IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени ли се нещо след глобалната финансовата криза?

Световните лидери направиха опит да върнат икономиката към по-доброто минало, вместо да погледнат към по-доброто бъдеще, смята Мартин Улф от Financial Times

08:19 | 05.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общоприетата логика все още разглежда „структурната реформа“ като синоним на по-ниски данъци и дерегулация на пазара на труда.

Изразява се безпокойство относно неравенството, за което реално е направено много малко. Малцина централни банкери не са забелязали опасната зависимост на търсенето от нарастващия дълг. Монополът и нулевата активност са широко разпространени. Малцина поставят под въпрос и сериозната активност на финансовия сектор или признават рисковете, които могат да причинят бъдещи финансови кризи.

Не е учудващо, че популистите са толкова популярни, като се има предвид инерцията след кризата и горчивия опит, който имат гражданите. 

Въпреки това продължаващото доверие в предкризисната общоприета мъдрост е изумително.

Провалът на Кейнсианската икономика от 70-те години на 20-и век е внушителен, но със сигурност не надминава комбинацията от бавен икономически растеж и макроикономическа нестабилност, създадени от предкризисната ортодоксия.

Шокиращо е и, че имаме все по-малка увереност в способността си да се справим ефективно с една нова голяма рецесия, да не говорим за нова глобална криза.

Една от причините вероятно е липсата на добри идеи.

Някои хора се застъпват за идеята за преминаване от дълг към капиталови инвестиции за покупки на жилища. Други предлагат премахване на данъчните отстъпки върху лихвите по дълговете. Трети отбелязват своенравното въздействие на стимулите. Четвърти са убедени в по-високите капиталови изисквания на банките, отхвърляйки аргумента, че това ще спре растежа. Пети се питат защо гражданите нямат право да отворят сметка в централната банка, докато регламентираните кредитори имат? Шести не разбират защо не могат да се използват същите централни банки, за да се избегне зависимостта от растеж, подхранван от дълга.

Всеобхватната нова идеология може би не е достъпна в днешно време. А може би това е нещо хубаво.

Но добри идеи съществуват, смята Улф.

По-вероятна причина за инерцията е силата на капиталовите интереси.

Днешната икономика на извличане на печалбата, маскирана като свободен пазар, в крайна сметка се отплаща изключително добре на хората с политическо влияние.

И все пак самодоволството на лидерите предизвиква крайна ярост. Ако тези, които вярват в пазарната икономика и либералната демокрация, не измислят по-добри политики, демагозите ще ги премахнат.

Версия на света отпреди 2008 г. просто не е достатъчна, заключава Улф.

Хората не искат по-добро минало, а по-добро бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Темата за дегенератите довели да това състояние не само финансовата система , но и наложеният от тях НОВ СВЕТОВЕН РЕД , преминава през едни изследване на тяхната ПСИХИКА , и търсенето на отговора дали това тяхно състояние е ОНАСЛЕДЕНО или ПРИДОБИТО в хода на развитието им.Другарите от 13 отдел на КГБ занимаващи се точно с изучаването на тези личности са констатирали, че СТАВА ВЪПРОС ЗА НАСЛЕДСТВЕНА ОБРЕМЕНЕНОСТ КОЯТО Е В РЕЗУЛТАТ ОТ КРЪВСМЕШЕНИЕ ХАРАКТЕРНО ЗА НОМАДСКИ ПЛЕМЕНА И НАРОДИ. Предполагам се досещаш кои са тези НОМАДСКИ НАРОДИ и защо при тях така ярко са изразени тези ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Кви работи говориш бе човек.Финансови кризи и войни има от както съществува човека,тоест няколко хиляди години.Но за една нещо си прав,на човека винаги някой друг му е виновен-бог,дявола,извънземните,и най вече един друг човек.Но най опасни за човечеството си остават хората като тебе,които говорят за господ,бог и дявол и т.н.Тука вече не говорим за физически нужди,тука говорим за едни психически нужди,говрим за умопобъркани хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Като всички останали същества ЧОВЕКА е смъртен и въпроса не опира до задоволяване на някакви нужди, а до ДЕГЕРАТИВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЛИЧНОСТИТЕ СЪЗДАЛИ ДЕЙСТВАЩАТА КЪМ МОМЕНТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА.ДА , ТЕ СА *** и не създават , а РУШАТ ИЗГРАДЕНОТО С ВЕКОВЕ ДОВЕРИЕ КЪМ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ.ВСИЧКО СЪЗИДАТЕЛНО Е БОЖЕСТВЕНО , А ВСИЧКО РАЗРУШИТЕЛНО Е ДЕЛО НА ДЯВОЛА. Битката между доброто и злото, между съзидателното и разрушителното е неизбежна и минава през онзи ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС който ще засегне целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Няма перфектна система и няма решение на проблемите,тъй като всичко се върти около човека,а той е винаги недоволен,алчен,егоистичен и готов на всичко,дори и да убива,пряко или не пряко за да задоволи своите нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
К'во ви пука за глобалната система, като сме станали за посмешище на света:https://***.youtube.com/watch?v=4O7_63x1WOY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Секюритизацията на токсични деривати опаковани като "нови" продукти и ПРОДАДЕНИ на пазара не решава проблемите на кризата от 2008 година , а само ги отлага във времето.Буди безпокойство, че в цялата тази схема по изчистването на авгиевите обори на трите рейтингови агенции Стандард енд Пурс , Мудис и Фич дали рейтинт ААА на абсолютно токсични облигации , се включиха и ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ. РАЗМИВАНЕТО НА ОТГОВОРНОСТИТЕ С НИЩО НЕ ПРОМЕНЯ СИСТЕМАТА при която банките от КРЕДИТОРИ се превърнаха в ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИЦИ и продавачи на токсични деривати замесени от същите тези ТРИ РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ. Безпомощни се оказаха и ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НА РИСКА , които прехвърлиха задълженията си на ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ. Проблема с ОТЛАГАНЕ на плащането на токсичните облигации и продължаващата да работи по тази схема финансова система, няма да продължи дълго. Ако през 2008 имаше КРИЗА , то предстоящото ще е истински ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС , който най вероятно ще бъде отключен от ТЪРГОВСКАТА ВОЙНА която САЩ обяви на КИТАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
"Финансовата криза беше опустошителен провал на свободния пазар, ............"Като опустошителната корекция се превърна във възход . Но на каква цена ? Сега следва въпросът , къде точно ще се върнем , защото няма да е само до 1918 г. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още