IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагматично: Защо Кипър и Русия се договориха за нови инвестиции

За нормализация и пълно възстановяване на отношенията между ЕС и Русия се обяви кипърският президент Никос Анастасиадис по време на визитата си в Москва

08:10 | 30.10.17 г. 16
<p>
	Kипърският президент Никос Анастасиадис (вляво) и руският му колега Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kипърският президент Никос Анастасиадис (вляво) и руският му колега Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Въвеждането в Кипър на по-строго законодателство срещу ”прането на пари” – отново по искане на тройката международни кредитори, намали потока руски капитали, особено тези с неясен произход. В същото време правителството намери друг начин за привличане на чужестранни финанси. Руснаци са голяма част /заедно с китайци/ от получилите кипърско гражданство срещу направени инвестиции. Програмата за натурализация започна през 2013 г., като последните промени в схемата изискват минимална инвестиция от 2 млн. евро, ако тя е само в жилищни недвижими имоти, или 2.5 млн. евро, ако са придобити изцяло или дялове от кипърски фирми, но поне 500 000 евро трябва да бъдат изразходвани за дом за постоянно пребиваване на острова. Досега от тази програма в икономиката на Кипър са инвестирани над 4 млрд. евро.

Руски бизнесмени закупуват и имоти, продавани от банките в Кипър за непогасени кредити от техните длъжници. Само преди месеци руснак стана собственик на парцел земя за 43 млн. евро, а друг закупи хотел за 11 млн. евро.

Руски инвестиции в Кипър има и от дарители. През март тази година тържествено бе осветена първата руска църква на името на името на св. Андрея Первозванни и всички светии, чието изграждане е изцяло финансирано от руския олигарх Вячеслав Заренков. Внушителният храм в класически руски стил е с пет златни купола, като централният е с диаметър от 9 метра и тежи 7 тона. Заедно с прилежащия парк новото руско свято място близо до кипърската столица Никозия заема 10 000 кв. метра. Заренков, който е изписан заедно със семейството му на стенопис в храма, е милионер, основен акционер в една от най-големите компании в Русия за развитие на жилищни недвижими имоти и кипърски гражданин от 2012 г.

Дарение на кипърската държава от 8.2 млн. евро направи в началото на октомври Александър Светаков, 33-и по богатство в руския списък на The Forbes. Парите са за изграждане на Институт за техническо образование в крайбрежния град Лимасол – центъра на над 35-хилядната рускоезична общност на острова, както и на новата партия „Аз, гражданинът”.

„Руският бизнес в Кипър се интегрира в кипърската икономика. Кипър изостава от много напреднали страни в Европа и не виждаме в нито една партия политическа воля за решаване на тези въпроси. Ние имаме програма за радикални подобрения в икономиката, залагаме на развитие на нови технологии – защо Кипър да не стане ИТ-хъб, тук има много руски ИТ-специалисти, които могат да се включат, искаме също така създаване на електронно правителство, намаляване на бюрокрацията и високата корупция”, изброява Алексей Волобоев част от целите на оглавената от него „руска” партия. За да реши тези проблеми, й трябва политическо присъствие – партията ще се стреми да вкара свои представители в кипърския и Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Какво се опъва Русия бе мен, тя си е вече традиционен крупен пазар за европейските стоки и сума ти големи фирми си имат дъщерни там, дават пазар, потребление, евтини суровини, за подизпълнителите - божа работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 години
а Ла коста можеше да си купиш само от корекома ... поне си тури некое комунистическо име като ще защитаваш тая умрела теза !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 6 години
по добре нов внос на 20 години, от колкото да чакам 30 за нов москвич, който е копирана технология на нещо ото преди още 50 години :)а ти що не се гръмнеш, и не идеш в северна корея да живееш както се е живяло тук, а нас да ни оставиш на мира .... не искам вече мизерията от преди 89-та, разбери го това ! А тиова че си бил син на партиец и за теб е било друго ми е през оная работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
А защо съвременната държавно-медийна манипулация ни поднася постоянно данни за БВП, но никога не се представя директно сравнение произведени през 1986 г. и през 2016 г. толкова тона стомана, домати или пък толкова броя компютри, мотокари, трактори, сглобени автобуси, камиони или пък произведени гигават часа електроенергия и т. н. Ако пък ще сравняваме производителността на труда, нека да я сравним през 1956, 1986 и 2016 г. - естествено, че се е увеличила. "Неизбежният" технологичен напредък на човечеството повишава така или иначе производителността, но това не може да промени фактът, че българският народ /с 80% селско полуграмотно население през 1945 г. все още орящо земята с кон и дървен плуг/ направиха културен и икономически скок за 40те години до 1989 г. и се наредиха сред първите 25-30 държави в света, а в следващите 30 години успяха да направят обратен скок до 60-70та позиция по развитие в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 5
LaCosta
преди 6 години
Тогава мога само да се радвам, че в България вече няма "беднотия, мизерия, скъпотия", по магазините вече всичко е качествено, а пък особено в населените места с до 50-60 000 души всичко върви по мед и масло. Връзки не ти трябват за нищо. Забрави да споменеш, че вече имаме мобилни телефони, лаптопи, караме модерни автомобили "нов внос" по на 10-20 години и т. н.За да може човек поне приблизително сравнение да направи трябва:1. да премахне обилната медийна манипулация за сегашното положение и за миналото.2. да не се подлъгва по постоянно вървящия технологичен напредък на човечеството, който няма нищо общо с наложения ни сегашен или минал обществен модел на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
А ти въобще имаш ли си представа колко беше БВП на България тогава, и колко е сега? Или някой друг мисли вместо теб и само ти спуска в какво да вярваш?Ако имаш нещо в чутуратта да мислиш можеш да се сетиш и да сравниш производителността на труда тогава със производителността сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 6 години
имам разбира се, много добре си спомням кво беше преди 89-та.... беднотия, мизерия, скъпотия, нямаше нищо по магазините, а каквото имаше беше супер некачествено. имаше само мляко, което често беше развалено защото не се пастьоризираше, имаше оловен бензин, деца с детски паралич, а Русе беше обгазявано ежедневно, смъртноста по пътищата беше 3 пъти по висока при 10 пъти по малко коли, да идеш на море ти трябваха връзки за карта ... мога да изреждам и още!Сега е поне 10 пъти по добре във всяко едно отношение ... по богати сме от преди, по свободни сме, па ако не ти харесва даже може да идеш в Русия, а преди и това не ти даваха ! :):) ае със здраве и у мурец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
"ни направиха по богати"? По-богати от кого? От Афганистан?Ти въобще имаш ли си реална представа какво общество и държава сме имали преди 1989 г. и каква пародия на общество и държава сме днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 13
khao
преди 6 години
тоест докато ни "опоскват", ни направиха по богати .... а руснаците се опъват и не искат! ...Ясно, най после разбрах опорките. Вече звучат логично :):)Само едно нещо ще ти кажа, без значение кво се случва и кой кара влака, някои хора винаги ще си останат бедни ... и материално и духовно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
Веско
преди 6 години
Ами, опъват се. Това са направили. За да се подържа постоянен икономически растеж са необходими разширяващи се пазари, увеличено потребление, евтини суровини и подизпълнители. Затова приеха в ЕС балканските държави и доста бързо ги опоскаха. Следващата беше Украйна, ама беше много грубо и не стана отведнъж. И Русия се опъва нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още