петербург, която бълва антизападни новини, коментари, „лайквания“ и друга информация за споделяне от медиите.

По-сериозното ниво на политическа намеса включва кибершпионаж. През 2015 г. руската групировка за кибершпионаж „Модерна мечка“ хакна компютрите на Бундестага в Берлин. Последва Демократическата партия на САЩ, като бяха разпространени хакнати имейли, които навредиха на най-антикремълския кандидат в президентската надпревара Хилари Клинтън. Във Франция този кандидат е Макрон и неотдавна кампанията му също пострада от хакери.

„Казаха, че очевидно идва от Русия“, заяви служител, припомняйки анализ на френските разузнавателни служби. Щефан Майстер, експерт по Русия в Германския съвет за международни отношения, предполага, че мишените трябва да очакват всякакви злепоставящи ги файлове да се появят в WikiLeaks, уебсайта за разкрития, който обича да се прицелва във враговете на руския президент Владимир Путин.

Други руски действия включват старомоден идеологически патронаж. Миналото лято съюзникът на Путин Владимир Якунин основа проруски мозъчен тръст в Берлин. Москва подкрепя сп. „Зем а Век“, което пробутва теории за конспирацията в Словакия. Свързаната с Кремъл Първа чешка руска банка отпусна заем от 9 млн. евро на Националния фронт на Марин льо Пен. Слуховете за руски пари за националистическите партии в Италия, Гърция и Унгария са по-незначителни. Но льо Пен, Матео Салвини от италианската Северна лига и Фрауке Петри от „Алтернатива за Германия“ получиха стимулиращи имиджа им покани за визита в Москва. Всички те са евроскептици, които искат да бъдат вдигнати санкциите срещу Русия.

Целите на Кремъл са ясни. Във Франция се търси подходящ за Москва президент – льо Пен или дясноцентристкият кандидат Франсоа Фийон. В Германия целта е Меркел да си отиде, да има силна „Алтернатива за Германия“ в Бундестага и правителство, водено от социалдемократите, които по традиция са по-приятелски настроени към Москва. Подобен резултат би могъл да помогне за разхлабване на европейските санкции и за подкрепа на руските икономически интереси, например предлаганият газопровод „Северен поток-2“. Той би обслужил и целта на Путин да постигне разцепление в ЕС и НАТО.

„Активните мероприятия“ често са неефективни. Неотдавнашно твърдение, натрапвано от руски уебсайтове, че Меркел целенасочено е поканила „Ислямска държава“ в Германия, не постигна нищо. Макрон отхвърли слуховете за личния си живот. Шведска версия на „Спутник“ се провали поради слаб интерес. След случая „Лиза“ Германия превърна в приоритет борбата с дезинформацията: на 5 април бе публикуван проектозакон, задължаващ издателите бързо да опровергават подобни истории.

И другаде европейците дават отпор. Няма доказателства, че руснаците са хакнали западни машини за гласуване, но бюлетините за холандските избори през март бяха преброени на ръка за всеки случай.

През февруари властите бързо опровергаха неверни твърдения за изнасилване уж извършено от германски войници в Литва. Френският Le Monde и германската Зелена партия са сред институциите, които подеха инициативи за проверка на фактите.

Така че европейците трябва да бъдат внимателни, но без да изпадат в параноя. Въпреки всичко американците проверяват по-отдавна фактите, отколкото европейците, и не успяха да се преборят с фалшивите новини. Ако „информационният конфликт“ помогне на приятелски настроените към Русия кандидати да спечелят изборите, това ще се дължи на факта, че политическата горчилка в Европа и анархичното медийно обкръжение са подготвили почвата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
И да, и не.Силно се съмнявам тези, които са вЕрвали на Работническо дело да са били маса, народ..Не бяха.Четяха и се преструваха,че са съгласни. Българите винаги сме били нагаждачи на макс.Нация,която в търпяла почти 200 год византийски контрол, 500 години турски и 50 год комунистически ще търпи всичко от всеки. Формирането на обществвеното мнение в полза на управляващата върхушка е старо колкото самия човешки род. Всички го правят, правили са го и ще го правят. Разликата е само в това, че в ерата на глобалното село само безмитни птици и празноглавци вярват на постановката в стил КГБ, че един Боинг 777 се сваля ей така, а в поразен от зарин град спасителите ходят с прахови маски и без ръкавици...Всеки вярва в каквото му харесва и се пробва да го защищава като вселенска истина.Русия е трън в петата на глобализационната полития, това е.За тяхна жалост разполага с много газ,много петрол и много от всичкоИ е пълна с евреи.А и кого да обявят за враг - сал една КНДР остана....:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Необоримо доказателство, че троцкистко-комунистическата клика е яхнала "новия световен ред", е лютата битка за медиите. Още др. Ленин беше казал, че "... от всички изкуства за нас най-важно е киното!". Той не го е измислил, а е видял потенциала на внушенията, които се постигат чрез режисираната директна работа върху съзнанието. Не случайно именно при комунистическия режим пропагандата беше най-важният актив на властта и службите управляваха всички медии и източници на информация. Даже пишещите машини подлежаха на регистрация и контрол, по-стриктен от този за личните оръжия. Това, което не могат да преглътнат днешните троцкисти е, че някой им оспорва безусловната власт върху медиите! А бяхя талкова сигурни до преди Путин, че вече са господари на медийния фронт...Те обаче имат още по-жесток проблем - вече им верват само тъ^паците - същите, които верваха едно време и на Работническо дело, Земеделско знаме и Труд. Умните хора бързо надушват "тоталната истина" и започват да я заобикалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
...от трета страна - защо всички мълчат за намесата (често открита и брутална) на САЩ във вътрешните работи на европейските държави? - Или за американците може, за руснаците не може?Вчера по телевизията някакъв нагъл козел ревеше, че Валери Симеонов казал от парламентарната трибуна някои истини за ромовете и че американците се възмутили от това, но за него явно беше "нормално" една чужда държава (САЩ) да ни държи сметка какво се говори в НАШЕТО народно събрание... а да напомням ли как стратегически енергийни проекти бяха провалени от бойкоборисов по заповед на Полуживата и трима американски сенатори, един от тях - психопатът Маккейн и в резултат България търпи колосални загуби и щети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Аха: дезинформация. Как тогава да си обясним шизофреническите реакции на немските власти по случаят "Лиза"? Първо отрекоха престъплението, после твърдяха, че това съвсем крехко девойче ДОБРОВОЛНО отишло да се чифтосва с разгoнените талибански неpези, накрая с половин уста признаха изнасилването, а после пак отрекоха? А реакцията на руско-немската общност как да обясним? Все пак немалко от тях познават лично момичето и нейното семейство !!!За макарон - нима не е истина, че той е извратенец-геронтофилин? И това ли е "дезинформация"? А меркел не покани ли ордите диваци с: "Идвайте колкото се може повече, ще приемем всички"?Дори и да има руска пропаганда (има), тя почива на РЕАЛНИ факти - доколко е "пропаганда" да се говори истината? От друга страна ако ЕС и правителствата на европейските държави се грижеха за интересите и сигурността на СВОИТЕ народи, а не за кефа на нашествениците, щеше ли руската пропаганда да хваща дикиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
ДХДО
преди 6 години
Само човек, който е лишен от каквито и да било ценности, може да прави подобни внушения за америкачетата и ИврейчИтата ... омерзен съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Кофти. Руснаците най-накрая усвоиха методите на евреите и американците и сега всички реват защо руснаците правят така:Hill & Knowlton was hired in 1990 by Citizens for a Free Kuwait, a group predominantly funded by the Government of Kuwait, to assist its campaign for U.S. intervention in response to the invasion and annexation of Kuwait by Saddam Hussein's Ba'athist regime. The firm arranged for a Kuwaiti girl, Nayirah, to testify in October 1990 to the Human Rights Caucus of the United States Congress about events she had allegedly witnessed. She reported seeing Iraqi soldiers kill babies in a Kuwaiti hospital, but it was then learned that she was the daughter of the Kuwaiti Ambassador to the United States and her story was false. Hill & Knowlton was accused of spreading false information to increase support for the Gulf War, which the company denied. The company received around $10 million for their work for Citizens for a Free Kuwait.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 6 години
Ако информационният конфликт помогне на приятелски настроените към Русия кандидати да спечелят изборите, това ще се дължи на факта, че политическата горчилка в Европа и анархичното медийно обкръжение са подготвили почвата. Последното изречение е най-важно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още