IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин уверено върви към нов управленски мандат

Централната избирателна комисия даде официалния старт на президентските избори в Русия

12:17 | 18.12.17 г. 17
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка Архив Kremlin.ru</em></p>

Владимир Путин. Снимка Архив Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин е сред политиците с най-високо одобрение и доверие в Русия. И няма да бъде странно, ако успее да спечели нов, четвърти мандат да управлява страната.

Путин дълго държеше в напрежение дали ще участва в изборите за президент, но обяви кандидатурата си на 6 декември, а от днес (18 декември) в „Российская газета“ беше официално публикувано и постановлението за провеждането на първия тур на президентските избори в Русия на 18 март 2018 година.

По Конституция мандатът на руския президент е за срок от шест години и кандидатите могат да заемат този пост само два пъти. Путин е изключение, защото неговата партия изтълкува този текст така сякаш става въпрос само за два последователни мандата, а не за два пъти изобщо, и останалите институции се съгласиха.

Така след кратка „почивка“, през която Владимир Путин заемаше поста на премиер на страната, той отново се кандидатира за президент и получи подкрепата на руснаците.

Със старта на кампанията за президентските избори тепърва ще бъдат регистрирани всички кандидати за този пост, разказват от руската Централна избирателна комисия (ЦИК) пред ТАСС. Има 23-ма кандидати, които са заявили желанието си, но дали ще се запишат за участие във вота, още не е ясно.

Самият Путин съобщи по време на своята ежегодна „голяма“ среща с медиите, провела се преди дни, че ще бъде „независим кандидат“ и още не е определи щаба си за изборите.

И макар и Владимир Владимирович да изглежда най-вероятният президент на Русия, сред останалите, заявили желание за участие в изборите също има интересни имена. Някои от тях са вечните желаещи за този пост, като например Владимир Жироновски, а други разчупват формата, като например телевизионната водеща Ксения Собчак или певицата Екатерина Гордон. Кандидати за президент са още и Борис Титов, Елена Смерикова, както и бизнесменът Сергей Полонский.

Все още не е ясно дали Генадий Зюганов (от Комунистическата партия) ще участва през март 2018 година. Той коментира пред руски медии, че като лидер на партия трябва винаги да бъде готов да участва в избори, но кандидатурата му за изборите през тази пролет ще зависи от конгреса на партията. В „Справедлива Русия“ пък обещават изненада – лидерът на партията Сергей Миронов сякаш загатна каква ще е тя, обяснявайки преди време, че в партията се отнасят положително към действията на Владимир Путин.

Блогърът Алексей Навални пък няма да може да участва в изборите въпреки желанието си и публикуваната президентска програма. От ЦИК обясниха, че той е лишен от избирателни права до 2028 година, което поставя бариера и пред желанието му да управлява страната.

ТАСС допълва, че до края на година ще се проведат конгресите на основните партии и вероятно вече ще бъдем наясно и с основните претенденти за президентския пост на Русия.

За политолозите крайъгълен камък в тези избори ще бъде легитимността. Ако един кандидат бъде избран с 90% от гласовете, но гласувалите са едва 10% от имащите право на глас, възможно ли е той да говори от името на целия руски народ, питат се анализаторите. Оказва се, че и в Русия „мъртвите души“ в избирателните списъци са същия проблем както и у нас, както и разрешителните за гласуване на място, различно от местоживеене. Съществуват и опасенията за манипулации на вота на избирателите.

Главната задача за ЦИК е максимална прозрачност. „Изборите трябва да протекат максимално прозрачно, честно и с най-високото ниво на доверие в резултатите“, обяснява председателят на Комисията Ела Памфилова, цитирана от пресцентъра на институцията. Депутатите пък са категорични, че у никого, включително и за западните наблюдатели не бива да остава и сянка от съмнение за вота на руснаците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
tisia
преди 6 години
..."Atemi-waza " ..... транскрипция- "Атеми-вадза " ....какво ти каза гууугъл за това, което съм написал, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Когато пишеш нещо което не разбираш, защо не провериш правописа му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 6 години
сайта ме цензурира, и няма да пиша пак квото написах! явно прошляците като теб са им няква слабост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
tisia
преди 6 години
.... запада се надява някой да свири край на тази поредица от " Атеми-вадза " от страна на Путин. ...съсипа ги този човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
Ами заслужи си го.Не се огъна и поне дотук успява да преведе страната и народа си през най-сериозния натиск, които им се налага досега от развития свят.Не ми харесва само че се налага да води обща политика заедно с Иран и Турция по някои въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Явно си добре информиран - я ни светни, ако вместо Путин се беше кандидатирал Лавров, или Шойгу, каква щеше да е "алтернативата за него"...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 6 години
нормално, алтернативата за него не е добра. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още