IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа - най-страшното място за инвеститорите при търговска война

Притесненията на инвеститорите се засилват, докато Европа е изправена пред риск да попадне под кръстосан огън при търговски конфликт САЩ-Китай

08:23 | 28.06.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За инвеститорите неочакваното предупреждение за печалбата на Daimler миналата седмица разкри преките рискове за Европа. Германският автомобилен производител съобщи, че ответните китайски вносни мита върху произведени в САЩ автомобили ще се отразят на продажбите и печалбата му. Европейският автомобилен сектор отбеляза спадове в седем последователни сесии до понеделник.

„Смятаме, че предупреждението от Daimler... e червена линия“, казва Барбара Рейнхард, ръководител на отдел „Разпределение на активи“ в компанията Voya Investment Management. Първоначалното търговско напрежение беше съсредоточено в по-малки сектори от американския пазар, но автомобилите са много по-глобални по своето естество и вероятно ще засегнат по-тежко Европа, допълва тя.

До този момент през юни акциите на италианско-американската компания Fiat Chrysler Automobiles, която генерира 53% от приходите си в САЩ по данни на FactSet, поевтиняха с 15%, докато тези на Volkswagen и Bayerische Motoren Werke загубиха 8,7% от стойността си. Автомобилният сектор съставлява 14% от германския бенчмарк DAX.

Bank of America Merrill Lynch счита, че американски мита от 25% върху автомобилите могат да намалят брутния вътрешен продукт на еврозоната с най-малко 0,3%, без да се броят вторичните последици за доверието на инвеститорите, разходите на бизнеса и промените на други износно ориентирани пазари. Търговия Търговия

Но не само автомобилният сектор в Европа има дълбоки връзки със САЩ и Китай. Двете страни съставляват общо 24% от приходите на компаниите от Stoxx Europe 600 по данни на FactSet, което означава, че индексът може да пострада от забавяне на тяхната икономика.

Инвеститорите смятат, че това може да навреди на печалбите на корпорациите в региона. Мениджърите на фондове изтеглиха около 17 млрд. долара от европейските си акции през май и юни и 8 млрд. долара от европейски облигационни фондове, сочат данни на Institute of International Finance и EPFR Global. Американските активи сега съставляват до 58% от портфолиото на глобалните фондове – най-високото равнище отпреди президентските избори през 2016 г., показват данни на IIF.

„Голяма част от успешното възстановяване на европейската икономика се дължеше на силното представяне на износа, особено на Германия“, казва Крис Иго, главен инвестиционен мениджър в AXA Investment Managers.

„В Европа може и да се очаква известен скок на икономическата дейност, но това може да не се случи, ако компаниите са притеснени за търговията и последиците за инвестициите и плановете за заетост“, допълва той. Търговия Търговия

Търговската несигурност вече се промъква в икономическите данни. Индексът PMI за производствената активност показа спад на разчитащия на износа промишлен сектор до 55 пункта спрямо 55,5 пункта през май, най-ниското равнище от 18 месеца.

На фона на различните очаквания за растежа и паричната политика разликата в доходността между 10-годишните германски и американски държавни ценни книжа миналата седмица достигна най-високото си ниво от март 1989 г., сочат данни на Tradeweb и Thomson Reuters.

Някои инвеститори обаче виждат добри възможности Европа да се възползва от търговски спор между САЩ и други страни.

Ако ЕС възприеме неутрална позиция и не бъде засегната от наказателни мита от САЩ и Китай, страните членки могат да се възползват, като заменят двете страни на износните си пазари, казва Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в компанията Natixis.

Компаниите, които изнасят най-вече коли и химически продукти, могат да извлекат полза, допълва тя.

Но много инвеститори са притеснени, че търговските спорове идват във време, когато фрагментираната политика в региона прави Европа по-уязвима и по-неспособна да се обедини в реакцията си на повишеното търговско напрежение.

Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon, отбелязва все по-деликатната правителствена коалиция в Германия, потенциалните сблъсъци между Брюксел и новото правителство в Италия, което се противопоставя на статуквото, както и продължаващите дебати около Brexit.

„Всичко това води към по-крехка Европа“, казва Дерик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
първо ние бяхме с Германия, тоест от наша гледна точка, ***, грингосите и западните *** нищо не са спасили !иначе спряха Гитлер, благодарени на ресурсите и техниката от грингосите :)ако не бяха те, щеше ние да спечелим войната и България щеше да е двойна по територия от сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Дори и тогава са спасили първо себе си а после са тръгнали на свой ред да си присвояват и поробват каквото може от Европа. Не ти ли е ясно каква беше съдбата на малките народи в Европа след руското "освобождение"?И защо след това на няколко пъти се е налагало наново да бъдат "освобождавани" и окупирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Ivel
преди 5 години
Е хайде де, поне веднъж я е спасявала във WW2, ако не бяха спряли Хитлер тогава, не е ясно какво щеше да стане с малките народи в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Русия никога не е спасявала когото и да било. Когато имаш имперски амбиции използваш всяка възможност да поробваш на свой ред. Виж ако обаче някак си зарежат имперските си амбиции има място за равнопоставено сътрудничество и стратегически алианс и това е историческата възможност и за европейските гнили зелки и за руснаците. Жалко само че личните им амбиции до такава голяма степен са заглушили общочовешките ценности и на едните и на другите. Така за пореден път в историята вместо напредък ще има регресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Ivel
преди 5 години
Русия ще спаси Европа и този път стига да имат грам мозък еврогейовете в Брюксел. За сега уверено показват че нямат такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Стратегичерски съюз обаче между ЕС и Русия заедно с нейните ресурси (но без имперските амбиции) е доста интересна и добра възможност и алтернатива на това, което Европа загуби заради оттеглянето на САЩ и Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Както е тръгнало скоро няма да остане на кого да се продава.Като се изпокарат всички и вече трябва да дойдат извънземните та да почнем да се конкурираме кой ще им продава най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Да бе верно, как можахме да забравим, че руснаците вече са фалирали. Утре за 24 часа ще измрат всичките, до един ще се издавят... Те за зафалирали от 20 години... пък гледам още не са. Жувуркат си. Но очкавам утре масов мор... Щото ти си казал...Ей, то бива, бива да си тъ,п, ама чак пък толкоз...П.С. България е русофилска страна, не защото русифилите обичат Русия, а поросто защото русофобите са ни ***,оти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
Ironhorse
преди 5 години
Хахахаха,дори това да стане, а няма да стане, какъв пазар е русия ?!Икономиката на русия е 1,5 трилиона долара, а на ЕС 14, на САЩ и Китай, малко повече.Освен това руснаците ВЕЧЕ са разорени.Чака ги ужасен икономически шок, защото вече са изпапкани всички резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
karadjata
преди 5 години
Европа да премахне санкциите срещу Русия и да възстанови търговията по между им в отговор на митата на Тръмп и САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още