IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jefta – новият шампион на свободната търговия

Споразумението за свободна търговия между Брюксел и Токио може да се разглежда и като хвърлена към Вашингтон ръкавица

11:53 | 17.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Туск (вдясно), японският премиер Шиндзо Абе и Жан-Клод Юнкер (вляво). <em>Снимка:&nbsp; Ройтерс</em></p>

Доналд Туск (вдясно), японският премиер Шиндзо Абе и Жан-Клод Юнкер (вляво). Снимка:  Ройтерс

Малко предистория

Без политиката за възпрепятстване на президента на САЩ договорът между Брюксел и Токио вероятно нямаше да бъде постигнат толкова бързо. Разговорите започнаха през 2011 г., няколко месеца след ядрената катастрофа във Фукушима. Но фронтовете останаха втвърдени дълго време. Япония се разколеба под натиска на силното селскостопанско лоби срещу всяко отваряне на страната. Земеделските производители се опасяват от конкуренцията на вноса на сирене и месо от ЕС при своите надценени продукти.

Освен това Абе се бе фокусирал изцяло върху Вашингтон. Там тогавашният президент Барак Обама подготвяше планове за Транс-тихоокеанското партньорство (TPP), в което искаха да участват дванадесет държави. В очите на Абе TPP представляваше преди всичко пакт срещу Китай. Той използва много сили, за да наложи пакта в Япония. Особено срещу съпротивата на собствената си партия.

Но Тръмп разби мечтите на Абе за големия стратегически икономически пакт около Тихия океан с една от първите му заповеди като президент на САЩ. Оттогава Япония търси замяна на договора. Премиерът Абе смята, че едно голямо търговско споразумение може да съживи позадрямалата от 25 години японска икономика. Така нареченото TPP-11 без САЩ бе подписано миналата зима. Но договорът с ЕС крие много повече основания за надежда. "Създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света" - това Абе, който е под силен натиск в родината си, иска да пласира на своите сънародници като голям успех. 

Дори и американският президент, често наричан най-могъщият човек в света, не може да спре глобализацията.

Това не бе никак лесно. Земеделските стопани се противиха до последното срещу споразумението. Абе купи мълчанието им, като обеща, че правителството му ще компенсира земеделските стопани за 90% от загубения доход, който биха могли да генерират поради новия внос от ЕС. Освен това Токио договори дълги преходни периоди. Например митата за камембер и други меки сирена, които понастоящем възлизат на 29,8%, ще бъдат премахнати напълно едва след 16 години. Митата върху свинското месо се намаляват в продължение на десет години - от сегашните 482 йени на килограм (3,70 евро) до 50 йени (38 цента).

От своя страна ЕС настояваше главно да се намалят т.нар. нетарифни търговски бариери, например стандартите за безопасност. Япония е известна с това, че така изключва от пазара предложенията на чуждестранни доставчици. Въпреки това премахването на тези препятствия е по-трудно да се контролира. Японските железопътни работници, за които точността е въпрос на чест, твърдят например, че европейската железопътна технология не е достатъчно надеждна. Ако се сравнява качеството на японската с германската железопътна линия, може би те са прави.

Най-голямото препятствие пред Споразумението за свободна търговия беше защитата на инвеститорите. Япония и ЕС не успяваха да се споразумеят за механизъм за разрешаване на споровете. Европейското предложение за създаване на специален инвестиционен съд бе твърде сложно за Токио. Независимо от това, за да могат да сключат споразумението, двете страни напълно са премахнали тази точка от договора си. Тя ще бъде договорена по-късно.

И ето как изглежда ситуацията, пред която е изправен светът днес: TTIP засега е погребан, TPP е слаб,  Nafta – под угрозата да не се осъществи. За сметка на това има Jefta.

Със САЩ Европа и Япония не постигнаха споразумение, но между себе си – доста бързо. Изглежда, че все пак свободната търговия е жива въпреки всички опити на Вашингтон да я задуши. Ако Съединените щати се изключат, партньорите търсят нови съюзници. Дори и американският президент, често наричан най-могъщият човек в света, не може да спре глобализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
от кога чакам на ленд круизърите да падне цената :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още