IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчева енергия без субсидии

Как една соларна централа в Югоизточна Англия може да постави началото на нова ера в развитието на възобновяемата енергията

14:12 | 15.08.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проектът за изграждането на най-голямата електроцентрала за слънчева енергия във Великобритания ще бъде разгледан от държавния секретар в рамките на следващите шест месеца. Предвижда се соларният парк Cleve Hill да произвежда електричество на възможно най-ниска цена за мрежата на Обединеното кралство, без да има необходимост от субсидиране, съобщава Energypost.

Ако планът успее, той ще постави началото на нов етап в развитието на енергията от възобновяеми източници във Великобритания, пише Алистър Бъкли от Университета в Шефилд. 

Cleve Hill ще бъде разположена на северния бряг на графство Кент и, ако бъде завършена, ще осигурява 350 мегавата генерирана мощност. Планът предвижда да се създаде възможно най-евтината електроенергия в страната, без да са необходими допълнителни субсидии.

И преди е имало слънчеви енергийни инсталации без субсидии, но нито една от тях не е била с мащабите на Cleve Hill.

Централата ще включва и опция за складиране на енергия, предоставяйки на операторите възможност да продават произведеното електричество, когато цената е висока, и да го запазят, когато пазарите са слаби.

Защо това е толкова важен момент за доставките на електроенергия?

В момента има един милион слънчеви системи, функциониращи във Великобритания, които включват соларни панели, монтирани по покриви на къщи, или такива, които са разположени в широки равнинни пространства и заемат по няколко декара площ.

Скоростта на развитие на този тип енергия намалява през последните няколко години главно заради нивото на субсидиите, отпускани за сектора. Когато субсидиите бяха значително по-големи, процентът на инсталирани соларни панели се удвояваше на всеки няколко месеца.

Досега правителството контролираше производството на електричество посредством слънчевата енергия, като разпределяше субсидиите. При този модел компаниите не успяваха да се развият, а монтажните работници загубиха работата си.

Днес скоростта на развитие на сектора във Великобритания е много ниска, тъй като няма никакво субсидиране.

Cleve Hill обаче успява да покаже, че може да се постигне печалба и без субсидии, а там, където се реализира един успешен проект, ще се появят и други.

Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Браво, ай ся обявете Буревестника, с миниатюрния ядрен двигател (на дядя Вова) за ерес! :)https://rg.ru/2018/07/19/podgotovku-novejshej-rakety-burevestnik-k-pusku-pokazali-na-video.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Бря, значи за квантово сплитане, йонни двигатели и изкривяване на времепространството може да се приказва, а за термоядрен синтез-не. Откъдя-накъдя!?Единствената граница са ни мечтите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами следи прогнозата за времето и проверявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Е, то че рака се причинява от вирус също е ерес, но ФарМафията започна да спряга едни папилома вируси, а в военните био-лаборатории на СССР направо са си го казали: рак=вирус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
доста смело изказване ... Случайно да имаш доказателства за това твърдение ? "Не случайно термоядреният синтез се случва в звезди"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Зелка, само не казвай, че това (диаграмче) се отнася за всички дни в годината.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
За да пишеш изобщо за термоядрен синтез в земни условия, трябва да си фантазьор и повече от лаик на тема физика! Не случайно термоядреният синтез се случва в звезди, а не където си пожелаеш във вселената. И самата идея да правиш ток от този процес е лаишка, особено с парни генератори!Не случайно само си правят опити и се говори, че са достигнали до промишлен образец, ама нещо все не става. Защо ли, явно все още не познаваме добре законите на физиката!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
"Как едни кухи *** ще спрат мъглите у мъгливия Албион?!"ето ти на мъглявия Албион микса от производство според техния системен оператор :https://windeurope.org/about-wind/daily-wind/electricity-mix?utf8=%E2%9C%93&areas=GB&commit=Apply+filters
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 5 години
абе ***, тия открития не са били загубени, че тоя да ги намира! половината са били твърде смели за времето си, а другите просто са се оказали неработещи... само в путинландия живеете в свят пълен с конспирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Цитатче:Защо военновъздушните сили отначало финансирали изследванията и разработките на устройства за изкривяване на пространството на Т. Т. Браун, а след това отхвърлили проектите му? Когато термоядрените реактори на Фило Фарнсуорт направили пробив през 1967 г., проектът му внезапно бил спрян от Ай Ти Ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още