IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин уверено върви към нов управленски мандат

Централната избирателна комисия даде официалния старт на президентските избори в Русия

12:17 | 18.12.17 г. 17
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка Архив Kremlin.ru</em></p>

Владимир Путин. Снимка Архив Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин е сред политиците с най-високо одобрение и доверие в Русия. И няма да бъде странно, ако успее да спечели нов, четвърти мандат да управлява страната.

Путин дълго държеше в напрежение дали ще участва в изборите за президент, но обяви кандидатурата си на 6 декември, а от днес (18 декември) в „Российская газета“ беше официално публикувано и постановлението за провеждането на първия тур на президентските избори в Русия на 18 март 2018 година.

По Конституция мандатът на руския президент е за срок от шест години и кандидатите могат да заемат този пост само два пъти. Путин е изключение, защото неговата партия изтълкува този текст така сякаш става въпрос само за два последователни мандата, а не за два пъти изобщо, и останалите институции се съгласиха.

Така след кратка „почивка“, през която Владимир Путин заемаше поста на премиер на страната, той отново се кандидатира за президент и получи подкрепата на руснаците.

Със старта на кампанията за президентските избори тепърва ще бъдат регистрирани всички кандидати за този пост, разказват от руската Централна избирателна комисия (ЦИК) пред ТАСС. Има 23-ма кандидати, които са заявили желанието си, но дали ще се запишат за участие във вота, още не е ясно.

Самият Путин съобщи по време на своята ежегодна „голяма“ среща с медиите, провела се преди дни, че ще бъде „независим кандидат“ и още не е определи щаба си за изборите.

И макар и Владимир Владимирович да изглежда най-вероятният президент на Русия, сред останалите, заявили желание за участие в изборите също има интересни имена. Някои от тях са вечните желаещи за този пост, като например Владимир Жироновски, а други разчупват формата, като например телевизионната водеща Ксения Собчак или певицата Екатерина Гордон. Кандидати за президент са още и Борис Титов, Елена Смерикова, както и бизнесменът Сергей Полонский.

Все още не е ясно дали Генадий Зюганов (от Комунистическата партия) ще участва през март 2018 година. Той коментира пред руски медии, че като лидер на партия трябва винаги да бъде готов да участва в избори, но кандидатурата му за изборите през тази пролет ще зависи от конгреса на партията. В „Справедлива Русия“ пък обещават изненада – лидерът на партията Сергей Миронов сякаш загатна каква ще е тя, обяснявайки преди време, че в партията се отнасят положително към действията на Владимир Путин.

Блогърът Алексей Навални пък няма да може да участва в изборите въпреки желанието си и публикуваната президентска програма. От ЦИК обясниха, че той е лишен от избирателни права до 2028 година, което поставя бариера и пред желанието му да управлява страната.

ТАСС допълва, че до края на година ще се проведат конгресите на основните партии и вероятно вече ще бъдем наясно и с основните претенденти за президентския пост на Русия.

За политолозите крайъгълен камък в тези избори ще бъде легитимността. Ако един кандидат бъде избран с 90% от гласовете, но гласувалите са едва 10% от имащите право на глас, възможно ли е той да говори от името на целия руски народ, питат се анализаторите. Оказва се, че и в Русия „мъртвите души“ в избирателните списъци са същия проблем както и у нас, както и разрешителните за гласуване на място, различно от местоживеене. Съществуват и опасенията за манипулации на вота на избирателите.

Главната задача за ЦИК е максимална прозрачност. „Изборите трябва да протекат максимално прозрачно, честно и с най-високото ниво на доверие в резултатите“, обяснява председателят на Комисията Ела Памфилова, цитирана от пресцентъра на институцията. Депутатите пък са категорични, че у никого, включително и за западните наблюдатели не бива да остава и сянка от съмнение за вота на руснаците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 6 години
без да му го пожелаваш, тоя ще им е цар докато е жив, просто няма друг избор ! Само незнам що трошат пара за избори ... вместо да купят водка с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
отново предполагаш грешно ... но се радвам че още знаеш къде е и може да го местиш, да зема и аз да го преместя ... примерно в устата ти ! Как смяташ, дали ще помогне да запуша тая дупка бълваща простотия ежедневно ?.... че и акъл може да набия, знам ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Да е жив и здрав Путин за още един мандат и да се радва на опозиция като Собчак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
tisia
преди 6 години
....а термина означава " поразяващи техники " ....та така де , ...разкатава ги, ...размята ги, ....хвърля ги! ...правилен ход срещу него нямат ,защото са омотани в лъжи ....с лъжи зарибяваш само с шматките, ...разбира се на другите им плащаш за лоялност / примери - даеш -маеш , ..разните му там фанатици,...."кресливите демократи" , като костовисти , прокопиевци, ....христоивановци, ....радевци..., ...стоянпетровци и така нататък. ...мераклии за "играта " много , защото хлебеца е кът!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Наистина е незначително и не искам да е заяждане, но според мен транскрипцията си е ваза, а не вадза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Иначе около държавническата импотентност на Путин доста се шуми напоследък и предизборно ще има доста матрял, особено в западните медии.Гледам във Financial Times едно матрялче от тези дни - верно са му мрачни и равносметката, и алтернативите на горкия кандидат-президент ВВП... :lol: Ей тука да четете, за да туширате болката по загубата от по-долу на коментара на Смарти:https://***.ft.com/content/94f74692-e0df-11e7-a0d4-0944c5f49e46За който нема абонамент да влиза и чете, едно есенциално абзацче към финалните акорди на статийчето:"The hard truth is that America cannot ignore Russia or seek to isolate the country, as it has tried to do in recent years. That is the reality of todays emerging multipolar world."Дали ше го изберат пак б ля довете...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
А би ли ни обяснил по-точно, как се мести вулва от десния в левия крачол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
dakl
преди 6 години
Практически на руснаците не им оставиха друг избор в обстановка когато срещу тях се води тотална информационна, хибридна и геополитическа война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
На пресконференцията на Путин имаше плакат "Путин бабай" което е татрски е нещо от сорта Путин дядо. Макар че никой не се съмнява в преизбирането му, алюзията е сполучлива- Путин бай-бай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
"... и няма да пиша пак..."Силно се разстроих и си го преместих у левия! Требва да е било нещо много смислено около алтернативите на Путин! Аудиторията също, предполагам...Не са прави от сайта да ни лишават от твоя мокър брейнсторминг...! Щото така пада и техното ниво... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още